El COR dóna el primer pas per a ser major d’edat

  • L’aprovació en assemblea de la modificació de la gestió dels ecoparcs permetrà un estalvi de 2,5 milions d’euros anuals

es una assemblea decisiva en la que es van tractar, entre altres, la modificació del projecte de gestió i la posada en marxa del contracte de concessió d’obra pública en els ecoparcs, així com l’estació de transferència a la Vall d’Albaida i el Pla contra els abocadors incontrolats.

Ecoparcs

Si bé el projecte inicial contemplava la gestió de 56 ecoparcs, dels quals 29 havien de ser renovats i 27 de nova construcció, el Consorci ve apostant des de 2012 per una reducció d’aquestes previsions inicials, optant finalment per una vintena d’ecoparcs que faran que el 97% de la població quede a menys de 10 kilòmetres del més pròxim. 

La modificació d’aquest projecte aprova l’inici de l’expedient per a la cessió (o en algun cas construcció) de 25 ecoparcs fixes i la posada en marxa d’11 mòbils, que cobriran tot el territori amb una presència mínima d’un dia per a cadascun dels 93 municipis del COR.

La pressa de la decisió resideix en que el PIR (Pla Integral de Residus) de la Comunitat Valenciana obligava als consorcis a fer-se càrrec dels residus perillosos domiciliaris, propis de la gestió d’ecoparcs, donant dos anys per a realitzar la corresponent planificació adaptativa. Ara, una vegada vençut el termini, la Generalitat exigeix el seu compliment.

“Les gestions en els últims mesos han anat en la línia d’abaratir al màxim la inversió a realitzar, amb el propòsit de que tinga el menor impacte possible en la taxa”, va explicar el president del COR, Roger Cerdà, qui va afegir que el cost total anual de la nova xarxa consorciada d’ecoparcs s’ha reduït, respecte a les previsions del projecte de gestió, de 3,7 a 1,2 milions d’euros, és a dir, a menys de la meitat.

A més a més, aquesta modificació del mapa d’ecoparcs permetrà establir una política de portes obertes i la col·locació d’un sistema de bonificacions per als usuaris, ja que està prevista per a l’últim trimestre de l’any la informatització dels recintes, amb l’objectiu de bonificar als ciutadans més responsables i evitar que els residus acaben en barrancs o en abocadors.

Per als ecoparcs fixes, es preveu una inversió d’1,86 milions d’euros més IVA en els pròxims mesos, corresponents a la remodelació i adequació dels primers 13 ecoparcs rebuts, una inversió que ascendirà a 2,45 milions per al total dels 25 ecoparcs.

Fins el moment s’han anat cedint els ecoparcs de la Font de la Figuera, Fontanars dels Alforins, Alfarrasí, Vallada, Jalance, Navarrés, Aiora, Olleria, Bocairent, Oliva i Gandia, mentre que en procés per a aquest 2017 es troben els de Xeraco i Ontinyent.

“Estem posant al dia una de les àrees de gestió més importants del COR, amb la finalitat de complir la legislació i premiar als ciutadans més responsables. I ho estem fent de la manera més barata possible, ajustant al màxim els costos d’inversió i aprofitant les infraestructures preexistents”, va subratllar Cerdà.

En conseqüència, també es va aprovar l’Ordenança d’Ecoparcs, un paraigües legal que recull el dret de tots els ciutadans de l’àmbit de gestió del Consorci a emprar qualsevol dels ecoparcs del mateix, a més de ressenyar que qualsevol ecoparc ha de ser capaç d’admetre les més de 40 tipologies diferents de residus que estan catalogades a la normativa. “El que pretenem és posar les màximes facilitats a les veïnes i veïns a l’hora de tirar els seus residus, sense tindre un impediment geogràfic”, explicà Cerdà.

Transferència de residus a la Vall d’Albaida

En l’assemblea també es va parlar de l’aprovació de la Transferència de Residus a l’Estació de Bufali, després de l’acord entre Vytrusa i Recisa el passat mes de desembre, un fet que a més suposa un reconeixement al Pla de Minimització a la Vall d’Albaida. De fet, el COR ha signat un conveni de col·laboració amb la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i està a punt de signar altre annex, instat per la Direcció General, per a donar cobertura legal a la transferència en Bufali, que s’emmarca en una estratègia major d’estalvi econòmic i de millora dels estàndards ambientals del COR.

Cal destacar que la transferència a la Vall d’Albaida reduirà el cost del servei en, almenys, 81.000 euros per any, que es sumen als 530.000 que ja s’estalvien per evitar la transferència i el transport per l’ús de les instal·lacions de Guadassuar, des del passat mes d’octubre. A més a més, amb la posada en marxa d’una Estació de Transferència a la Vall d’Albaida, es reduirà en 230 el nombre de tones de CO2 emeses pel COR en la prestació del servei.

Pla d’Eradicació d’abocadors

Altre aspecte important va ser l’aprovació del Pla consorciat d’Abocadors incontrolats en la zona V5, una reivindicació de molts alcaldes de menuts municipis.

El Pla d’Eradicació d’Abocadors Incontrolats contempla, entre altres, la valoració, retirada i segellat dels abocadors després de l’aprovació del COR i el municipi en qüestió, a més de la realització d’un inventari dels mateixos –s’estimen uns vuitanta entre les cinc comarques que gestiona el Consorci-, la creació de campanyes de conscienciació i foment d’ús d’ecoparcs i el seguiment i evolució del compliment del Pla.

La inversió prevista per a tal fi és de quasi 300.000 euros fins a 2020, dels quals la gran majoria (207.000 euros) aniran a parar a l’eliminació dels abocadors, mentre que 30.000 euros seran per al tractament de residus, 16.800 euros per a les campanyes de conscienciació i 10.000 euros per a la realització de l’anomenat inventari.

A l’assemblea també es va a aprovar la incorporació d’un funcionari Administratiu d’Administració General en règim de cessió –Javier Ferri, de l’Ajuntament de Montesa-, i van prendre possessió els nous representants en el Consorci, que van ser un total de tres: José Luis Juan, per part d’Aielo de Malferit; Estefania Mollà, per Bufali i Susana Chàfer, per Carrícola. També es va acceptar la sol·licitud d’incorporació d’altres cinc municipis: Salem, Castelló de Rugat i Otos per part de la Vall d’Albaida; i de Quesa i  Bolbaite per la Canal de Navarrés, incorporacions que han fet que aquesta última comarca ja dispose de tots els seus municipis consorciats. Ontinyent va aprovar aquest dijous al Ple Municipal la sol·licitud per al seu ingrés al Consorci.

“Aquest és el principi de la fi del conflicte del fem a les nostres cinc comarques”, va manifestar el president Roger Cerdà.

D’altra banda, el Director General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic Joan Piquer va informar de que la Generalitat va promoure per al 2017 una inversió destinada a l’activitat dels Consorcis, que suposa un ingrés de 150.000 euros que no estaven previstos inicialment a l’estudi de l’ordenança fiscal, i que amortitzarà en part el preu de la taxa que es veurà reduït en un gran nombre de municipis.

Respecte a les dades ambientals del Consorci, Piquer va destacar que al 2016 es va llançar a abocador al voltant d’un 14% menys de rebuig, el que suposa el menor nombre de tones en la història del COR, aconseguint ser el tercer millor Consorci de la Comunitat en el Tractament de Residus solament superat per el d’Algímia d’Alfara i el del nord de la província de Castelló. “La distribució de tones no és un capritx, i té un rendiment ambiental com es pot comprovar”, assegurà.