Discurs d’investidura de Roger Cerdà, nou alcalde de Xàtiva

DISCURS DE PRESA DE POSSESSIÓ DE ROGER CERDÀ COM A ALCALDE DE XÀTIVA

Xàtiva, 13 de juny de 2015

 

Bon dia a tots i a totes,

Vull que les meues primers paraules com a alcalde de Xàtiva siguen d’agraïment a totes aquelles persones que han fet possible que hui estiga ací ocupant aquest privilegiat càrrec.

En primer lloc, vull donar les gràcies als ciutadans que el passat 24 de maig donaren un suport majoritari a la candidatura que encapçalava, als membres de la mateixa, als militants, simpatitzants i a tots i cadascun dels companys que han estat al meu costat. Vull fer un agraïment molt especial als regidors que m’acompanyen en aquesta legislatura: Nacho, Xelo, Jordi, Lena, Pedro i Mariola. Estic ben segur que donareu el màxim de vosaltres en aquest gran repte que ara comencem.

Com no podia ser d’altra manera, també vull donar les gràcies a tots aquells que m’han precedit en aquest ajuntament, molt especialment als anteriors alcaldes socialistes que ha tingut aquesta ciutat: Manolo Casesnoves, qui lamentablement ens va deixar el desembre de l’any 2011 i a Miquel Calabuig, qui ha sigut un dels principals artífexs de que hui estiga ací. La seua generositat, el seu suport incondicional i la seua manera d’entendre la política com un servei públic són per a mi un exemple. Miquel, gràcies de veritat.

També vull agrair el seu suport als grups que hui han votat a favor de la meua investidura com a alcalde, Esquerra Unida i Compromís. Grups als què m’uneix una més que evident afinitat política i amb els qui espere compatir un govern que no només faça possible el canvi polític sinó també el canvi social que aquesta ciutat necessita i reclama.

A la resta de grups en el consistori, Partit Popular i Ciudadanos, dir-los que espere d’ells una actitud positiva i una clara voluntat de treball en favor de la ciutat i de la millora de la qualitat de vida dels veïns i les veïnes de Xàtiva. Estic convençut que eixe serà l’esperit amb què treballareu aquests quatre anys. A més a més, podeu estar segurs que el govern que encapçalaré serà un govern dialogant, obert a les vostres propostes i disposat a deixar-vos exercir el paper que considereu més important per a vosaltres i per a la ciutat.

Jo pretenc ser un alcalde de tots i per a tots, amb la idea clara de recuperar el consens social i polític per donar resposta als reptes de futur que aquesta ciutat té en el moment actual.

En l’àmbit personal, vull tenir unes paraules d’agraïment per a aquelles persones que han estat al meu costat des del primer moment, que sempre m’han donat suport i que sempre han cregut en les meues possibilitat. Sense elles res d’açò hagués estat possible. Sense la meua dona, ma mare, el meu germà i la resta de la meua família, aquest somni no mai hagués estat possible. Gràcies a tots. Junts ho hem aconseguit.

Però, malauradament, no estem tots hui ací. Falta aquell qui des de ben xicotet em va inculcar una forma d’entendre la vida basada en els valors de la llibertat, la igualtat, la solidaritat i la justícia social. Aquell que sempre em deia que calia pensar abans en el nosaltres que en el jo. La persona que em va ensenyar que la política només té sentit si serveix per corregir les desigualtats socials i per garantir les millors condicions de vida a tothom, amb independència de la seua condició econòmica. Ell va ser per a mi un exemple a tots els nivells i estic segur que hui, allà on estiga, se sentirà ben orgullós del seu fill xicotet.

Una vegada fets els agraïments corresponents, m’agradaria fer una reflexió a la ciutadania sobre el dia de hui i sobre la importància del moment actual per a la nostra ciutat.

És aquesta la desena vegada que es constitueix l’Ajuntament després del retorn de la democràcia a Espanya. Aquests 40 anys de democràcia són, en el seu conjunt, una època de prosperitat i de debat democràtic. En altres ocasions, la presa de possessió s’ha fet en moments complicats i tempestuosos. Però Xàtiva mai s’ha quedat parada. Sempre ha seguit endavant. I Xàtiva ha seguit endavant no només per l’habilitat dels seus dirigents, ni per la visió dels qui ocupaven aquest càrrec d’alcalde. Som nosaltres, tots nosaltres, el poble de Xàtiva, que hem defensat un valors que estan arrelats en la nostra història. Valors dels quals han estat orgullosos els nostres avantpassats des de l’època de Felip Vè i valors dels quals estem orgullosos també la generació actual de xativins i xativines.

No descobriré res si dic que estem davant d’una època de crisi. Estem en un moment en què l’economia s’ha debilitat de manera enorme, com a conseqüència de l’avarícia d’alguns i de la falta de responsabilitat d’altres. Però també hem d’assumir la nostra incapacitat d’haver pres decisions difícils quan calia. Hauríem d’haver preparat la ciutat per a una nova era.

La gent ha perdut cases, ha perdut el treball, s’han tancat empreses i comerços. La sanitat, (la salut, és més), les nostres escoles no estan fent la funció que han de fer i l’ús que hem donat al nostre territori, al nostre medi ambient, ens ha debilitat com a ciutat enfront d’altres poblacions.

Aquestes són dades clares i objectives. Ho reflecteixen les estadístiques. Però com mesurem la pèrdua de confiança? Hi ha un temor que perdura des de fa anys i és que Xàtiva ha entrat en declivi; està en una baixada permanent. I això obliga molta gent a rebaixar les seues expectatives.

Els problemes que ens vénen ara són molt reals. Són difícils i molts. Hi ha molta quantitat de problemes que haurem de resoldre tots junts. I hem de tindre determinació: anem a resoldre-ho.

