Canals celebra hui una nova edició de la Fira Comercial

Hui se celebra a Canals la primera Fira Comercial del 2019 que, com cada edició, reuneix empreses del municipi i dels voltants apropant el comerç local a canalines i canalins. L’Ajuntament confirma que s’han sol·licitat totes les carpes de les que es disposen i estaran presents més de 40 comerços. Per aquest motiu l’Avinguda de Vicent Ferri es converteix hui en el centre comercial de la comarca per donar una gran empenta al comerç local que tindrà l’oportunitat d’aproximar-se als clients habituals i a altres potencials clients als quals podran presentar-los els seus productes i serveis d’una manera més propera.

Al llarg de tot el dia hi haurà activitats per als més menuts i per als més grans amb l’objectiu d’amenitzar i fer més fàcils les compres. A les 8 hores començarà el muntatge de les carpes ja que a les 9 hores serà l’inici de la fira, la qual estarà en funcionament fins les 21 hores. Al llarg de tot el matí, des de les 10 fins les 14 hores, hi haurà animació amb speaker i castells inflables per als més menuts. Fins les 12 hores l’Ajuntament també tindrà una carpa des de la qual es lliuraran borses de polièster gratuïtes per a les primeres compres.

L’Associació de Venedors del Mercat Municipal oferirà un taller de cuina saludable, globoflèxia i pintacares, de 10 a 13 hores. A la vegada, de 12 a 13 hores es desenvoluparà el taller infantil de muntatge i programació de robots de la mà de Genioos en el qual podran participar tots els xiquets que tinguen entre 6 i 12 anys. A les 13 hores es lliuraran els premis del IV Concurs d’Aparadors. Per la vesprada seguirà l’animació i hi haurà una nova edició del taller infantil de muntatge i programació de robots. En dos moments de la vesprada, a les 17.30 i a les 19 hores, per als més menuts, hi haurà una cercavila boja amb moltes sorpreses. El punt i final d’aquesta Fira Comercial estarà marcat amb una actuació de cloenda que serà “El laboratori màgic” que començarà a les 20 hores.

 

Ricardo Requena, alcalde de Canals i regidor de Promoció Socioeconòmica

“Cal anar creixent en mida, qualitat i varietat, aconseguint així ser un referent no sols de Canals, sinó de les comarques de l’interior”

En què consisteix la Fira Comercial de Canals?

L’entramat comercial i associatiu de la localitat, així com de la comarca, ix al carrer i ocupa l’avinguda de Vicente Ferri per mostrar tots els seus productes, servicis i activitats. Promoció directa al ciutadà, sense pantalles, ni fulls pel mig.

L’edició d’enguany arriba amb novetats o se segueix una línia continuista d’edicions anteriors?

A la participació dels comerços hem anat sumant la de col·lectius socials, animació infantil, tallers, teatre, etc.,  perquè els menuts i les famílies tinguen també una motivació extra per a participar i acostar-se. En l’edició d’enguany continuem amb els canvis i les noves propostes d’oci, aconseguint ocupar el 100% de les carpes i dotant-les de punts de llum.

Quin és el principal objectiu que es persegueix amb aquesta iniciativa?

Són vàries les intencions perseguides. En un primer lloc, centralitzar Canals, durant tota una jornada, en centre socioeconòmic de la Costera. Com no, oferir a la ciutadania local i forastera la possibilitat de trobar ací tot el que puga necessitar. Tercer, visibilitzar i promocionar, d’una manera cridanera, l’entramat econòmic dels participants, donant-los l’oportunitat, gratuïta, de mostrar-se. I, per suposat, continuar creant esdeveniments socials que dinamitzen les compres, que alegren i motiven l’eixida al carrer, que facen de finestra de Canals cap a l’exterior, i que la gent gaudisca d’una jornada diferent.

Com va nàixer i com ha anat evolucionant en aquests anys?

