Alfonso Rus rep el premi UNESCO-Valldigna 2014

  • Rus va recordar que, com a fill de Xàtiva, se sentia hereu d’aquesta tradició en què van coexistir les tres religions: àrab, cristiana i jueva

El president de la Diputació de València ha rebut al Reial Monestir de Santa Maria de la Valldigna, el premi ‘Unesco-Valldigna 2014’ de la X Multaqa de les Tres Cultures, amb el president de la ‘Fondazione Roma Mediterrani’, Emmanuele Francesco Maria Emanuele.

Rus va reivindicar el valor de la paraula en el món Mediterrani tant des del seu vessant de compromís i segell d’acords com en la de diàleg i convivència i va recordar que com a fill de Xàtiva se sentia hereu d’aquesta tradició en què van coexistir les tres religions: àrab, cristiana i jueva.

Es va mostrar orgullós de les grans aportacions de la cultura àrab des de Xàtiva com la publicació de la joia literària El Collar de la Coloma o la primera fàbrica de paper.

Aquest premi reconeix que Rus va ser l’impulsor de la celebració del Tractat d’Almisra. També que va promoure amb el president Guido de Marco l’agermanament entre Malta i Xàtiva que va esdevenir en el retrobament de Malta-Espanya iniciat pel rei Joan Carles en ocasió del V centenari de Carles V.

El professor Javier Paniagua havia destacat prèviament en el seu laudatio que tres aspectes distingeixen Alfonso Rus com el fet que “no siga una persona indiferent, la seua intel·ligència relacional a l’hora de connectar amb la gent i la lleialtat com a atribut fonamental”.

Van acompanyar a Alfonso Rus diputats provincials Carlota Navarro, María Jesús Puchalt, Oreto Segura i Salvador Enguix i els regidors de Xàtiva, Marian Soro, Maria José Pla, Jose Antonio Vidal i Enrique Perigüell.