“A Xàtiva disposem d’un magnífic patrimoni arquitectònic, paisatgístic i monumental que ens ha permés crear un recorregut únic”

El proper diumenge 20 d’octubre Xàtiva viurà una nova edició de una de les proves esportives més reconegudes que cada any acull la ciutat. Es tracta de la 24 edició de la Pujada al Castell i de la Volta a Peu. Organitzada pel Club d’Atletisme Xàtiva amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva i amb el patrocini de la Diputació de València, aquesta cursa tancarà un any més el Circuit de Carreres Populars de la Diputació de València consolidant-se com a tot un referent del atletisme a la província i al circuit, sent la única prova inclosa durant les seues 22 edicions. Hem parlat amb Nerea Roses, presidenta del Club Atletisme Xàtiva, per conèixer tots els detalls de les proves.

En uns dies se celebra una nova edició de la Pujada al Castell de Xàtiva. Com es presenta l’edició d’aquest any? Quina participació espereu?

Sí, aquesta és la carrera que més cuidem i estimem, i des de l’organització aquests dies dies estem treballant “a tope” per aconseguir la nostra meta: que tots els implicats en aquest gran esdeveniment esportiu (des de la Diputació de València, l’Ajuntament de Xàtiva, els patrocinadors i els voluntaris) queden contents de la tasca que entre tots fem cada any per tal que els corredors marxen de Xàtiva encisats per l’ambient, el circuit, l’organització… I esperen ansiosos tornar en posteriors edicions. Esperem entre 800 i 1.000 participants; superar el miler com hem fet en unes quantes edicions seria tot un èxit però cada any és més complicat per la gran oferta de curses que tenim al calendari i que fa que els corredors es divideixen per moltes zones de la província.

La prova ha arribat a la XXXIV edició i està dins del circuit de la Diputació de València. Què la fa tan atractiva per als corredors?

A Xàtiva disposem d’un magnífic patrimoni arquitectònic, paisatgístic i monumental que ens ha permés crear un recorregut únic. Això unit a altres punts que el corredor considera a l’hora de triar on participa, com els serveis al corredor, la bolsa, o l’organització, que intentem que siguen tant atractius com en carreres de grans capitals on el preu d’inscripció és prou més elevat, fan de Pujada al Castell un referent al calendari de carreres populars de la Comunitat Valenciana. També cal dir que el xativí recolza molt al corredors, és tot un luxe veure l’Albereda de gom a gom; així com la part més exigent de pujada, la zona de l’ermita de Sant Josep, que sempre està plena de gent animant i fent fotos als participants.

Acabes de dir que es tracta d’un traçat un tant exigent… Què ens pots dir del recorregut i el tram de pujada a la fortalesa?

Tot el contrari, el nom de la prova fa que semble més exigent del que realment és. El circuit de 10km té molt poc desnivell. Els atletes tenen el primers 5’5km totalment plans i molt ràpids. Després comença la part més difícil, 2km de pujada fins l’esplanada del castell; la realitat és que gràcies a que el camí fins a dalt es composa per diferents girs no hi ha tanta pendent. Tothom està d’acord en que els metres més durs són els de la zona de l’ermita de Sant Josep com ja he dit, però també és on més animació rebran. Una vegada dalt, a més d’unes vistes privilegiades de la ciutat i una gran satisfacció personal, sols els quedaran uns 2’5kms de baixada que depén ja de l’autoexigència de cada corredor seran a tota velocitat o soltant músculs fins a meta.

Enguany també hi ha proves per als més menuts?

Per descomptat, som un club que es caracteritza per centrar la seua activitat cap al públic infantil i juvenil. Mantenim amb molta il·lusió i expectatives una escola d’atletisme on convide tothom a portar els seus fills o familiars joves per tal de iniciar-se a l’atletisme o perfeccionar; a més d’inculcar hàbits de vida saludable i els valors que l’esport comporta, organitzem vàries proves escolars i federades al llarg de l’any a les pistes de Les Pereres. I com no podia ser d’una altra manera, el dia gran de l’esport a Xàtiva, els més menuts també han de tindre el seu moment de protagonisme.  Recomane que ningú deixe els xiquets a casa, després de la cursa d’adults hi haurà carreres gratuïtes per a les diferents categories infantils i ells també rebran la seua samarreta commemorativa i trofeu si resulten guanyadors a les proves competitives.

Com a informació de servei per als participants: hora d’inici, inscripcions encara obertes, entrega de dorsals…

El tret d’eixida es donarà a l’Albereda Jaume I el diumenge 20 d’octubre a les 10 hores del matí i, després de l’entrega de trofeus, cap a les 12 hores començaran les curses infantils. Els dorsals es podran arreplegar divendres i dissabte  al centre comercial Plaza Mayor i diumenge a la zona d’eixida. Les inscripcions tant d’adults i xiquets romandran obertes fins la nit del dimecres 16 i es poden fer a les tendes locals Setabis Sport, Atletes, Senda del Corredor, i Decathlon, així com a la web www.toprun.es.

Quins premis en metàl·lic i quina borsa del corredor hi ha prevista?

Com sempre, hi hauran trofeus per als tres primers classificats de totes les categories i per als tres primers locals. Per als guanyadors absoluts hi ha premis en metàl·lic (1er/a 100 euros, 2on/a 75 euros, i 3er/a 50 euros) i diversos regals. Si algú aconsegueix batre el rècord de la prova s’emportarà un extra de 125 euros. La borsa a l’arribada a meta serà de comestibles oferits pels col·laboradors, i a la recollida del dorsal l’atleta arreplegarà també una samarreta tècnica d’alta qualitat i molt original.

A més d’un referent esportiu, es tracta d’un impuls al comerç i turisme local, ja que atrau a molts visitants durant aquest dia.

Doncs sí, és molt forta l’ajuda que rebem per part d’empreses de la zona, i mai deixarem d’agrair-los aquesta col·laboració que garantitza la continuïtat de la prova. Per altra banda, els tornem el favor organitzant un esdeveniment massiu que no fa altra cosa que beneficiar molt àmbits i sectors locals. Per a nosaltres és un plaer veure que molts corredors venen acompanyats de les seues famílies i completen el dia dinant a la ciutat, visitant castell, museus, jardins… En definitiva, aquesta carrera és una altra oportunitat per fer conèixer la ciutat a qui ve d’altres parts de la comunitat i tant el govern com el comerç locals l’han de valorar i enorgullir-se; ben comprovat  està que la repercussió mediàtica i social de la Pujada al Castell és superior a qualsevol esdeveniment esportiu de la ciutat.

Per què animaries als indecisos a apuntar-se per gaudir d’aquesta clàssica?

Al xativí corredor habitual o no, li diria que aquesta és “la nostra carrera”, la carrera dels xativins, la que te fa enorgullir-te de la teua ciutat i de les teues capacitats físiques. És, en definitiva, el teu repte personal anual i no pots faltar. Als forasters els convide a gaudir d’un ambient i un circuit immillorables, sé de primera mà que no hi ha carrera com la Pujada al Castell.