“Des de Teatre de la Lluna volem seguir atrevint-nos a fer coses i aconseguir que el teatre estiga sempre viu”

Xàtiva celebrarà el 25 aniversari de Teatre de la Lluna amb diferents activitats programades. Unes propostes que començaran el proper dijous 7 de novembre al Gran Teatre de Xàtiva, on s’inaugurarà a partir de les 20.30 hores l’exposició “Un viatge a la Lluna: 25 anys de Produccions de Teatre de la Lluna”. El dia següent, divendres 8 de novembre, s’inaugurarà altra exposició a les 20.30 hores, aquesta vegada en la Casa de Cultura de Xàtiva, que porta per títol “Un viatge a la Lluna: 25 anys de Formació amb Teatre de la Lluna”. Els actes continuaran el dijous 14 de novembre a les 20.30 hores, quan es presentarà el lloc web de la companyia i el llibre commemoratiu “Un Viatge a la Lluna: 25 anys de Teatre de la Lluna”. L’última cita està programada per al divendres 22 de novembre a les 22.30 hores, amb l’estrena de la darrera producció de Teatre de la Lluna, “Incendis”, de Wajdi Mouawad. Hem conegut tots els detalls amb el seu director Víctor Torres.

Com naix Teatre de la Lluna?

L’any 1994 l’Associació Cultural Teatre de la Lluna va nàixer com a un projecte teatral independent, amb l’objectiu de difondre i promocionar les Arts Escèniques en Xàtiva, estenent-les a la resta de la comarca i la província. Va nàixer d’un taller de teatre municipal que s’impartia en la Casa de la Joventut entre el 1990 i el 1992. Un grup de gent, amb moltes ganes de fer teatre, vam estar treballant durant aquests dos anys i se’ns quedava menut. Vam decidir formar una associació cultural que mobilitzara el teatre a Xàtiva i a la comarca. Carmen López, José Tomàs, Javier Carpio i jo mateix vam portar endavant la burocràcia i el 4 de novembre de 1994 es va oficialitzar.

Quina ha estat l’evolució en aquest temps?

Aquests dies ho pensava. Pense que vam llevar la caspa i la pols a una forma de fer teatre. Llevat de la Bicicleta Teatre, Xàtiva ha tingut grups que han durat molt poc i el Teatre de la Lluna va aconseguir consolidar una proposta malgrat la lluita contínua de formar part d’un món minoritari i molt desconegut.  Hi ha gent que pensa que arriba a un taller de teatre, li donen un text i en dos dies està damunt de l’escenari. La gent no coneix tot el que hi ha darrere, la formació, les tècniques… Hem donat a conéixer el que és el teatre i les disciplines que es poden treballar.

Després d’aquest  temps, en quin moment es troba el col·lectiu?

25 anys després ens mantenim fidels a aquests principis en els quals creiem, que han anat implícits en cada projecte que hem fet, tots ells vehiculats per la nostra llengua, el valencià. Estem en un moment de maduresa, d’afrontar projectes molt arriscats… Ho hem aconseguit a base de formació, de treball, d’aprenentatge damunt de l’escenari i d’arriscar-nos en coses que fa uns anys haguérem pensat que estem bojos.  De fet, va haver gent que ens dia bojos quan vam estar dos anys preparant tot el que envoltava “Los títeres de Cachiporra” de García Lorca. Ens hem demostrat a nosaltres mateix que podem arribar on vulguem.

Quin és el balanç?

Molt positiu. Hem col·laborat en 60 produccions. Moltíssimes pròpies i d’altres amb col·lectius de tot tipus com l’Escola de Danses, Colla La Socarrà, Música Nova, Orquestra Clàssica Setabense… I d’ací han eixit moltes propostes. És un autèntic luxe que haja contat amb nosaltres tantíssima gent.

En uns dies comencen els actes de celebració del 25 aniversari, actes que compten amb l’impuls municipal. Què suposa aquest recolzament?

És un luxe perquè sense la seua ajuda és molt complicat. El poder accedir a espais com la Casa de Cultura o el hall del Gran Teatre ja ens dóna per satisfets. Si, a més, hi ha un recolzament de difusió i econòmic, és molt important. Ara mateix seguim preparant els anhels que composen les exposicions i tot el que les conformen: fotografies, textos, cartelleria…

Hauran estat dies de remoure molts records amb aquests preparatius.

Molts, molts. Portem més d’any i mig. Moure tot açò implica que apareixen fotografies o documents que no recordaves. Estem vivint coses molt entranyables, retrobant a gent que fa moltíssim que no veies i et preguntes què serà d’ells.

L’aniversari culminarà amb l’estrena de l’obra “Incendis”, un punt d’inflexió per a la companyia.

Totalment. És un text conegut, d’un autor reconegut internacionalment. Vam contactar amb ell i ens va donar el seu vist i plau per representar-la. És una obra molt dramàtica que deixa una força de poesia a partir de paraules i situacions desgarradores. Ens apetia moltíssim poder representar-la. Les entrades estan a la venda des de l’1 de novembre a Instant Ticket, Casa de la Joventut i Gran Teatre els dies d’actuació.

Sols queda convidar als lectors.

Sí, a que gaudisquen d’una obra feta amb tota l’estima i amb el nostre saber fer i també de les exposicions. En definitiva, mostrem una part de la història de Xàtiva i de segur que recorden i reconeixen molts moments.

Com es presenta el futur?

Replet de projectes. Tenim moltes coses en el calaix esperant el seu moment. Volem seguir atrevint-nos a fer coses i aconseguir que el teatre estiga sempre viu.