El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent incrementa l’ús del garbellat per combatre la violència de gènere

  • En el primer semestre de 2019 s’han filtrat 784 dones més que en el mateix període de l’any anterior

El protocol de garbellament de casos de violència de gènere continua registrant un increment tant en la seua aplicació per part del personal metge i d’infermeria, com en el nombre de casos detectats durant la seua realització.

En els primers sis mesos de 2019 la ferramenta de garbellament per a la detecció de casos de violència de gènere ha avaluat un total de 784 casos més que en el mateix període de l’any anterior arribant als 2.041  garbellaments. D’ells s’han registrat 44 casos positius de possible violència de gènere. En 2017 el departament va realitzar 1.677  garbellaments amb un 3’10% de casos positius i l’any passat  van ser 3.052 dones les que van participar, amb un resultat del 2’36% de positius, un percentatge molt semblant al de l’últim informe mensual del departament, que  registra un 2’34% de casos de presumpta violència masclista. Aquestes xifres posen de manifest l’augment de l’ús d’esta ferramenta en els centres, així com l’augment de casos positius de possible violència masclista en el Departament de Salut.

El garbellament és realitzat pels professionals d’atenció primària en els centres de salut, consultoris i unitats de suport d’atenció primària com les unitats de salut sexual i reproductiva. Des de 2016 es promou la utilització d’este  garbellament des de la Gerència del Departament en coordinació amb la Direcció d’Atenció Primària, àrea on el departament realitza el garbellament, amb la finalitat de detectar possibles casos de violència de gènere i posar en marxa els protocols d’intervenció si correspon.

Abans de la realització de la filtració, les pacients que acudixen a les consultes mèdiques i són majors de 14 anys són consultades per a donar el seu consentiment a accedir a este qüestionari que evidencia si hi ha algun indici de violència de gènere. L’avaluació té per objecte detectar si poden estar patint una situació de maltractament. En cas de detecció en violència, el personal sanitari valora la necessitat d’establir algun pla específic d’intervenció.

Aquest garbellament de casos i l’ús de la ferramenta SIVIO (sistema d’informació, detecció i actuació front la violència de gènere) formen part del compromís de la sanitat pública valenciana en la lluita contra la violència de gènere que ve declarant des de 2015 als seus centres com a “Espais  segurs i  lliures de violència de gènere”.

El Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent té en funcionament també una Comissió Contra la violència de gènere, una Comissió d’Igualtat i disposa de la figura de Responsable d’Igualtat. Des d’ací s’organitzen amb periodicitat activitats que promouen i sensibilitzen els professionals contra la violència de gènere i igualtat i visibilitzen este compromís del personal de Sanitat cap a les víctimes de violència de gènere i per l’eradicació de la violència masclista.