El COR ofereix una xarrada als veïns d’Estubeny i Cerdà

El Consorci per a la gestió de residus del Pla Zonal X, XI i XII, àrea de gestió 2, es va traslladar aquesta setmana a les localitats d’Estubeny, Cerdà i l’Alqueria de la Comtessa, situades en les comarques de la Canal de Navarrés, la Costera i la Safor, respectivament. A les trobades van assistir desenes de veïns dels tres municipis per a interessar-se sobre els canvis en el model de gestió de residus que es va iniciar el passat 1 de juliol de 2012 i sobre el nou rebut que els veïns han d’abonar al COR.

COR-ESTUBENY_
El President del COR, parlant amb una veïna.

Durant les xarrades, el president del COR, Vicente Parra, va assegurar que el trànsit al nou model de gestió no s’ha iniciat “per l’interès personal de cap alcalde, de cap formació política o de cap govern ja siga local o autonòmic” i va remarcar que l’inici d’aquest ambiciós projecte per a les cinc comarques es deu al fet que “els ajuntaments consorciats estem treballant, des de 2005, per a complir amb les directrius europees i estatals i igualar-nos als nostres països veïns en matèria de gestió de residus”.

Respecte a aquest tema, Parra va afirmar que en altres comunitats autònomes (com Madrid i País Basc) aquest model de gestió ja porta molts anys funcionant. El representant del COR també va voler tranquil·litzar als assistents explicant que a diferència dels abocadors tradicionals, on els camions descarreguen el fem directament, el dipòsit controlat planejat a Llanera de Ranes “només rebrà 44 de cada 100 quilos de fem que generem els usuaris del COR”, i tots ells després que s’hagen tractat i valoritzat les bosses arribades dels municipis, “amb el que qualsevol tipus de contaminació del sòl, per gasos o dels aqüífers com passava en els antics abocadors, queda descartada”.

COR- ALQUERIA COMTESSA_
Vicent Parra, a L’Alqueria de la Comtessa.

Moltes de les preguntes dels assistents en l’espai de debat, sobretot dels de les localitats d’Estubeny i Cerdà per la seua proximitat, van estar centrades en la futura planta de tractament, valorització i eliminació de residus de Llanera de Ranes. I un dels dubtes més estesos entre els veïns va ser la de si la futura infraestructura i el dipòsit limítrof compten amb tots els estudis i permisos pertinents que necessita un projecte d’aquestes característiques. Sobre aquest tema, els representants del COR van informar que la ubicació de la planta comporta una sèrie d’estudis geològics previs que garanteixen la impermeabilitat del sòl necessària per a admetre el dipòsit de residus, mentre que les característiques i la tecnologia previstes per a la planta “fan possible que s’haguera pogut situar en qualsevol polígon industrial de qualsevol de les localitats que formen el Consorci”.

En el nostre exemplar de demà dissabte trobaràs molta més informació sobre els esdeveniments ocorreguts durant aquests dies en relació al Consorci.