El Departament de Salut inverteix més de dos milions d’euros en equips i infraestructures en 2018

  • S’han invertit 1.424.574 euros per a renovar equips i s’han destinat 611.888 euros a infraestructures

El Departament de Salut de Xàtiva-Ontinyent ha invertit 1.424.574 euros durant l’exercici 2018 per a renovar aparells i equips. En el respectiu a infraestructures s’han destinat 611.888 euros que inclou diverses actuacions als seus hospitals i les reformes en Atenció Primària.

La inversió en equipament del Departament de Salut s’ha anat incrementant de forma progressiva en els últims anys, conforme a les necessitats tant dels dos hospitals com dels 72 centres d’Atenció Primària.

En 2015 la inversió ascendia a 170.000 euros. En 2016 la inversió de Sanitat en aquest Departament constava de 585.000 euros i en 2017 superava els 800.000 euros.

La gerent del Departament, Margarita Llaudes, ha explicat que “durant aquesta legislatura s’ha deixat enrere la paràlisi en inversions, fruit de l’aposta decidida de la Conselleria de Sanitat i del treball amb voluntat d’escoltar a tots els serveis per a conéixer les seues necessitats i explicar les dificultats que s’anaven donant, amb total transparència, a l’hora d’executar adquisicions tan massives com es necessitaven”.

Inversions previstes

En el pròxim exercici el Departament de Salut preveu la licitació de les obres de l’Hospital de Dia a l’Hospital Lluís Alcanyís per valor de més d’1 milió d’euros així com la millora de l’eficiència energètica canviant les calderes de gasoil a gas natural a l’Hospital de Xàtiva i Centre d’Especialitats per un import per a licitació d’1.384.402 euros.

Així mateix, està previst escometre la remodelació de la Sala Blanca de Farmàcia hospitalària per 300.000 euros i l’inici de les obres del nou hospital d’Ontinyent, ja en licitació, per més de 31 milions d’euros.

Llistes d’espera

Per la seua part, el CSIF ha denunciat llistes d’espera d’un any a l’hospital Lluís Alcanyís. La central sindical explica la saturació que pateixen els professionals del centre i lamenta l’escassetat de reforços, que en categories com a zeladors es queda en solament un efectiu més per la campanya de grip. El sindicat adverteix de les llargues llistes d’espera en nombroses especialitats. S’assenyala que, per exemple, en cardiologia l’espera mitjana per a ser atés pel facultatiu és de 108 dies, encara que 89 pacients superaran els 180 dies. La mitjana de demora per a al·lèrgies és de 108 dies, dos menys que per a rehabilitació. En aquest últim cas existien, a la fi del passat any, 173 pacients que tardarien entre 181 i 365 dies a ser tractats. La situació s’agreuja en esperes quirúrgiques de ginecologia, amb una demora per a cinc pacients que supera l’any.

La central sindical afig que la situació fins i tot s’agreuja quan es refereix a l’aplicació de tècniques com a colonoscòpia, amb al voltant de 400 persones que han d’esperar més de 181 dies des que demanen cita perquè li facen aquesta prova. El CSIF reclama, amb urgència, més personal en totes les categories. Subratlla la sobrecàrrega per a la plantilla, que no ha augmentat en els últims anys i a penes té reforços provisionals, no definitius amb noves places que es creuen.