Compromís, dos anys al govern municipal portant endavant “polítiques valentes”

  • Entre les diferents iniciatives engegades destaca l’aposta pel centre històric amb el Pla IMPULS i el Pla Especial del Nucli Antic, amb una inversió total de quasi 4,7 milions d’euros

Arribats a la meitat de la legislatura, el grup municipal de Compromís ha fet balanç d’aquesta primera etapa al govern municipal. La coalició té representació al Consistori amb tres regidores: Cristina Suñer, Pilar Gimeno i Empar Penadés, agrupant les àrees de Prestacions Sanitàries, Urbanisme, Parcs i Jardins, Edificis Públics, Gestió de Residus, Medi Ambient, Règim Interior, Recursos Humans i Conservatori.

Dins de les nombroses iniciatives dutes endavant en aquests mesos, cal destacar l’aposta del partit pel centre històric. En aquest sentit s’han dut endavant diferents projectes, com el Pla IMPULS o el Pla Especial del Nucli Antic, que busquen la regeneració urbana per rehabilitar 100 habitatges i la revitalització, protecció i recuperació de la zona, amb una inversió conjunta de més de 4,7 milions d’euros (4,5 milions i 140.000 euros, respectivament).

Però són moltes més les actuacions que s’han realitzat per tractar de millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes de Xàtiva. Per exemple, en matèria de medi ambient s’han adequat nombroses zones verdes i instal·lacions, netejant i enjardinant enclavaments com Sant Josep o la Plaça de la Bassa, s’han habilitat noves instal·lacions com el parc caní del Jardí de la Pau o elements urbans per fer esport o gaudir d’ombra als parcs. També s’han regenerat zones degradades com el camí de la Bola i s’està treballant en la recuperació de la Cova Negra per reobrir la Casa de la Llum i l’Aula de la Natura. Però si per alguna cosa cal destacar aquesta gestió és per l’ampliació del jardí del Palasiet, amb una zona enjardinada de 1.700 metres quadrats condicionada per realitzar esdeveniments culturals de tot tipus.

D’altra banda, en matèria d’ocupació, s’han impulsat vora una trentena de processos de contractació transparents i justos, creant borses de treball per cobrir, amb rigor, les vacants.

En definitiva, una gestió oberta als processos participatius i donant veu al conjunt de la ciutadania per dur endavant “polítiques valentes”.

CRISTINA SUÑER . SEGONA TINENT D’ALCALDE I REGIDORA DE PRESTACIONS SANITÀRIES I URBANISME

“Hem demostrat una capacitat de treball i una lleialtat al govern, contribuint a l’estalvi de diners i a la contenció pressupostaria”

Quina valoració fa d’aquests dos anys al govern de Xàtiva?

En principi el balanç que fem és positiu i demostra l’inici del canvi que volíem per a la ciutat. Considere que el primer any va ser de transició però, a partir d’eixe moment, vam posar les primeres pedres del canvi, sobretot, en una nova manera de fer política.

Quina ha estat la tasca desenvolupada per Compromís?

Des del grup hem col·laborat al funcionament i a la posada en marxa d’aquest canvi. Les Regidories que gestionem suposen al voltant del 70% del pressupost municipal. Dur endavant la Regidoria de Personal i Recursos Humans, l’Àrea de Medi Ambient amb la recollida de residus i la neteja viària i la gestió d’espais naturals… ens suposa gestionar les grans contrates de l’Ajuntament. La tasca realitzada per Compromís és un eix fonamental en el desenvolupament i en la política duta a terme. Pense que hem demostrat una capacitat de treball i una lleialtat al govern, contribuint a l’estalvi de diners i a la contenció pressupostaria.

Dins de les Regidories que encapçala, podríem destacar l’àrea de Prestacions Sanitàries. Quin balanç fa del treball realitzat?

És una Regidoria que havia estat molt poc desenvolupada anteriorment i on no s’havia implantat cap servei. Estem satisfets amb la feina realitzada. En primer lloc, vam agafar el Pla de Salut de la ciutat i vam començar a treballar en la línia d’hàbits saludables, intentant donar resposta a allò que el  Pla de Salut diu que és un problema a Xàtiva: l’increment de les malalties cardiovasculars, un problema compartit amb la resta de ciutats europees per l’augment de l’estat del benestar que desemboca en una societat més obesa, i el tema de l’obesitat infantil. D’altra banda, en el tema de prevenció, hem posat en funcionament la Unitat de Prevenció de Conductes Addictives que ha suposat un punt d’inflexió molt important.

També cal destacar l’aposta realitzada pel nucli antic, en l’Àrea d’Urbanisme.

Hem deixat de mirar cap a fora i hem començar a mirar cap a endins. S’han engegat dos plans, com són l’IMPULS i el Pla Especial, amb una inversió molt elevada, per tractar de revitalitzar i recuperar aquesta zona i convertir-la en un dels motors de la ciutat. Altres de les actuacions dutes a terme en Urbanisme, com la derogació dels PAIs, han contribuït a la disminució d’ingressos.

Què ha estat el més complicat en aquest temps?

Canviar el ritme d’una administració que ja de per sí és lenta. Veníem d’una època on no hi havia cap criteri, on s’actuava amb improvisació. Acabar amb açò era complicat.

A nivell personal, amb que es queda d’aquests dos anys?

Em quedaria amb l’inici del procediment de l’elaboració del Pla Especial ja que, personalment, m’ha donat molta satisfacció treballar en la seua posada en marxa. Era una pla que hem estat demandant molts anys des de l’oposició per millorar la qualitat de vida de les persones que vulguen viure al nucli antic. Era molt important portar-ho endavant.

Finalment, com es presenta aquesta segona part de la legislatura?

Pense que van a ser dos anys millors que aquests dos inicials, on materialitzarem projectes i inversions importants, com les presentades aquesta setmana al “Xàtiva Creix”. Anem a demostrar, també, que és possible baixar impostos. A nivell personal, tinc una espineta pendent, que és derogar el “PAI I5 Albaida” abans de que acabe la legislatura, per aconseguir que les parcel·les que ara es paguen com a industrials es paguen com a rústiques.