Roger Cerdà presenta el projecte de rehabilitació de la Plaça del Mercat

  • Els socialistes oferiran alternatives viables per a l’aparcament dels residents abans d’iniciar les obres

Roger Cerdà ha fet públic hui en roda de premsa el projecte de rehabilitació de la plaça del Mercat de Xàtiva. Els socialistes volen acostar a la ciutadania una idea inicial de quin podria ser l’aspecte de la plaça després d’aquesta important actuació. Es tracta d’un espai urbà peatonal, concebut a mode de plaça major. L’objectiu és que la rehabilitació de la plaça del Mercat estiga enllestida a finals de la propera legislatura. Segons Roger Cerdà, “qualsevol actuació a la plaça del Mercat ha de comptar amb el consens dels veïns i de tots aquells col·lectius implicats. No anem a fer res sense consensuar-ho abans. Nosaltres contemplem la plaça com a un espai urbà agradable, on la gent vulga anar, on siga compatible la qualitat de vida dels veïns amb l’ús per part del sector hostaler i dels locals d’oci. Aquesta actuació és una de les més destacades del Pla Integral del Nucli Antic (PINA) que els socialistes duen en el seu programa de govern.

A juí del candidat del PSPV-PSOE a l’alcaldia, “el turisme és un dels principals recursos per al nostre creixement econòmic i hem d’oferir una ciutat acollidora, amb indrets atractius i de qualitat, no com ara, que tenim una plaça repleta de cotxes. La plaça del Mercat és un lloc únic que no té cap altra ciutat al nostre entorn i ha de contribuir a fer més atractiu el nostre producte turístic”. Per a Cerdà, aquesta actuació tracta de posar ordre en l’ús que s’ha donat a la plaça durant aquestos anys de govern popular. Roger Cerdà pensa que aquesta ha de ser un eix vertebrador de la trama urbana del centre històric. També espera que la iniciativa servisca d’estímul per a la posterior restauració de zones adjacents.

Per esbossar aquest projecte, els socialistes han comptat amb la col·laboració d’un equip d’arquitectes valencians, especialistes en la rehabilitació de conjunts històric-artístics. Per a dur a terme el projecte final, s’estudien distintes alternatives, com ara un concurs d’idees en què participen arquitectes urbanistes. Altra de les possibilitats és la firma d’un conveni amb la Universitat Politècnica de València, per tal que equips de la Facultat d’Arquitectura desenvolupen distints projectes d’actuació. En qualsevol cas, el procés serà públic i haurà de comptar amb un nivell de participació adequat per part dels col·lectius implicats.

Abans de començar a desenvolupar aquesta iniciativa, els socialistes preveuen donar resposta a tota una sèrie de necessitats dels ciutadans relacionades amb l’ús de la plaça. Per exemple, està previst desplegar una campanya per conscienciar als ciutadans de Xàtiva de la importància de la plaça com a lloc singular. Entre les actuacions d’aquesta campanya figurarien concursos de fotografia, de pintura i activitats didàctiques adreçades als escolars de la ciutat. D’altra banda, també és necessària la búsqueda de finançament i la signatura de convenis entre distintes administracions públiques.

També cal solucionar de manera prèvia el problema de l’aparcament. Els socialistes habilitaran espais d’aparcament al nucli antic per tal de substituir les places de què actualment disposa la plaça. En relació amb aquest assumpte, s’està estudiant la construcció d’aparcaments en immobles deshabitats que reunisquen les característiques adequades, així com l’habilitació de zones a l’aire lliure pròximes a la plaça del Mercat. La intenció dels socialistes és oferir alternatives viables a l’aparcament per als residents abans d’iniciar cap obra. A més a més, es preveu que hi hagen zones de càrrega i descàrrega que faciliten l’abastiment de mercaderies als locals comercials presents en la plaça. La rehabilitació també tindrà en compte l’ús d’aquest indret com a mercat tradicional.