La Fira Comercial, que va nàixer com una Fira Outlet de productes molt concrets, fa ara 18 edicions i ha anat duplicant pràcticament el nombre d’espais disponibles per als participants en aquesta legislatura. A més a més, es van renovar les carpes que posa l’Ajuntament per donar uniformitat i millor disseny a la Fira, s’han sumat punts de llum per a tots els que ho necessiten i s’ha treballat de forma conjunta per tal que hi haja bidireccionalitat en la presa de decisions, opinions i propostes. I allò més rellevant és la programació paral·lela d’activitats lúdiques que atrauen i dinamitzen el procés compra-venda. Creguem que l’evolució ha sigut a millor, a molt millor, i esperem que, a més d’estar consolidada, continue avançant per tal de ser una data referent en les comarques de l’interior.

Quina està sent la resposta per part de veïns i visitants?

Aquesta edició, per exemple, és una bona mostra de l’interés que desperta. Pràcticament dos setmanes abans ja havíem anunciat que quedaven poques carpes disponibles. Vull dir amb açò que les empreses i comerços canalins donen la importància que pretenem a esta Fira Comercial. És una activitat que alimenta de vida i gent tot el dissabte en un punt cèntric de la població com és l’avinguda Vicente Ferri. A més, els comerços de la zona, bars i cafeteries noten de manera important i positiva el gran flux de gent i visitants que rep la Fira, com així ens ho han traslladat.

En l’última edició celebrada a l’octubre el 100% dels comerciants mostraren la seua satisfacció en una enquesta realitzada. S’està en el bon camí?

En efecte, vam passar una enquesta a tots els participants expositors de la passada Fira Comercial per tal de conéixer de primera mà les seues impressions, opinions i crítiques, sempre pensant en millorar. Tenint en compte que es va reforçar i recolzar el format, les respostes van ser del tot positives, també amb algunes anotacions per a seguir millorant, com deia abans.

Quants comerciants participaran en aquesta edició? Sols de Canals o s’està obert a la participació d’establiments de la comarca?

A falta d’uns dies (l’entrevista es va realitzar durant la setmana) hi ha 42 empreses i associacions confirmades de les quals, habitualment, un 10-15% són de fora de Canals. Portem ja vàries edicions en què, com es diu col·loquialment, pengem el cartell de “no hi ha més carpes” de les que facilita l’Ajuntament de Canals, donada la demanda.

Al voltant de la Fira hi ha prevista una extensa programació d’activitats. Què ens pot avançar?

Els castells inflables eren habituals en aquest esdeveniment. Nosaltres vam sumar la participació activa de col·lectius i associacions locals, bé foren de caràcter social, cultural, esportiu o lúdic, sempre s’aporta i guanyen presència. Tallers per a menuts, màgia o espectacles musicals, balls i cercaviles, ajuden a que famílies, curiosos i veïns de la Costera vinguen a Canals a passejar per l’avinguda de Vicente Ferri durant la Fira Comercial. A més, hem aconseguit que els col·lectius locals que precisament treballen per al comerç i empreses, Associem i l’Associació de Venedors del Mercat, participen i col·laboren activament.

Per on passa el futur d’aquesta Fira?

Una volta afirmada la importància comarcal de la nostra Fira Comercial, cal anar creixent en mida, qualitat i varietat, aconseguint així ser un referent no sols de Canals, sinó de les comarques de l’interior. Estem treballant per traure una guia gastronòmica de Canals molt prompte. En breu assistirem a la seua presentació i açò és fruit de la reflexió següent: “Per què no ajuntar comerç amb gastronomia per tal d’aconseguir que la Fira, en un futur, puga ser Comercial, Gastronòmica i un punt més del Turisme de Canals? Seria un al·licient important.

Per què convidaria a tots els lectors, no sols de Canals, sinó dels municipis de la zona, avisitar el municipi durant la jornada de dissabte per gaudir d’aquesta Fira?

El dissabte dia 9 Canals serà centre socioeconòmic de les comarques centrals, amb un punt neuràlgic ple de productes i serveis amb ofertes interessantíssimes, regals, animació, tallers, música i art. És motiu més que suficient per a visitar-nos, gaudir de Canals i participar de tot el que podem oferir.