“La coalició és un pas més per a superar el concepte clàssic de partit polític”

Dies importants els que està vivint el grup Compromís ja que aquesta coalició va celebrar fa una setmana la seua assemblea constitutiva com a col·lectiu a Xàtiva, en la qual es va triar la Comissió Executiva Local encapçalada per Cristina Sunyer, portaveu a l’Ajuntament de Xàtiva i membre de l’executiva. Així mateix, el 2 de febrer al CCX de Xàtiva va tindre lloc la Constitució de Compromís La Costera – La Canal de Navarrés amb la presencia de Joan Baldovi, Fran Ferri i la mateixa Cristina Sunyer on es va nombrar per unanimitat a Josep Mª Sebastià com a nou Secretari Comarcal. Per aquest motiu hem parlat amb Cristina Sunyer que ens ha valorat aquest nou pas endavant del seu grup.

 

Fa uns dies es va constituir la Comissió Executiva Local de Compromís, en què va consistir aquest acte?
Compromís va nàixer com un acord entre les directives dels diversos partits que l’integren: Bloc Nacionalista, Els Verds – Esquerra Ecologista i d’Iniciativa pel Poble Valencià, i un acord que al principi es fa des d’a dalt, és a dir, des de les direccions dels partits, el que nosaltres hem fet és crear-ho des de baix. Aquesta constitució és un pas molt important per a la coalició, ja que no és solament un consens entre els partits sinó que s’ha estès i s’ha fet d’a baix cap amunt, des de les comarques i des dels col·lectius locals. Aquesta és la forma de fer política que a nosaltres ens identifica.

A nivell personal, com valores encapçalar aquest projecte?
D’una manera molt positiva, per suposat, ja que aquesta coalició canvia l’estructura dels partits tradicionals. Hem conformat un grup de treball amb la gent que ja estava en el Bloc juntament amb altres persones que s’han incorporat al projecte.

Una forma d’afermar el compromís amb els ciutadans que us van donar eixa confiança en les urnes.
Exacte, afermar el nostre compromís i Compromís, i que siga així una coalició estable. Nosaltres ho veiem com una cooperativa, en el sentit que tots aportem el millor que podem donar. És una nova forma de comunicació amb els ciutadans ja que tenim l’avantatge que, a diferència d’altres partits polítics, hem creat la figura de l’adherit. Hi ha gent que no vol ser ni del Bloc, ni d’Iniciativa ni dels Verds, sinó de Compromís, i a eixes persones els hem donat l’oportunitat de participar en el programa electoral i la formació de les llistes sense militar en cap partit. Açò és molt positiu i un pas més per a superar el concepte clàssic de partit polític.

Finalment, fa uns dies també es va constituir la coalició Compromís La Costera – La Canal.
Sí, açò forma part d’aquest mateix procés de creació d’una nova eina i La Costera i La Canal aposten per aquesta fórmula. Es va crear una executiva que incorpora a gent d’aquests tres partits juntament amb els adherits. Com a principis fonamentals ens basem en un document anomenat ‘Més Compromís’ on s’estableixen unes normes que hem seguit on les executives s’han fet per consens i per integració de tot tipus de persones d’aquests partits que la integren.