“Al 2015 li demane crear ocupació i reduir les xifres d’atur”

L’Informador ha volgut polsar l’opinió dels diferents representants polítics de Xàtiva a l’entrada d’un any que es preveu clau per al futur de la ciutat. Per aquest motiu, els diferents partits polítics han fet balanç de 2014 i han expressat els seus desitjos per a 2015, endinsant-nos en una entrevista més extensa amb l’alcalde de Xàtiva, Alfonso Rus, ara que compleix 20 anys en el càrrec.

El 2015 es presenta com un any intens tant a nivell polític com a nivell d’Ajuntament, ja que el consistori xativí té en marxa diverses iniciatives com el Museu de Belles Arts, el Museu Faller, la nova biela, el col·lector…

El 2015 es presenta com un any amb moltíssima feina, com hem fet sempre. El Museu de Belles Arts, per exemple, és una iniciativa que portem en marxa des de fa moltíssim de temps i, si no passa res, s’inaugurarà al febrer. Moltes vegades es fa una tasca important que no es veu, i ara tenim aquest fruit que podrà gaudir tota la ciutadania i visitants. Serà una inauguració molt bonica i en un lloc emblemàtica, com serà també el Museu Faller que veurà la llum aquest any. Si parlem de la biela és més del mateix, és una actuació que ve de lluny i que naix de la necessitat per l’acumulació de tràfic en hores punta que pateix l’entrada a Xàtiva, ja que els conductors tenien problemes realment greus i ara s’unirà l’Hospital Lluís Alcanyís amb la primera rotonda, donant una via d’escap que faça desaparèixer les cues.

L’any també comença amb una reorganització de les regidories.

Sí, és un canvi necessari i que quedarà patent el proper 16 de gener quan entre oficialment la nova regidora popular a l’Ajuntament. Per aquest motiu, s’han redistribuït diverses regidories per garantir la total normalitat i funcionament de l’Ajuntament com fins ara. L’àrea de Parcs i Jardins l’assumiré jo.

El 2014 va acabar amb l’aprovació d’uns pressupostos que segueixen rebaixant els impostos als ciutadans.

L’IBI s’ha rebaixat un 5% després de que al 2014 baixara un 15%, i s’han congelat totes les taxes i impostos ja que la gent està passant-ho molt mal. Hi ha crítiques a que aquesta és una mesura electoralista, però s’ha de recordar que açò ho vam fer abans de que acabara l’any.

L’any que aquesta setmana va finalitzar ha sigut, possiblement, el més difícil de gestionar com alcalde en aquestes dos dècades al poder degut al context que viu la societat?

A nivell de la societat sí, ja que la gent està passant una situació molt mala i els nostres esforços se centren en millorar aquesta manca de treball. Si parlem de la gestió econòmica, no pense que 2014 haja sigut més complicat que altres anys, ja que en un moment complicat hem sigut capaços de rebaixar a més de l’IBI, el 10% en vehicles, el 20% en rústica, el 50% en recollida de fem, el 15% en plusvàlues… Açò significa que la gestió ha sigut perfecta, ja que malgrat aquesta reducció d’ingressos, hem aconseguit equilibrar la balança amb les despeses. Aquest Ajuntament és dels que millor funciona, i en poblacions de més de 20.000 habitants som dels més econòmics de la província.

I com afronta aquest nou any a nivell econòmic?

Sense ningun problema, ja que paguem a 26 dies i pocs ajuntaments ho poden dir. Tenim equilibri financer i la Generalitat va compensant-nos poc a poc els deutes. A hores d’ara, resten poc més de cinc milions per pagar-nos, pel que en el moment en que ens paguen estarem en un 39% d’endeutament, una cosa que a dia de hui és un miracle.

2015 és també any d’eleccions.

Van a ser mesos molt intensos, amb molta gent que té expectatives. Açò és positiu per a la ciutat però, en definitiva, la ciutadania ha de valorar tot el que s’està fent, tot el treball realitzat i ells són els que diran. Els veïns de Xàtiva valoren molt l’estabilitat i el creixement, i pense que a la ciutat, en moments molt complicats, no ha tingut cap debacle. Estem reactivant i reduint el percentatge d’atur, però hem de seguir amb aquestes polítiques de fomentar ocupació perquè no pot haver gent que seguisca passant-ho mal.

Un desig per al nou any.

Que hi haja feina i que la gent isca de l’atur. Li demane crear d’ocupació i reduir aquestes xifres d’atur a la ciutat, unes xifres que entren dins de la mitjana estatal. Hem passat set anys de govern socialista que van suposar una ruïna per al país, van desaparèixer milers d’empreses i amb l’arribada del Partit Popular s’ha revertit la situació, amb serietat, rigor i treball. A nivell financer, la banca ha de tornar a obrir línies de crèdit  i poder reactivar una situació que ja ha passat pel seu punt d’inflexió i ara ja comença a créixer. Com dia, les expectatives són bones, però açò no serveix de res, ja que la gent no vol escoltar paraules sinó veure fets. Normalment una crisi dura tres anys i nosaltres portem en ella des del 2007 i ara ja comencem a veure la llum, sent els propers anys, de segur, molt positius.