El Castell tanca les portes fins febrer per uns treballs d’adequació

  • Com alternativa, s’obri al públic gratuïtament l’ex Convent de Sant Domènec

Des d’aquesta setmana i fins al proper 7 de febrer, les instal·lacions del Castell estaran tancades al públic per unes obres en la pavimentació de l’entrada. Amb un pressupost de 30.000 euros, aquesta actuació finalitzarà un seguit d’adequacions que han servit per millorar els accessos al recinte. D’altra banda, i per intentar minimitzar els inconvenients, durant aquestes setmanes s’obrirà per primera vegada al públic la zona de Sant Domènec. Marian Soro, regidora de turisme, ens ha donat tots els detalls al respecte.

 

Marian Soro, regidora de Turisme

“Tots els anys es realitzen diverses obres de manteniment al Castell. En aquest cas es tracta de la zona més visible i més necessitada”

Des del 7 de gener fins al 7 de febrer el Castell estarà tancat.

MarianAixí és, no hi haurà pas per a turistes, sols tindran accés per tema d’obres. Per al bon desenvolupament de les millores, evitant algun problema amb els temps, amb algun turista i inclús amb algun treballador, des de l’empresa se’ns va demanar tancar el pas. Així, hem encetat l’últim tram de millora de la zona d’accés que va des de la primera part del Castell fins a les escales últimes que van remodelar. Aquesta és l’última fase de millora que sí és veritat que vam retardar un any per buscar el mes amb menys afluència turística.

En què va a consistir aquesta actuació?

Es va a adequar tot el paviment d’entrada, molt deteriorat. Durant molts anys hem intentat solucionar els problemes amb pedaços, però arriba un moment en el que hi ha que substituir-lo. Així, obrirem tota aquesta zona de paviment, creant un nou traçat de canonades pel tema de les aigües fecals que baixen dels vàters a aquesta zona del pàrquing. L’obra té un cost de 30.000 euros.

Com es va a intentar minimitzar aquesta pèrdua momentània?

A canvi d’aquest tancament anem a obrir durant aquest mes un nou espai turístic: Sant Domènec. Fins ara, aquest espai sols ha estat obert per a algun esdeveniment puntual organitzat des del propi Ajuntament. Ara estarà obert per què tant els turistes, com els propis veïns de la ciutat puguen gaudir d’aquesta zona. Es tracta del concepte conventual de l’Església de Sant Domènec així com la part d’enrere, l’ala sud inaugurada recentment.

Quan es podrà visitar?

De dimarts a diumenge, de 10 a 12 hores, amb entrada gratuïta es podrà visitar aquesta zona durant tot el mes  que duren els treballs al Castell.

I una vegada en febrer, es té previst seguir oferint aquesta possibilitat als turistes?

Per a nosaltres és una posta en escena, ja que volem veure com respon la gent. Obrir aquest espai permanentment suposaria una despesa que cal estudiar i planificar abans. Un altre dels projectes que tenim és que en les properes setmanes la zona de Sant Domènec alberge una exposició.

Sens dubte, una oportunitat única.

Vull aprofitar per convidar a tots els lectors, els veïns de Xàtiva i els de la comarca, a que durant aquest mes visiten Sant Domènec, un patrimoni local i nostre rehabilitat, amb un canvi espectacular respecte al que era abans. És cert que falta encara una part important, però tot el que és l’Església i la part de l’ala sud és magnífica, una oportunitat única per gaudir-ho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAquesta última actuació es suma a diverses ja escomeses.

Sí. En principi han hagut varies fases en aquest entorn. La primera ve tenir lloc en la zona del pàrquing fins a la porta del Castell, fa un any i mig aproximadament, al mes de juny. La zona es va quedar espectacular i ara ens feia falta acabar aquesta actuació. Vam presentar el projecte a la Direcció General de Patrimoni, que tutela la instal·lació, i se’ns va aprovar.

Una mostra de que l’Ajuntament de Xàtiva segueix apostant pel seu patrimoni.

Efectivament, ja que tots els anys es realitzen diverses obres de manteniment, de posar en valor diverses actuacions en aquest cas al Castell. En aquest cas es tracta de la zona més visible i més necessitada, però hi ha que recordar que estem durant tot l’any realitzant actuacions concretes amb plans d’ocupació, escoles taller…

Ja per acomiadar-nos, ens emplacem a una propera entrevista sobre Fitur.

Del 22 al 26 de gener estarem a Fitur amb estant propi, portant a convidats exclusius i repetint amb l’exposició d’aus rapinyaires. En futures entrevistes donarem tota la informació.