“Arribe a l’alcaldia de Moixent amb un projecte de futur, d’alegria i d’orgull”

Després de 24 anys en l’oposició, amb cinc legislatures governant el Partit Popular per majoria absoluta i una última en la qual l’únic regidor de Ciudadanos, Teófilo Fitó, va ser alcalde amb el suport dels cinc edils populars, el PSPV-PSOE assumia fa unes setmanes les regnes del consistori. El pacte de fa quatre anys, amb un partit socialista que havia guanyat les eleccions, es va fer amb l’única finalitat que no governara, en eixe moment, la candidatura encapçalada per Francisco Moratal que era la llista més votada i que tenia cinc regidors, els mateixos que el PP. Una legislatura després, Guillermo Jorques, de 34 anys, s’ha refet amb una contundent victòria, rondant el 50% dels vots. Amb ell hem parlat aquesta setmana.

 

Després de 24 anys de governs de dreta la seua candidatura aconseguia fa unes setmanes la majoria absoluta a Moixent. Imaginem que satisfet.

Sí, la veritat és que estem molt contents ja que aquest era el nostre objectiu després de 24 anys. Aquests darrers quatre anys han sigut un poc complicats ja que al 2015 vam ser ja la llista més votada i el pacte entre Partit Popular i Ciudadanos ens va fer passar una legislatura més de penúria. Però, la veritat, ara estem plens d’alegria i, al mateix temps, molt responsabilitats per tota la tasca que tenim per davant.

La seua candidatura va obtindre al voltant del 50% del recolzament ciutadà.

Vam pujar en uns 111 vots i ens va permetre obtenir la majoria absoluta malgrat que Ciudadanos va pujar uns 300 vots i el PP en va perdre 500. A nivell general podríem fer el balanç d’haver encertat, no sols amb la llista electoral formada, sinó també a nivell d’oposició aquests darrers quatre anys, fent una feina correcta mantenint la línia dels 20 anys anteriors: fiscalitzant la gestió i, en algun moment que altre, donant més batalla.

En quina situació s’ha trobat l’Ajuntament?

Anem poc a poc i a l’estiu és quan més feina hi ha a un Ajuntament degut a l’arribada de les festes populars, a la necessitat de peons, de reforçar la neteja viària… Però la realitat, si ho tinguera que definir amb una frase, és que ens hem trobat amb un Ajuntament bastant deixat de la mà, sobretot a nivell de personal. No tenim secretari, ja que va marxar abans de les eleccions locals. Ens falta personal de carrer, com és el cas de disposar de peons. L’aparellador municipal va canviar la primera setmana quan vam entrar a l’alcaldia. A nivell de recursos humans, en l’època vacacional en la que estem, trobem molt a faltar personal i sense funcionaris un Consistori no funciona. Els polítics estem de pas, però els funcionaris són essencials, començant per l’eix principal que és el secretari i que, la perspectiva que ens donen per tindre un, és entre octubre i l’abril de 2020.

I a nivell de gestió?

També ens hem trobat algunes cosetes. Hem trobat canvis en diferents empreses externes com és el cas de la gestió dels cursos de natació. També ens vam trobar en que teníem que licitar canvis en l’empresa de la neteja… En definitiva, com dic, un Ajuntament deixat de la mà en certs aspectes.

Amb 34 anys és un dels alcaldes més joves de la zona i l’avala l’experiència d’haver estat ja  com a regidor a l’oposició. Després d’aquest temps, amb quin projecte arriba a l’alcaldia?

Amb un projecte de futur, d’alegria i d’orgull. D’orgull per ser moixentí en tots els aspectes: a nivell cultural, esportiu… De vida i de qualitat en el seu dia a dia. Els veïns i veïnes de Moixent han de saber que tenen un Ajuntament al seu costat ja que nosaltres som també gent del poble. Volem un Moixent de futur, de tranquil·litat i que, des dels més menuts fins als més majors, la gent del poble estiga a gust. Volem ser un municipi que tinga tot el necessari per aconseguir aquesta qualitat de vida.

Un dels reptes pendents és apostar pel turisme?

Sí, ja que Moixent té moltes coses que oferir. Aquests primers dies anem un poc bojos, veient com estan els diferents aspectes del Consistori, però quan passen aquests 90 primers dies, que sempre venen bé per aterrar, volem passar a l’acció. I l’acció  passa per açó, per apostar pel turisme, una àrea on s’han fet coses puntuals però descoordinades. I necessitem treballar en aquest sentit ja que tenim molt que oferir: hem de treballar per donar a conéixer on poden anar els visitants i què fer. D’alguna manera els ho hem de posar al seu d’abast i des del primer moment que entren al nostre poble que sàpiguen el que tenim i el que oferim, evitant que vagen preguntant-ho pels carrers.

La seua arribada a l’alcaldia coincidia amb una de les notícies més importants, possiblement, dels darrers anys a Moixent: la reanudació del servei de rodalies. Com ho valora aquest fet?

Ho estàvem esperant des del primer minut que va desaparèixer el tren i sabíem que aquesta era una situació excepcional que es va allargar massa en el temps, ja que anava a ser d’un any i mig i ha arribat als nou anys. Estem molt contents i, malgrat que algun govern sí que ens ha enganyat en certa manera, aquest darrer govern socialista ens va donar la paraula que arribaria a l’abril, finalment retardant-se mes i mig més. El Partit Popular i Ciudadanos sempre van voler traure rèdit polític d’aquesta situació mentre que nosaltres vam ser més confiats ja que ens van donar la seua paraula. Confiàvem perquè les obres estaven molt avançades i el punt que impedia aquest fet era el tram a l’Alcúdia de Crespins. Però, al final, el govern socialista va complir amb la paraula i hem d’agrair-ho al ministre Ábalos. També hem de fer especial menció a la Plataforma Ciutadana “Duguem el tren a Moixent” que ha fet un gran treball de constància. El que hem aconseguit és gràcies al treball fet entre tots. Nosaltres, des del PSPV local, hem recolzat amb tots els nostres recursos des de darrere, des de la part política i a porta tancada. Al final, el Ministeri de Foment no ens ha fallat i ací està el servei. Ara cal treballar perquè el servei puga arribar fins la Font de la Figuera.

Per últim, amb quines primeres mesures o projectes va a estrenar-se al càrrec?

Projecte com a tal no et puc dir un en concret. Sí que faria especial menció al treball que anem a fer per traure endavant els pressupostos, uns pressupostos que estan prorrogats del 2018 al 2019 i ara mateix ens toca treballar sobre ells per determinar el que volem desenvolupar. Com he dit abans, també cal començar ja a treballar en l’apartat turístics i hem de realitzar una completa coordinació en el complex esportiu ja que ens hem trobat en un projecte que s’ha anat fent segons es creia convenient i que ha de comptar amb un projecte integrat. També hem de posar en valor el carrer de la pilota, un trinquet en el qual a cada actuació que s’ha fet s’ha comptat amb un projecte diferent: un per a les parets, altre per a la coberta, altre per als vestidors…

Pel que veiem el principal objectiu és la coordinació.

Sí, a nivell esportiu i a nivell urbanístic també, ja que disposem d’un part del poble que no ens agrada a nivell estètic, una entrada al municipi que tampoc ens agrada… Cal engegar un projecte integrador per posar bonic el municipi. Com he dit abans, no podem parlar d’un projecte concret perquè és tant el que ens hem trobat i el que ens trobem cada dia que cal anar pas a pas… Ens queda molt per fer.