“El cementeri s’ha dignificat i ha patit una transformació molt important en aquests dos anys”

Ahir divendres dia 1 de novembre se celebrava la festivitat de Tots Sants i, amb motiu de la mateixa, des de la regidoria de Serveis Públics i Cementeri es van realitzar diverses actuacions per oferir el millor servei als ciutadans. Per conèixer tot el treball realitzat de primera mà, hem parlat amb Jorge Herrero, regidor encarregat d’aquestes àrees.

Arriba Tots Sants i es culmina així unes setmanes de preparació d’una zona molt especial.

Aprofitant la celebració de Tots Sants, que és quan tots els cementeris municipals s’engalanen per celebrar una festivitat tan important, sempre s’aprofita per realitzar una sèrie d’actuacions i de treballs que el que fan és mostrar a la població el bon estat d’aquest recinte. En el nostre cas, no vol dir que tan sols ens recordem d’aquest espai en aquests dies, ja que nosaltres, les inversions que hem realitzat al cementeri en aquests dos anys ha sigut molt importants.

Explique’ns aquestes inversions que s’han dut a terme.

IMG_2536Hem realitzat nínxols nous, hem adequat voreres, hem canviat les escales posant plataformes totalment homologades… S’ha fet una inversió d’11.000 euros en aquest sentit. A més, hem comprat amb 18.000 euros un elevador nou per fer els enterraments en condicions, així com un altra partida per al material de manteniment. A açò cal sumar-li les actuacions de manteniment regulars que realitzem allí, com neteja, pintura, adequació… no sols ací, sinó també en les pedanis de Torre d’en Lloris i Anauir.

Una aposta pel cementeri que cobra major importància amb la continuïtat d’una iniciativa que va començar l’any passat, el panteó dels il·lustres.

És una aposta forta, i per a nosaltres, malgrat que sone estrany, té una importància vital. Volem donar-li una transcendència major a la que té, i per aquest motiu vam començar a traslladar els personatges il·lustres al panteó. Aquest any ells són Antonio Torres Caballero, primer director de la Banda de la Música Vella de Xàtiva, Ramón Fayos Segarra, segon director d’aquesta mateixa banda i Jaime Garí Fabregat, autor del primer monument faller de Xàtiva situat en la Plaça de la Trinitat al 1865. Després dels informes pertinents de l’arxiu municipal, hem decidit retre aquest homenatge i mantenim el compromís d’estudiar totes les propostes que ens arriben, ja que és un espai que hem d’utilitzar.

Quines són les pròximes actuacions que es realitzaran?

De cara al proper any volem enderrocar l’àrea primera del pati segon i començar la seua construcció, amb una inversió propera als 150.000 euros. Els treballs començaran al voltant de gener i esperem que al març s’inicie l’acabat d’aquesta fase. És un procés difícil i costós, que ens agradaria que fora més ràpid del que és, però el ciutadà pot comprovar de primera mà que el cementeri s’ha dignificat i ha patit una transformació molt important en aquests dos anys.

A més, què ens pot dir dels bancs que es van llevar de Selgas?

Es van retirar uns bancs molt deteriorats de l’Avinguda Selgas. Aquests quatre bancs, de doble cara, els hem restaurat i anem a col·locar-los en el cementeri. A l’Albereda vam col·locar uns bancs provisionals, que van causar polèmics, i serà a partir de la propera setmana quan començarem a posar un total de 15 nous bancs entre el tram de les escales del Jardí de la Pau fins a l’institut de la Costera. A més, instal·larem també papereres noves en aquesta zona, sempre pensant en que siga un mobiliari de fàcil instal·lació i desinstal·lació, per poder retirar-lo en els diferents esdeveniments que allí realitzem.

En tots aquests treballs, cal fer especial menció al pla d’incentivació de l’economia local, que comença de nou aquests dies.

Hi ha que destacar el treball dels serveis de neteja, el treball de les brigades municipals i el treball dels membres del pla d’ocupació local, que precisament ara comença la segon fase. L’efectivitat d’aquest pla és total, ja que ens permet abastar amb més rapidesa una sèrie d’actuacions que abans ens costàvem molt més. Semblava que abans anàvem corregent i amb el treball just, però ara, amb setmanes d’antelació, la gent pot comprovar com les reformes estan totalment acabades.