Les temperatures poden registrar dissabte màximes superiors als 40°C a Xàtiva

  • Els valors nocturns seran també significativament alts, podent no baixar les mínimes dels 25°C

Una onada de calor sufocant arriba aquest dimecres 26 de juny segons preveu l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). La Comunitat Valenciana, al igual que la major part de la Península i Balears, es veurà afectada per l’arribada d’una massa d’aire tropical continental. Conforme amb els avisos emesos per l’Agència Estatal de Meteorologia es tracta d’una massa d’aire que arribarà després d’un extens recorregut pel nord d’Àfrica i es caracteritza per ser molt càlida, molt seca i amb pols en suspensió. Tot açò, juntament amb la forta insolació pròpia d’aquestes dates, donarà lloc a un llarg període en el qual les temperatures arribaran a valors significativament alts, especialment en les àrees de l’interior. Les temperatures, que patiran un ascens generalitzat en tota Espanya, arribaran fins als 40°C a Xàtiva i podrien arribar fins als 38°C en punts com Ontinyent. L’agència estima que les temperatures sufocants augmentaran al llarg de la setmana i aconseguiran les seues màximes aquest pròxim dissabte 29 de juny. S’esperen els valors extrems entre el divendres 28 i el diumenge 30, encara que no es pot descartar que puguen prolongar-se alguns dies més, en funció de l’evolució dels diferents models.

Les temperatures nocturnes seran també significativament altes, podent no baixar les mínimes dels 25°C.

Davant la situació descrita, i atenent a més a la possibilitat de que poden donar-se altres factors de risc, com un fort descens de la humitat relativa, que eleve notablement l’índex d’ignició d’incendis forestals i la possibilitat, si be encara no confirmada de la formació de fenòmens tempestosos, des de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències es recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que mantinguen l’atenció i el seguiment d’aquesta situació, sobretot quant a la vigilància de les superfícies forestals, així com d’aquelles àrees de vegetació, que no tenint la consideració de terreny forestal, siguen susceptibles de cremar-se, limitant al màxim en els dies descrits totes les activitats previstes en els espais forestals i de vegetació i mantenint-se durant el període de màxim risc en situació d’alerta davant l’evolució de l’episodi.

Així mateix i de conformitat a l’establit en el Programa de prevenció i atenció dels problemes de salut derivats de les temperatures extremes a la Comunitat Valenciana, des de la AVSRE es col·laborarà en tot moment amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública en la difusió a la població dels consells i de les recomanacions

 

Consells a la població:

  • Cura amb el sol entre les 12 hores i les 16 hores, evite exercicis físics en les hores més caloroses.
  • Utilitze cremes protectores adequades
  • Bega abundant aigua, suprimisca l’alcohol i la cafeïna
  • Tinga la màxima precaució en els vehicles, no deixe mai ningú dins, tampoc mascotes.
  • Extreme la cura amb persones més sensibles, majors, malalts i infància, vaig assegure la seua correcta hidratació.
  • I finalment estiga alerta davant la normativa i recomanacions en matèria de prevenció d’incendis forestals.