Alzira i Xàtiva recolzen la implantació del sistema de dipòsit, devolució i tornada d’envasos

  • Ambdues localitats presentaran sengles mocions en el Ple Municipal per a l’adopció d’aquest mètode que redueix l’abandó d’envasos en zones urbanes, forestals i marines
  • El secretari autonòmic de Medi ambient explica als alcaldes aquesta iniciativa que promou la Conselleria d’Agricultura i Medi ambient 

El Consell ha rebut el suport dels municipis d’Alzira i Xàtiva per a la implantació del sistema de dipòsit, devolució i tornada (SDDR) d’envasos que prepara la conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a reduir l’abandó de recipients en zones urbanes, forestals i marines.

El secretari autonòmic de Medi ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha mantingut sengles reunions amb l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, i amb el de Xàtiva, Roger Cerdà, als qui ha exposat els avantatges de l’aplicació del SDDR en la gestió municipal, per als habitants d’ambdues localitats i per a la protecció del territori.

Julià Álvaro ha destacat que el SDDR s’emmarca en la nova política de gestió de residus del Consell per a donar compliment als estàndards que marca la normativa espanyola i europea en matèria de rebot a abocadors i de reciclatge. Aquest mètode s’emmarca en l’economia circular, que converteix el residu en recurs i fomenta noves activitats i ocupacions.

En ambdues reunions, Álvaro ha explicat que el dipòsit del nou sistema s’aplicarà per a envasos d’aigua, suc, cervesa i refrescs en formats de vidre, pet (plàstic), llandes i tetrabrik, i que serà un sistema complementari a l’actual de recollida d’envasos en contenidors.

S’abonaran 10 cèntims de dipòsit en comprar el producte envasat i es recuperaran en retornar l’envàs, i que el comerciant que realitze tasques de recollida, custòdia i lliurament dels envasos retornats percebrà 2 cèntims per cada unitat. Qui s’encarregue d’arreplegar-los dels comerços percebrà d’altres per envàs. Així, aquest sistema posarà en circulació entre 30 milions d’euros per a recompensar al comerç valencià.

A més, Álvaro assenyalat que s’està preparant la cobertura legislativa a través d’un ampli procés de participació i consens, i s’està realitzant l’estudi econòmic que el sistema porta unit, amb l’objectiu que la normativa estiga acabada en 2017 i que en 2018 puga començar a aplicar-se després d’un procés d’adaptació.

L’alcalde d’Alzira, Diego Gómez, ha anunciat que es presentarà una moció al ple municipal per a l’adopció d’aquest mètode per part dels veïns de la localitat i el de Xàtiva, Roger Cerdà, també ha confirmat que presentarà una altra moció en el ple de l’ajuntament.

Alzira i Xàtiva s’uneixen a altres municipis de la Comunitat Valenciana que ja han manifestat la seua adhesió a aquest sistema, entre els quals destaquen València, Elx, Elda i Castelló.

Diàriament es consumeixen milions d’envasos a la Comunitat Valenciana, dels quals gran part acaba en el contenidor de residus orgànics, enterrats en abocadors, o abandonats en carrers, jardins, platges o cunetes.