Els qui esteu ací i els qui representem el poble vàrem decidir optar per la il·lusió, per l’esperança per damunt de la por. Vàrem escollir treballar junts per damunt de baralles o de mostrar les nostres disputes en públic.

Jo vull que proclamem hui el final de les discussions absurdes, de les falses promeses, de les recriminacions i de les idees antigues que durant tant de temps han ofegat la nostra ciutat de Xàtiva.

Hem de deixar enrere els debats infantils. Tot el món sap que Xàtiva té un esperit de resistència. Hem de reafirmar el nostre esperit de resistència. Hem de recordar i escollir el millor que té la nostra història. Hem de seguir portant endavant la noble idea de la igualtat entre les persones: tots mereixem una oportunitat de buscar la màxima felicitat que ens siga possible.

La història de Xàtiva és la història d’una ciutat amb prestigi. Però el prestigi, la grandesa, s’ha de guanyar. Xàtiva no s’ha conformat mai amb la vida fàcil. Som una ciutat de gent honrada i treballadora. La nostra història no s’ha escrit amb la vida dels qui no tenien voluntat, la nostra història s’ha fet amb esforç i treball. Els atrevits, els valents, els més actius, els qui heu lluitat per construir el futur sou els qui heu traçat el llarg camí de prosperitat i llibertat que hem viscut en els últims 40 anys.

Per nosaltres, desenes de persones van lluitar perquè el nom de Xàtiva no quedarà en l’oblit soterrat sota el nom de Nueva Colònia de San Felipe. Desenes de persones vingudes d’altres pobles, d’altres nacions varen lluitar per evitar que Xàtiva desapareguera després de ser cremada. Per nosaltres van lluitar alguns a Almansa fa tres segles, o a Madrid o a l’Ebre fa poc més de 70 anys.

Són milers els homes i les dones que es van deixar les mans en carn viva treballant la terra per donar-nos un futur millor. S’adonaren que Xàtiva unida i fidel al seu passat, era més gran que la suma de cadascú d’ells. La suma dels nostres orígens, les nostres riqueses o els nostres partits polítics és més que cada ambició individual.

I aquesta lluita és el trajecte que hui continuem. No som menys productius que quan va començar la crisi, ni els nostres treballadors són menys imaginatius i capaços. Els nostres béns i els nostres serveis són tan necessaris com la setmana passada, com fa un any, com sempre. Cap ni una de les nostres capacitats ha disminuït per la crisi.

Però s’ha acabat el temps de no moure’s, de protegir només alguns interessos i deixar passar decisions que eren necessàries. Des de hui hem d’alçar-nos, espolsar-nos i començar a treballar per reconstruir la nostra ciutat de Xàtiva.

Perquè mirem on mirem hi ha molt de treball a fer. L’economia de la ciutat necessita treballar amb rapidesa i també amb atreviment. I anem a actuar, no només per crear nous llocs de treball. Volem assentar les bases d’un nou creixement. Farem nous carrers, xarxes de serveis que donen oportunitats al nostre comerç. Tornarem a situar el saber i el coneixement al lloc que li pertoca. Utilitzarem els avanços de la ciència en benefici de tots, posarem la tecnologia al servei de millorar la qualitat sanitària i també la qualitat educativa. Transformarem les escoles i portarem la universitat pública perquè responguen a les necessitats de la nova època que s’obri.

Els xativins i les xativines podem fer tot això. I junts ho aconseguirem.

Ja sé que demà alguns posaran en dubte la dimensió de les meues ambicions. Ja sé que diran que el nostre sistema actual no permet grans plans de canvi. Però jo els dic que tenen poca memòria.

Quan Xàtiva ha treballat unida, quan desenes d’homes i dones de Xàtiva, persones lliures, amb imaginació s’han unit amb un propòsit en comú i al voltant d’un valor, la ciutat ha tirat endavant.

Els qui dubten no saben que els temps han canviat. Ja no serveix el debat estèril d’abans. La pregunta que ens fem ara és si allò que fem, allò que farem, serveix d’alguna cosa. Ens preguntem si ajuda a les famílies, si ajuda a trobar un treball decent, una sanitat que puguen pagar o una jubilació digna. I les polítiques on la resposta siga sí, anirem endavant. Els qui gestionem diners públics hem de respondre a aquestes preguntes. Hem d’ajudar les persones. Hem de gestionar els diners amb prudència, hem d’eliminar els mals hàbits i hem de fer el nostre treball a la llum de tot el món. És així com restablirem la confiança entre el poble i el seu govern.

Els reptes que tenim davant són nous. Els instruments que utilitzarem seran nous, però els valors dels quals depèn el nostre èxit, l’esforç, l’honradesa, el joc net, la tolerància, la curiositat, la lleialtat, són els de tota la vida. Són el motor que ens ha portat el progrés al llarg de la nostra història.

A tots els qui estem ací se’ns exigeix una nova època de responsabilitat. És un reconeixement de cada xativí i xativina. Tenim obligacions amb nosaltres mateixos. Són obligacions que no podem acceptar com una imposició. No hi ha res més satisfactori que l’entrega total a aquesta feina difícil que és el govern de la nostra ciutat.

Ciutadanes i ciutadans de Xàtiva: davant dels nous perills que tenim en comú, de les dificultats de la crisi, recordem l’esperança, afrontem les dificultats i les tempestes amb calma. Que els fills dels nostres fills puguen dir que quan se’ns va posar a prova, vàrem evitar que es parara el progrés, no vàrem fer mitja volta ni vàrem ser dèbils. Que diguen que vàrem mirar cap al futur, vàrem mirar cap endavant, que vàrem salvar el progrés i el vàrem posar en mans de les generacions futures.

Moltes gràcies.