El Departament Xàtiva-Ontinyent presenta la seua primera guia de pràctica clínica per al part normal

  • El Departament de Salut elabora la seua primera guia clínica per a part normal que suposa actualment al voltant d’un 80% dels enllumenaments
  • El document de consens entre professionals pretén millorar l’assistència que reben les dones des de l’atenció primària fins al moment del part

El Servei de Ginecologia i obstetrícia del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, ha presentat la primera guia de pràctica clínica de l’atenció al part normal. El document ha sigut acordat per consens entre els professionals que intervenen en aquest tipus de parts anomenats “no patològics” o ben “poc intervinguts” des del punt de vista mèdic.

Aquesta guia clínica ha sigut elaborada conjuntament pel personal facultatiu, matrones, pediatres i anestesistes i ha comptat amb el suport de la Gerència del Departament. El cap del Servei de Ginecologia i Obstetrícia del Departament Xàtiva-Ontinyent, doctor García Domènech, ha dit que “és de destacar el fet que es tracte d’un document de consens entre tots els professionals d’aquesta especialitat en el Departament, que actualitza tota la pràctica en l’atenció al part normal segons les últimes evidències científiques i les aspiracions de les usuàries”.

L’anomenat “part natural” es dóna aproximadament en el 80% dels casos i s’entén actualment per aquell part amb poca intervenció obstètrica, en el qual fonamentalment intervé la mare i la matrona, incloent en tot cas, l’analgèsia epidural.

Es pretén així millorar l’assistència i prestar atenció dels desitjos i expectatives que té la dona complint així amb els aspectes d’autonomia i dignitat de les pacients durant la gestació i part.
A partir d’ara ja des de l’atenció primària, la matrona podrà donar informació completa a les pacients de com se’ls va a atendre durant un part normal, una atenció que amb aquesta guia clínica deixa unifica i actualitzada la seua pràctica a tots els professionals del Departament.

La guia clínica, presentada pel Departament aquesta setmana, naix amb vocació de ser un document viu atès que està obert a constants modificacions i millores pel seu necessari caràcter de consens que contribueix també a una constant promoció de la comunicació entre els professionals de la salut que intervenen en aquest tipus de pràctiques.