‘Carlos’ es presenta a la Casa de la Cultura de Xàtiva

El passat dijous es va presentar en la Casa de la Cultura de Xàtiva el conte “Carlos”, una obra escrita i il·lustrada per Maria Soriano, mestra d’Educació Especial, que d’aquesta forma ha volgut col·laborar amb els projectes que duu a terme la seua mare, la infermera Mercè Gil, en la casa d’Epua Kuñatai en Santa Cruz de la Sierra, a Bolívia, on viuen i treballen dones i xiquets afectats pel virus del VIH/SIDA.

Es tracta d’un conte de 34 pàgines, dirigit a xiquets i adults, que ha sigut imprès per la Diputació Provincial de València. Un conte ple d’esperances per a tots els afectats pel VIH/SIDA on l’autora ha volgut plasmar de forma didàctica aquesta malaltia.

IMG_9727Així, Maria Soriano es va mostrar “orgullosa” per veure els fruits de “tot el treball realitzat” i va definir el llibre com un conte “d’amor, somnis i esperances”. D’altra banda, Mª José Pla, regidora d’educació en el consistori local, va destacar que l’obra “emociona, educa en valors i ofereix un missatge potent cap als xiquets en risc d’exclusió social” i va afirmar que el conte ha sigut elegit per a utilitzar-se en la lectura continuada que tindrà lloc a la iniciativa dels Carrers d’Art d’aquest abril.

Segons l’autora el projecte sorgeix quan es coneix la realitat en la qual viuen en l’actualitat moltes dones i xiquets en Epua, una realitat que tenim molt lluny i al mateix temps tan a prop si som capaços d’involucrar-nos en ella.

Els beneficis de la venda aniran destinats a la casa d’Epua Kuñatai, dues paraules guaranís que signifiquen “Alça’t Dona”. L’existència de Epua i la seua filosofia és molt concreta: Epua naix per a donar una resposta social a l’epidèmia del VIH/SIDA a través del suport a dones, d’escassos recursos, que viuen amb el virus, explicant açò amb diferents serveis com són el de salut, psicologia, treball social, alberg temporal, capacitació i participació en àrees de producció per a la generació d’ingressos que permeten d’aquesta manera millorar la qualitat de vida, així com també el suport amb el centre infantil per a xiquetes i xiquets, fills i filles de les dones.

IMG_9733Fins al moment s’ha dut a terme la construcció d’un espai per a xiquets de 8 a 15 anys, on figura un taulell de Xàtiva com a ciutat que ha fet possible el treball, i posteriorment també un Telecentre per a les dones, que d’aquesta forma poden rebre cursos i formació via internet per a millorar la seua qualitat de vida.

Una altra part de la venda seran per a l’Escola Taller de Ceràmica Al-Aaiun que té els seus inicis en el 2005, a través de l’Associació d’Amics del Poble Sahrauí. Des d’aleshores un grup de dones sahrauís treballen amb il·lusió i perseverança per a capacitar-se en un ofici que els ajude a expressar-se a través del treball manual i la creativitat, i que al mateix temps els possibilite una mínima font d’ingressos. Aquesta Escola Taller es duu a terme en el Campament de Refugiats sahrauís de Tinduf, Algeria.

 

portada carlos