El COR assumirà la gestió d’ecoparcs fixos per a augmentar el reciclatge

  • El Consorci retornarà una mitjana de 12 euros per llar a partir de 2017 si avança la digitalització de la xarxa de recollida en instal·lacions fixes i mòbils

El Consorci de Residus V5 constituirà al final una xarxa de 20 ecoparcs fixos i 11 mòbils. L’assemblea, que s’ha aquesta setmana en la Casa de Cultura de Xàtiva, va aprovar a més el conveni amb el consorci de la Ribera que permet traslladar a la nova planta de Guadassuar fins a 25.000 tones de residus, la qual cosa permet reduir les despeses de transport. Amb aquestes dues mesures el Consorci que agrupa la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora busca un major nivell d’eficiència del sistema que permetrà a més la bonificació d’una mitjana de 12 euros a les llars de les cinc comarques a partir de l’any pròxim. Entre les directrius del COR per al futur model de gestió dels residus ja es va anunciar en el seu moment l’aposta pel model itinerant per a tractar d’arribar als nivells de reciclatge que exigeix la normativa estatal deresidus.

La idea del COR és que aquests ecoparcs arriben a cobrir al 100% dels 93 municipis que ho integren. Encara que l’engegada de tots a ple rendiment està prevista per a inicis de 2018, prou abans ja funcionarien de manera provisional.

El COR destinaria uns 600.000 euros per a la informatització del procés de recollida. A més, es destinaren altres 600.000 euros per a incorporar la gestió d’ecoparcs fixos que en l’actualitat gestionen els ajuntaments.

La mesura permet incorporar, en el control i seguiment dels ecoparcs consorciats, el sistema denominat de «El meu Compte Ambiental». El mateix permet tenir un control de les entrades de residus en els ecoparcs i bonificar als usuaris que més els utilitzen. Aquesta mesura ha permès en altres consorcis augments molt importants d’entrades de residus en els ecoparcs (que deixen d’anar la borsa grisa), a més de ser una potent eina educativa sobre la importància de separar en origen.

Es tracta del principal punt fort del projecte posat que aqueix procés de digitalització del servei permetrà que els usuaris tinga una targeta que, d’una banda, permetrà fer ús de l’ecoparc –fix o mòbil– de qualsevol localitat. I per un altre, documentarà el quant i amb quina freqüència recicla aqueixusuari.

Per a fomentar tant l’ús d’aqueixa targeta com la freqüència per utilitzar l’ecoparc i acollir-se als seus serveis, el COR ha anunciat una bonificació per a cada llar d¡una mitjana de 12 euros per domicili. L’objectiu és que aquesta bonificació s’aplique a la fi del pròxim any o en el primer rebut de 2018, encara que està pendent d’aprovació.

El Consorci ja compta amb un ecomòbil de descàrrega i en cas d’aprovar-se encarregarà cinc més. Aquestes unitats permeten donar servei durant un dia sencer. Al mateix temps s’encarregaran altres cinc unitats en les quals el mòdul forma part del camió, que permeten estades de dues o tres hores.

Aquest projecte, segons calculen des del COR, permetrà la creació de quinze llocs de treball: un per al coordinador d’aquest operatiu i 14 per als empleats que es necessiten. Està previst que els ecoparcs mòbils s’instal·len, en general, sempre en el mateix espai. D’aquesta manera es crea un hàbit en els usuaris i es facilita la localització del servei. És de preveure, a més, que en alguns llocs aqueix espai siga exclusiu per a aquesta plataforma itinerant.

 

Acord amb la planta de Guadassuar

El Consorci de Residus de la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora (COR) repartirà a partir de l’any pròxim les més de 120.000 tones de brossa que generen els habitants de les seues cinc comarques en quatre plantes de tractament i eliminació. L’absència d’instal·lacions pròpies després de la paralització del projecte de Llanera de Ranes, la nova política de proximitat de la Conselleria de Medi ambient i el col·lapse de l’abocador de Fontcalent, a Alacant, han conduït a l’organisme a emprendre una profunda reordenació del mapa de transport dels residus.

En unes setmanes, derivarà al Consorci Ribera- Valldigna i portarà directament a la planta de Guadassuar al voltant de 25.000 tones generades en els municipis de la Costera i la Canal de Navarrés. El COR estima com a principal avantatge del nou esquema l’estalvi que representarà l’ordre que les empreses de recollida de la brossa d’ambdues comarques traslladen la brossa directament a Guadassuar —donada la proximitat existent— prescindint de l’actual servei de transferència en l’estació de Ròtova, que comporta elevades despeses detransport.