“Anem a lluitar per la igualtat real fins que no siga necessari reivindicar-ho”

S’acosta la data del 25 de Novembre, Dia Internacional Contra la Violència de Gènere i, aprofitant aquesta jornada reivindicativa, des de la Regidoria de Dona i Igualtat es presenta un extens programa d’activitats que s’iniciava divendres passat amb l’entrega de premis del concurs i de cartells. La regidora Lena Baraza ens ha donat tots els detalls al respecte.

 

Estem a les portes del 25 de Novembre. Què s’està preparant per a enguany des de l’Ajuntament de Xàtiva?

Una de les coses més importants que té Xàtiva és l’associacionisme feminista. Som una ciutat amb molta activitat en aquest respecte i són el conjunt d’associacions les que arriben a fer tota la programació al voltant del 25 de Novembre. Aquesta és una qüestió molt positiva ja que es fomenta la participació i, al ser aquests col·lectius els organitzadors, és segura una amplia participació.

La Regidoria de Dona i Igualtat impulsa els concursos de cartell i de dibuix entre els i les escolars, així com el de relats breus per part de la Regidoria de Joventut.

El concurs de cartell i dibuix és la 13a edició que es realitza i ha sigut tot un èxit, participant els centres educatius de tota la ciutat. Vegem un alt nivell i hem notat el canvi de les propostes, amb imatges on es mostra un major empoderament i força de les dones en contraposició a la tristesa que s’expressava fa uns anys. Aquest és un treball que hem de reconéixer a les diferents associacions de Xàtiva, al Consell de les Dones i a la pròpia Regidoria que ha aconseguit una ciutat més empoderada. Pel que fa al concurs de relats breus, es tracta de la 3a edició i s’ha incrementat la participació. Ens mostrem molt satisfetes de que aquestes iniciatives funcionen ja que les polítiques d’Igualtat no han de vindre donades únicament per la Regidoria sinó que és un fet que s’ha de reivindicar per part de les diferents àrees de l’Ajuntament i de la ciutadania. La programació és exemple d’açò ja que s’han preparat actes organitzats per diferents partits polítics, associacions, entitats…

Com a també regidora d’Educació, Joventut i Participació Ciutadana, en anteriors entrevistes has destacat la importància de fer partícip als i les escolars per treballar aquests temes des d’un primer moment.

És una cosa que sempre he tingut molt clara. Quan es parla de feminisme, de valors, de canviar la mirada de les persones… Cal fer-ho des de la infància. Les diferents institucions no solen fer massa accions en la infància i considere que deurien de vindre donades per l’Estat o per l’Autonomia. Des de l’Ajuntament hem començat en tallers que es desenvolupen durant tota l’etapa educativa, des dels 4 anys fins 2n de Batxiller, intentant que les xiquetes, els xiquets i els i les joves que han viscut tota aquesta etapa tinguen una visió més igualitària. És una nova manera de treballar i esperem que tinga seguida amb els anys.

La jornada més destacada i visible del programa previst serà la del proper 25 de Novembre amb la recepció de pancartes, la marxa i la lectura del manifest.

Els actes d’aquesta jornada venen organitzats per part del Consell de les Dones. A més, com cada dia 25 es realitza una concentració a les portes de l’Ajuntament. Aquest mes aquesta concentració s’organitza per part de XATEBA, l’associació que més força i història té a la ciutat pel que respecta a la defensa del feminisme i a l’empoderament de les dones. Les polítiques d’Igualtat no sols es desenvolupen el 25 de Novembre i el 8 de Març però, sobretot aquests dies, hem de fer un esforç més gran per mostrar la valentia que tenim les dones, incorporant als homes que volen lluitar per aquest fet, per tal d’arribar a una igualtat real. Anem a lluitar per aquesta igualtat fins que no siga necessari reivindicar-ho.

De fet, més enllà d’aquestes dues dates, des de l’Ajuntament de Xàtiva es realitzen diferents iniciatives durant la resta de l’any com la campanya “no és NO” en Fira.

És una campanya traslladada a diferents municipis de la zona i açò ha de ser una satisfacció per a la ciutat. Una iniciativa que ha funcionat perquè s’ha treballat molt, s’han posat abans els fonaments. A molts municipis s’instal·len durant les festes els “Punt Violeta” però abans cal treballar amb la ciutadania, amb l’alumnat de la ciutat…  I cal que la festa estiga acompanyada d’una coherència, ja que no podem després tindre una Fira masclista pel que fa als espectacles. És una feina de temps i és una campanya que està creixent progressivament, està millor considerada, és més forta i ens aporta més seguretat en la Fira i més visibilitat amb les fotos que es fa la gent i amb les polseres que regalem.

La Casa de les Dones és un espai recent però que ja s’ha afermat. En quin moment es troba?

On es pot veure més clar que Xàtiva és una ciutat compromesa amb el feminisme es en la Casa de les Dones, un espai que va costar molt d’aconseguir i que molta gent en un primer moment no veia. S’ha convertit en un punt d’encontre on qualsevol dona pot vindre a buscar respostes a les necessitats que tinga. Tenim un calendari replet, per les vesprades no caben més associacions per fer coses: associacions de dones, feministes i que afavoreixen un empoderament de les dones per l’aprenentatge de llengües, d’habilitats informàtiques… Són molts els tallers i la demanda és molt alta. Però l’objectiu és que aquest treball que es realitza ací siga transversal i vinga donat per totes les àrees de l’Ajuntament. De fet, fa uns mesos es va realitzar un curs de preparació per fer pressupostos amb perspectiva de gènere, una cosa que està de moda però que no és tan fàcil de fer i que hem iniciat com la campanya del “no és NO”, des de baix, posant els fonaments i fent que els tècnics de les diferents àrees se senten segurs a l’hora de desenvolupar aquests pressupostos.

La passada setmana es coneixia la concessió a Xàtiva del premi “Celia Amorós” per part de la Diputació de València per reconéixer i visibilitzar el treball de persones, institucions i col·lectius socials en la lluita contra la violència de gènere. Com ho valores?

Amb ell se’ns reconéixen les polítiques d’Igualtat que s’han portat endavant en els darrers cinc anys i la veritat que, com a regidora de Dona i Igualtat, és una autèntica satisfacció. És un reconeixement que es fa extensible a l’anterior regidora d’aquesta àrea, Cesca Chapí, ja que gran part d’eixe temps ha estat una àrea gestionada per ella.

En quin moment es troba Xàtiva respecte a violència de gènere?

Entrar en xifres no és positiu ja que hi ha vegades que pot incitar a més. La igualtat es treballa des de l’educació i des de la sensibilització i, a hores d’ara, la sensibilització que té la ciutadania de Xàtiva és molt alta i molta més de la que tenia fa uns anys per tot el treball que ve realitzant-se en aquest sentit. Els recursos tant personals com econòmics que s’han destinat són tan elevats que es nota una milloria en la situació general que viu la ciutat. El que busca des de la Casa de les Dones és empoderar a les dones i tenim l’objectiu últim de que totes aquelles que ho necessiten puguen eixir de la situació en la que es troben, ja siga violència de gènere o altres tipus de problemes que poden presentar.