Acreditació IHAN que reconeix les bones pràctiques en el naixement i la lactància

  • En un acte celebrat en el Ministeri de Sanitat es va fer lliurament de les acreditacions als hospitals General d’Ontinyent i Lluís Alcanyís de Xàtiva

Els dos hospitals del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, General d’Ontinyent i Lluís Alcanyís de Xàtiva, han sigut reconeguts amb el guardó fase 1D del programa d’acreditació IHAN, Iniciativa per a la Humanització de l’Assistència al Naixement i la Lactància, que promou internacionalment l’Organització Mundial de la Salut i UNICEF, en un acte celebrat a Madrid en la seu del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Es reconeix així i de forma internacional l’esforç diari i les bones pràctiques implantades en els dos centres hospitalaris, d’humanització en l’assistència al part, el naixement i l’alimentació de nounats, lactants i xiquets, en un procés iniciat fa dos anys.

El programa IHAN forma part del projecte internacional de l’Organització Mundial de la Salut i Unicef denominat “Baby Friendly Hospital Initiative” i en el departament de salut es troba liderat per la Comissió d’Humanització del Naixement i la Lactància – COHUNALA, comissió que funciona des de fa més de deu anys i que integra a diversos professionals sanitaris del departament, amb infermeres, pediatres, auxiliars d’infermeria, matrones i obstetres, així com mares voluntàries i que fomenten les bones pràctiques assistencials en el part, el naixement i la lactància.

El procés d’acreditació IHAN consta de quatre fases, la 1D de “Descobriment”, 2D de “Desenvolupament”, 3D de “Difusió” i 4D de “Designació”. Després de cadascuna d’elles, la IHAN realitza una avaluació externa per a concedir finalment el certificat de superació.

La fase 2D, en la qual actualment es troben els dos hospitals, implica el desenvolupament de protocols, guies d’actuació i una normativa específica sobre lactància, entre altres activitats.

En la jornada celebrada a Madrid van rebre la seua diploma un total de 37 hospitals i 49 centres de salut, acreditats o en fase d’acreditació, de tota Espanya.

Des de la direcció del departament de salut “s’agraeix profundament el treball compromès i la implicació de tantes i punts professionals així com el suport de mares voluntàries, per a millorar l’assistència sanitària i aconseguir aquest reconeixement” així com “el suport des d’altres centres d’atenció primària i centres hospitalaris de la Conselleria de Sanitat que segueixen aquest programa internacional d’acreditació de bones pràctiques en el naixement i la lactància”.