Coneixent la pilota valenciana

  • Xàtiva inaugura l’exposició ‘Faixa roja, faixa blava’ per posar en valor el nostre esport autòcton

Després de l’èxit de l’exposició temporal “Faixa roja, faixa blava. La Pilota Valenciana “en 2014, aquesta mostra coproduïda pel Museu de Pilota de Genovés i el Museu Valencià d’Etnologia s’inaugurava el passat dimecres a la casa de Cultura de Xàtiva. La mostra es podrà visitar fins al 28 de juny a la Sala de les Columnes, en horari de 9 a 14.30 hores i de 16 a 21 hores de dilluns a divendres no festius, i els dissabtes de 19 a 21 hores.

IMG_7375En l’acte d’inauguració va estar present Mª Jesús Puchalt, diputada de Cultura; junt Emilio Llopis, alcalde de Genovés; i Mª José Pla, regidora de Cultura i Educació de Xàtiva.

Puchalt va felicitat a l’Ajuntament xativí “pel seu interès cap a aquesta innovadora proposta expositiva que conjuga esport i cultura i apel·la al coneixement dels nostres costums i tradicions més autòctones i autèntiques”. La responsable de Cultura de la institució provincial va recordar que “un dels nostres objectius prioritaris és acostar la cultura a tots els municipis, cultura d’alta qualitat produïda pels museus de la Diputació (Etnologia, Prehistòria i MuVIM) per a facilitar que tots els ciutadans de la província puguen accedir als mateixos serveis culturals”.

Mª José Pla va agrair la col·laboració de la Diputació de València i el seu suport perquè “puguem admirar a Xàtiva una exposició tan excepcional que ens presenta aspectes realment desconeguts i serveix per a divulgar un dels esports valencians per excel·lència”. Així, va anunciar que s’han organitzat visites guiades dirigides a centres escolars del municipi en aquest final de curs.

IMG_7385Per la seua banda, el comissari de l’exposició David Sarasol va explicar que la pilota és una manifestació i senyal d’identitat dels valencians com el “cant d’estil” encara que “malgrat ser una cosa tan nostra, la gent no la coneix i d’ací ve la voluntat de fer una mostra divulgativa i didàctica”. Sarasol va destacar que Xàtiva és una ciutat amb certa tradició que, malgrat no haver donat cap pilotari professional, “va arribar a tenir tres trinquets, hi ha gent dedicada a fabricar pilotes de vaqueta i conserva una plaça denominada del Trinquet”.

L’exposició narra de manera clara i atractiva les bases fonamentals de l’esport, presentant el tema de forma didàctica a la fi d’atraure al gran públic. El material exposat consta de panells informatius, maquetes d’espais de joc, cartelleria, documents històrics, diversos tipus de pilotes i utillatge, així com recursos audiovisuals.

A més, també s’aborda la pilota valenciana més enllà de l’àmbit estrictament esportiu mostrant tot allò que envolta al joc, com la rellevància social dels jugadors i de les relacions entre ells, la presència i la participació del públic, les normes, modalitats, els equipaments i també de la percepció que tradicionalment ha tingut la societat valenciana d’aquest esport.

IMG_7395A diferència d’altres modalitats, en la pilota ens trobem amb una pràctica que adopta diverses formes de jugar en diferents tipus de pistes i que arriba inclús a tindre normes particulars adaptades als diferents espais de joc. Aquesta diversitat de formes de jugar i d’adaptacions locals del reglament és una riquesa i també una trava a l’hora de fer créixer la quantitat d’aficionats. D’ací la finalitat d’acostar i donar a conèixer, a tot aquell que ho desitge, informació sobre el joc de la pilota valenciana, una de les manifestacions més populars de la nostra cultura.

Aquesta exposició, pensada per a ser itinerant, s’ha centrat en un disseny museogràfic específic partint d’un lema (Faixa roja, faixa blava) que aglutina un dels elements comuns a totes les modalitats de l’esport: les faixes.

Ara arriba a Xàtiva després del seu pas per la Beneficència durant la passada tardor i per Gandia, on va iniciar el seu recorregut itinerant amb més de 12.000 visites locals. Les pròximes seus de l’exposició seran Faura, Quatretonda. Bellreguard, Massamagrell i La Pobla de Vallbona.