Confiscats 70.000 purs caliquenyos a Chella

Una investigació conjunta desenvolupada per la Guàrdia Civil i l’Agència Tributària, en el marc de la denominada operació “IENE”, ha permès desmantellar una organització dedicada a l’elaboració de cigars caliquenyos, portant a la detenció de sis persones i la confiscació de 70.000 purs, 1.350 quilos de tabac picat. En l’anomenada operació “IENE” s’han practicat quatre registres, tres a la localitat de Chella, on en dos d’ells eren utilitzats com a factoria de producció de tabac i un altre tercer com a magatzem i una cambra registre a la localitat de Bolbaite.

Aquesta operació es va iniciar al febrer d’enguany, quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’un grup familiar dedicat a la fabricació de caliquenyos, a més de la fabricació i distribució de picada de tabac per al entubat de cigarrets, així com la fabricació de cartrons de tabac amb marca pròpia i el contraban de marques conegudes. En la fase d’explotació d’aquest operatiu s’ha pogut detenir sis persones (4 homes i 2 dones) de nacionalitats espanyola i d’edats compreses entre els 22 i 50 anys en relació als delictes de pertinença a organització criminal, contraban, contra el dret dels treballadors, contra la salut publica i blanqueig de capitals i/o aixecament de béns.

En el moment dels registres es va poder comprovar l’existència de 10 treballadors il·legals que es dedicaven a la fabricació de les labors de tabac. A més dels 70.000 purs caliquenyos intervinguts i els 1350 quilos de picada de tabac els agents han confiscat 129 paquets de tabac, 5 picadores professionals, balances, un forn, 5 vehicles, un ordinador, telèfons mòbils i 22.000 euros en metàl·lic. Amb aquesta operació s’ha aconseguit desmantellar diversos punts dedicats la transformació i elaboració clandestina de tabac per a la venda il·lícita. Les diligències instruïdes han estat lliurades al jutjat d’Instrucció nº 1 de Xàtiva.