El Castell de Xàtiva espera més de 1.500 atletes

  • Aquest any s’ha superat el record d’inscrits en la cursa popular

Demà tindrà lloc la XXIX edició de la Pujada al Castell de Xàtiva, una prova tradicional i emblemàtica dins del calendari runner de la zona. En la roda de premsa de presentació va estar present el nou president del CAX, Vicente Agustí i el vicepresident, Javier Agustí, junt a la regidora Yolanda Sipan.

MapaLa carrera absoluta s’iniciarà a les 10 hores des de l’Albereda Jaume I, on també està situada la meta, i les proves de les categories inferiors començaran a les 12 hores. La prova de la categoria absoluta consta de 10 quilòmetres i transcorre per circuit urbà amb l’atractiu de pujar al Castell. Les carreres de les categories infantils s’estableixen a partir dels 100 metres i augmenta la distància segons l’edat dels participants. Està prevista la participació de més de 350 menors.

Sipan va ressaltar que la Pujada al Castell “està totalment consolidada” al tractar-se d’un esdeveniment esportiu “que serveix també de reclam turístic, es tracta d’un dia de festa, els ciutadans visiten la ciutat i coneixen el seu important”. A més, va felicitar a la nova junta directiva del Club Atletisme Xàtiva per “tenir ganes de treballar per l’esport a la ciutat”.

Com a novetat d’aquest any hi haurà animació als carrers, concretament en la pujada a Sant Josep, tram més dur de la prova, per animar tant al públic com als corredors.

 

Yolanda Sipan, regidora d’Esports i Salut

“És un dia festiu per a Xàtiva i un impuls més per al turisme”

Que suposa per a la ciutat i per a la Regidoria seguir recolzant aquesta prova?

És un orgull veure com el Club d’Atletisme de Xàtiva, que compta amb 40 anys de trajectòria , segueix apostant per la Pujada. És una prova consolidada, una prova que està dins del circuit de la Diputació i està federada. Compta amb un urbà de 10 kilòmetres, amb l’emblema del Castell que suposa una aposta per fomentar el turisme de la nostra ciutat.

Una prova que se suma a un calendari esportiu replet d’actes.

Nosaltres com a consell esportiu de l’Ajuntament de Xàtiva recolzem aquests esdeveniments. Tenim al novembre aquesta Pujada al Castell, en desembre la Sant Silvestre, segon any que la hem recuperat, en febrer la Mitja Marató, i es completa el calendari amb la Trail Natura, la marxa nocturna, la carrera de la dona… Estem orgullosos de contribuir en fer esport.

Aquest any s’han superat els rècords d’inscrits.

IMG_8545Es reuneix tantíssima gent… Esportistes que venen a córrer, a gaudir d’un dia esportiu… A més, tenim xifres  que hi ha un 30% de corredors que són de Xàtiva, i això es important. També 200 dones, cosa que ens fa veure que el col·lectiu de la dona està sumant-se a fer esport. Però al final el que veus és una projecció de la nostra ciutat per tota Espanya, perquè  venen de tota la Comunitat i de fora.

Enguany el CAX estrena president. Quina és la valoració del seu treball?

Tenim que recolzar i felicitar al CAX, que té un nou president i gent jove que entra amb impuls. És una plataforma també el dia de la carrera per a que eixos xiquets que s’han apuntat, perquè tenen contacte amb les carreres i coneixen l’atletisme. Tenim l’escola d’atletisme municipal, que es d‘on es nodreix el club i tenim unes instal·lacions de primer nivell a la Ciutat de l’Esport que permeten als aficionats i als atletes seguir creixent i desenvolupar el seu esport en les millors condicions.

Què és el més destacat de la prova?

Es segueix amb la línia d’altres edicions. Van a tindre animació per ajudar a la gent, va a ser un dia de festa. Continua la iniciativa fotogràfica, una forma més de vendre la ciutat amb les noves tecnologies. Al final es segueix la línia amb la que se treballava, molt positiva. Cal fer menció que vetllem sempre per la seguretat i comptarem tant  amb el voluntariat, que és molt important, com Protecció Civil. Esperem que el dia ens acompanye i que veiem a la gent eixir al carrer a animar als corredors.

