Compromís proposa a tots els grups polítics un consens per recordar els 75 anys del bombardeig

  • Cristina Suñer: “la tragèdia més gran ocorreguda a Xàtiva després de la seua crema ha de tindre una commemoració institucional”

La portaveu de Compromís Xàtiva, Cristina Suñer, ha anunciat que el seu grup proposarà a tots els grups polítics la commemoració de forma conjunta del 75é aniversari del bombardeig que, el 12 de febrer de 1939 va sofrir l’estació de Xàtiva i que va suposar més de 129 morts i més de 200 ferits. Fins ara, les forces polítiques de l’oposició i col·lectius ciutadans han vingut recordant aquest fet tots els anys en el monument obra de Miquel Mollà que, a iniciativa del Consell de la Joventut, es troba davant de l’estació. Suñer considera que “la tragèdia més gran ocorreguda a Xàtiva després de la seua crema no es pot recordar amb les forces polítiques dividides. És necessari un consens per recordar aquesta tragèdia que es troba en la memòria de les xativines i xativins i de la qual hem sentit parlar tantes vegades, i que ens han transmès la por i la barbàrie que va suposar aquell fet”. La portaveu ha anunciat que trametran a la resta de grups una proposta de moció per a ser debatuda amb l’objectiu d’arribar a un consens, en la qual es reconega el patiment que va suposar aquell bombardeig per a la ciutadania xativina i s’acorde la celebració d’un acte institucional per part de l’Ajuntament que commemore tots els anys el tràgic bombardeig.

Suñer ha recordat que altres ajuntaments com el d’Alcoi ja han aprovat per unanimitat declaracions institucionals en aquest sentit, recordant el 75é aniversari dels bombardejos sobre aquesta ciutat, que van tindre lloc entre setembre de 1938 i febrer de 1939, i han realitzat actes commemoratius. Per altra banda, ajuntaments com el de Paterna, governat pel PP, també van donar recolzament a la commemoració dels afusellaments produïts després de la guerra civil. La portaveu de Compromís ha demanat al PP xativí que “faça un esforç per sumar-se a aquesta commemoració”, que permeta el que és normal en qualsevol país democràtic, que es recorden fets tan tràgics com el que va passar a Xàtiva ara fa 75 anys, que es treballe per la pau, la solidaritat i la tolerància, i que les actituds dels representants de la ciutadania siguen exemple per a les noves generacions, “de forma que mai es puga tornar a caure en una tragèdia com la que vam viure ara fa 75 anys”.