El 9 d’octubre, a Xàtiva

El 9 d’octubre és el dia de la Comunitat Valenciana i es commemora l’entrada a la ciutat de València de les tropes catalanoaragoneses comandades pel rei Jaume I l’any 1238.

cartellLes celebracions de caràcter local que es realitzen a la zona des de fa segles per recordar-ho van fer que aquesta data fos elegida com la més representativa de la conquesta feudal del Regne de València, i per tant com la data simbòlica de naixement del Poble Valencià.

A nivell de tot el territori valencià, és una celebració institucional que té com a origen directe en l’any 1977, quan el Plenari de Parlamentaris proclama per a aquesta data el dia de la Comunitat.

Xàtiva, un dels referents en la història valenciana i marcada també pel pas de Jaume I, ha preparat per aquests dies diversos actes per celebrar el dia de tots els valencians. Uns actes que repassem a continuació, junt amb diverses valoracions dels partits polítics de la ciutat, per conèixer com viuen actualment aquesta festivitat.

Els pobles que obliden la seua historia, les seues tradicions, la llengua i el seus símbols estan condemnats a afonar-se en la pols de sa historia.

Sempre s’ha mantingut que el 9 d’Octubre, a mes de ser un dia festiu, te que ser reivindicatiu. Un dia per a reflexionar sobre lo que fon el poble valencià i lo que es ara, però per damunt de tot, sobre lo que desitja ser en el futur.

PROGRAMA D’ACTES

 

Mª José Pla, regidora de cultura

Des del Partit Popular tenim la responsabilitat d’organitzar els diferents actes per commemorar aquest dia de la Comunitat, el dia més gran per a tots els valencians. Per aquest motiu, ens reunim a Sant Josep, lloc on va entrar Jaume I al territori de Xàtiva, i per aquest motiu aprofitem per recordar també aquesta fita. Es realitza a més una ofrena a la Senyera, aquest any serà el torn de Miquel Lorente, així com la Fallera Major i la Reina de la Fira. A partir d’ací, i per seguir celebrant el dia, l’Escola de Danses realitza diversos balls. Anteriorment, el dia 8, tenim un concert de La Nova de Xàtiva a la Casa de la Cultura, així com diversos actes que es sumen a aquests oficials i protocol·laris. En aquest dia celebrem també que Jaume I va ser un enamorat de Xàtiva i per recordar que som valencians, les nostres arrels i tradicions.

Roger Cerdà, portaveu del PSPV

Des de fa uns anys cap ací i més concretament enguany, pense que el 9 d’octubre es troba marcat per la situació en el finançament del País Valencià. Ve marcat ja que, a més a més, aquest any és encara més greu la situació després de la presentació dels comptes generals de l’Estat, on els valencians veiem com el que ens correspon en matèria d’inversions no arriba de cap de les maneres i no se’ns permet eixir endavant. Aquest dia 9 té que ser més reivindicatiu que mai, hem de fer notar que som 5 milions de valencians i que exigim al govern de l’Estat que ens tinga en compte i ens aporte en matèria econòmica el que reclamem. Son dies per recordar el que suposa ser valencià i per demana el màxim suport per part de l’Estat pel greuge comparatiu que històricament hem estat patint.

Cristina Sunyer, portaveu de Compromís

Per a nosaltres es tracta d’una festa reivindicativa que no ha perdut aquest caràcter malgrat el pas del temps. Nosaltres participem activament en aquests actes, però volem que siga una festa reivindicativa, en primer lloc referent a la nostra identitat nacional com a poble diferenciat a l’Estat espanyol, i pel que hem de demanar més autogovern i més autonomia per a que se’ns reconega com al que som, una nacionalitat històrica. En segon lloc i especialment aquest any, volem que siga una cita reivindicativa a nivell econòmic, ja que hem demanat repetidament a Madrid un sistema de finançament just, que s’admeta no solament el nombre d’habitants del nostre país així com el deute històric que es té amb nosaltres degut a un finançament deficitari.

Miquel Lorente, portaveu d’Esquerra Unida

El 9 d’octubre és un dia per recordar el nostre dret nacional, però sobretot i en aquests moments volem reivindicar els drets socials. El País Valencià es troba en un moment de crisi tant econòmica, com social i política. La gent està vivint una situació que feia molts anys que no vivíem al nostre País. Totes aquestes qüestions fan necessària una redefinició de tant del nostre País com de l’Estat, evidentment a nivell federal, com sempre hem defès. Parlar del 9 d’octubre és parlar de reconstrucció del País Valencià, tant en igualtat social, com en sanitat, educació, economia ecològica i sobretot una nova política, molt més participativa i totalment neta de corrupció. Des d’Esquerra Unida fem una crida a la participació i a la reivindicació dels nostres drets nacionals.