Un impuls turístic més per a Xàtiva.

Efectivament, és el principal atractiu, a més de pujar amb un major o menor temps. El pujar al Castell i veure l’entorn natural que tenim… A la gent li atrau el repte i l’atractiu de la ruta.

Per últim, recordar a la gent que no puga córrer que pot eixir al carrer a animar.

Efectivament, com ja he dit és un dia on a més de la gent que corre venen molts acompanyants a veure la carrera i animar. Serà un dia festiu, on espere que els xativins estiguen en el carrer per recolzar l’esforç que fan els corredors.

 

 

Vicente Agustí, president del Club Atletisme Xàtiva

“Estem molt contents ja que s’ha superat el rècord amb més de 200 inscripcions respecte al 2013”

En què consisteix la 29 edició de la Pujada al Castell?

Es tracta d’una cursa de 10 quilòmetres avalats per la Real Federació Espanyola d’Atletisme. Té uns primer cinc quilòmetres molt planets i després encara una pujada de poc més de dos quilòmetres fins al Castell. Des d’ací ja és una baixada que encara fins a la meta de l’Albereda.

És tan dura com la gent es pensa?

Té un tram de pujada molt dur però qui no pot fer-ho correguent, ho pot fer caminant, no hi ha cap problema. Al final tots arriben. No és una prova popular com en altres ciutats, és un poc més exigent però la gent sempre la gaudeix.

És la primera vegada que organitzes la prova com a president.

Jo havia estat altres anys ja ajudant i col·laborant a l’antic president. Ara em done compte que hi ha moltes coses i hi ha que dedicar molt de temps perquè tot isca com volem. Són molts mesos de preparació.

Alguna novetat destacable respecte a edicions anteriors?

Estem pràcticament igual que sempre, seguint en la mateixa línia. Hem intentat reforçar i millorar l’animació al carrer amb una xaranga per a convidar així a que la gent isca al carrer, i a més que els atletes tinguen aquest impuls en un tram molt complicat com és el de Sant Josep.

Tenim ja xifres definitives?

Sí, vam tancat les inscripcions el passat dimecres. Exactament, la prova absoluta són 1.567 corredors, dels quals més del 30% són de Xàtiva, uns 350. Hi ha una quantitat molt important de dones, més de 210. D’altra banda, en categories menors, comptem amb 450 xiquets. En total, quasi 2.000 corredors tindrem a Xàtiva. Estem molt contents ja que s’ha superat el rècord amb més de 200 inscripcions respecte al 2013. Les coses s’estan fent bé i volem seguir igual.

En què consisteix la prova dels xiquets?

Són diverses categories segons l’edat, augmentant la distancia a partir dels 100 metres, sent unes categories no competitives les tres primeres. Al voltant de les 12 començaran les primeres carreres. La inscripció és gratuïta i volem així animar als més joves a entrar en aquest món de l’esport.

Què fa diferent a la Pujada al Castell respecte altres proves?

Són curses diferents que cadascuna requereix un tipus de preparació. Jo considere la Pujada al Castell com una prova popular on tot el món la pot fer, cadascú amb el seu ritme. Òbviament tenim un al·licient especial com és anar al Castell i més si eres de Xàtiva, ja que és una satisfacció personal molt important. És un recorregut molt atractiu, hi ha pobles que et trauen pel polígon i nosaltres correguem per la ciutat, amb unes vistes immillorables.

L’any que ve és el 30 aniversari, una data especial per a la prova.

Encara no ens hem parat a pensar que farem , però de segur que serà una cursa molt especial i el nostre repte és seguir creixent i seguir augmentant el nombre de corredors. Per descomptat, parlarem amb els atletes i intentarem corregir els errors que puguen sorgir.