El COR intenta impulsar la xarxa d’ecoparcs mòbils amb deu unitats noves per a 2017

  • La inversió serà de 2,6 milions d’euros i permetrà el procés de digitalització per a compensar a qui més recicle

El Consorci de Residus V5 té previst posar en marxa l’any pròxim any un total de deu nous ecoparcs mòbils, que se sumaran a l’únic que existeix ara. Entre les directrius del COR per al futur model de gestió dels residus ja es va anunciar en el seu moment l’aposta per aquest tipus de servei, que porta a cada localitat un servei que millora les possibilitats i garanties d’un ecoparc fix. Aquesta és una de les principals novetats de les quals s’ha informat als alcaldes de la Safor en una reunió que s’ha celebrat aquesta vesprada en la Mancomunitat de la Safor. El president del COR, Roger Cerdà, i l’assistència tècnica acudiran demà dimecres 20 de juliol i el dijous 21 de juliol a Xàtiva i Ontinyent per a explicar el contingut d’aquest projecte d’inversió als representants de la Costera, la Canal de Navarrés i la Vall d’Aiora i de la Vall d’Albaida, respectivament.

La idea del COR és que aquests ecoparcs arriben al 100% dels 93 municipis que ho integren. Encara que la posada en marxa de tots a ple rendiment està prevista per a juny de 2017, prou abans ja funcionaran de manera provisional. La inversió necessària per a dotar al territori d’aquests ecoparcs és de 2,6 milions d’euros. Dos milions són el que costen els ecoparcs, i uns 600.000 euros els diners que està previst destinar a la informatització del procés de recollida. I és ací on radica un dels punts forts del projecte, ja que el procés de digitalització del servei permetrà que els usuaris tinga una targeta que, d’una banda, permetrà fer ús de l’ecoparc de qualsevol localitat. I per un altre, documentarà el quant i amb quina freqüència recicla aqueix usuari. Per a fomentar tant l’ús d’eixa targeta com la freqüència per a anar a l’ecoparc i acollir-se als seus serveis, el COR ha anunciat una bonificació per a cada unitat familiar de fins a 12 euros per domicili. Aquesta bonificació s’aplicarà a la fi del pròxim any o en el primer rebut de 2018.

El Consorci ja compta amb un ecomóbil de descàrrega i encarregarà quatre més. Aquestes unitats permeten donar servei durant un dia sencer. Al mateix temps s’encarregaran altres cinc unitats en les quals el mòdul forma part del camió, que permeten estades de dues o tres hores. Aquest nou sistema permetrà per exemple, que una ciutat com Gandia puga tenir un servei de recollida mòbil tres dies a la setmana en ruta per diversos barris o que municipis xicotets es puguen visitar cada quinze dies. Les rutes encara s’estan estudiant però l’objectiu és cobrir tot el territori.

El sistema persegueix inculcar a l’usuari la filosofia del «si més recicles, menys pagues». En aqueix sentit el COR aprovarà en els pròxims mesos una ordenança per a poder aplicar la bonificació. Podrà arribar a bonificar-se un màxim de 12 euros. El consorci disposarà de 256.000 euros per a retornar als veïns que facen ús dels ecoparcs els diners que premia el seu compromís amb el reciclat. S’està estudiant encara com es duria a terme la bonificació, si retornant els diners a l’usuari a la fi del 2017 o fent un descompte amb la taxa de l’any següent.

 

Generarà quinze llocs de treball

Aquest projecte, segons calculen des del COR, permetrà la creació de quinze llocs de treball: un per al coordinador d’aquest operatiu i 14 per als empleats que es necessiten. està previst, igualment, que els ecoparcs mòbils s’instal·len, en general, sempre en el mateix espai. D’aquesta manera es crea un hàbit en els usuaris i es facilita la localització del servei. És de preveure, a més, que en alguns llocs aqueix espai siga exclusiu per a aquesta plataforma itinerant.

Els ecoparcs mòbils es van idear en 2014 amb una doble funció: en una primera fase, servir com a punt d’informació i promoció del reciclatge i per a açò van iniciar una ruta per les 93 poblacions del pla zonal, on les visites escolars —així com visites d’altres col·lectius, com a mestresses de casa, associacions de veïns, etc.— han sigut i segueixen sent fonamentals lloc que d’aquesta manera s’exerceix, també, una labor pedagògica. En ell s’han impartit xarrades, que amb el suport de material divulgatiu traslladen als veïns la importància de separar els residus a casa, reciclar i utilitzar els punts nets per a reduir la factura i contribuir amb el medi ambient, segons han destacat des del COR.