El Gran Teatre es reinventa

  • L’espai pretén ser la referència del teatre escolar de les comarques centrals
  • Alfred Boluda presenta la campanya “El dijous, teatre” i un abonament amb descomptes

El regidor de Biblioteca, Promoció Lingüística i Gran Teatre de l’Ajuntament de Xàtiva, Alfred Boluda (EU), i el coordinador del Gran Teatre, Armando Vila, feien pública dimecres la programació d’aquest espai per al mesos de setembre i octubre. Un acte que servia per a mostrar el gir que s’ha volgut donar a aquest recinte per part del nou equip de govern.

Boluda avançava que s’està treballant en diferents línies. D’una banda, l’elaboració i aprovació d’un reglament d’ús de les instal·lacions del Gran Teatre de Xàtiva que contemple totes les possibilitats d’ús i cessió de les mateixes. El que es pretén és elaborar una ordenança que pose fi a les polèmiques per la taxa d’ús del recinte. En aquest sentit, la idea es diferenciar tres tipus d’usuaris: entitats amb convenis anuals amb l’Ajuntament, entitats que col·laboren amb l’Ajuntament i volen cobrar entrada, i entitats sense vinculació amb l’Ajuntament. Segons el regidor, “el reglament encara està en procés de redacció i després es passarà a diferents entitats, associacions i particulars per tal que aporten possibles esmenes, si s’escau. Finalment, es passarà a  la seua aprovació pel plenari municipal. El reglament ha d’estar en vigor a principis del 2016”.

Una altra de les línies de treball ha estat la programació. Per qüestions de calendari, a hores d’ara no s’ha pogut encara tancar definitivament la de tardor i, per tant, l’oferta que es publicita està subjecta a possibles ampliacions. De la programació de setembre, destaca l’estrena de l’últim treball discogràfic de Carles Dénia, “L’home insomne”, actuació prevista per al proper divendres 18 de setembre.

Boluda creu que “el Gran Teatre de Xàtiva ha d’esdevenir un espai de les arts escèniques i, per tant, la programació ha de tendir, en la mesura del possible, a un equilibri de cadascuna d’elles”. Això no obstant, i com es pot observar en la programació de setembre i octubre, hi ha un predomini dels espectacles musicals, donat que falta tancar la contractació d’algunes obres de teatre i la programació de teatre escolar per a alumnes de primària, secundària i batxillerat.

 

Referent del teatre escolar

Aquest és un dels aspectes clau en els quals es vol fer un treball especial, ja que l’objectiu a mitjà termini és convertir Xàtiva en un referent del teatre escolar de les comarques centrals. “Fins ara, els escolars de la zona s’han de desplaçar fins a València, augmentant considerablement el cost de l’eixida per als temps que corren. Nosaltres volem ser un referent per als centres de la Costera, la Vall d’Albaida, la Canal de Navarrés i part de la Ribera, ja que, per exemple, amb els bonus de grup del tren el cost de les eixides es veuria altament reduït. És una mesura que, jo com a mestre, sé que va a tindre una gran acollida”, ressaltava l’edil. En aquest sentit, es diferenciarà entre el teatre per als diferents nivells de primària, secundaria i batxiller, estudiant les qüestions pedagògiques i els procediments didàctics corresponents.

 

El dijous, teatre

S’està treballant en una estructura fixa de programació que es dividirà en tres temporades: tardor, hivern i primavera. En cadascuna de les temporades hi haurà alguna setmana, cicle o mostra relativa a alguna de les arts escèniques, amb l’objectiu de que la programació per a la resta de la temporada estiga equilibrada.

Pel que fa a la programació teatral estricta, el regidor anunciava l’inici de la campanya “El dijous, teatre”, ja que la majoria de representacions es faran els dijous, tot recuperant la tradició existent a Xàtiva de les funcions teatrals entre setmana. Aquesta iniciativa respon a que la majoria de companyies tenen les gires ja tancades durant el cap de setmana, i s’ampliarà, així, el ventall de possibilitats per gaudir a la ciutat. Així mateix, es pretén fer del teatre un espai divers, amb la disposició d’espais escènics grans i de tamany més reduït, amb la possibilitat d’acollir obres diverses dirigides a segments de públic diferents. Açò serà possible gràcies a les grades supletòries, utilitzades actualment pels músics, i que es poden col·locar sobre l’escenari, amb una cabuda d’uns 200 espectadors.

Finalment, i amb la intenció de fomentar l’assistència, s’iniciarà una campanya de fidelització, amb la creació del Club Amants del Teatre, amb informació de primera mà i descomptes en els espectacles organitzats totalment per l’Ajuntament. També s’està plantejant la realització d’una pàgina web dinàmica, així com diferents perfils socials del Teatre.

 

Propers espectacles

  • 18/09. Presentació del nou disc L’home insomne de Carles Dènia. http://www.carlesdenia.com

  • 25/9. Concert de Kepa Junquera i Soginak amb l’espectacle Trikitixaren historia txiki bat http://www.kepajunkera.com

  • 4/10. Presentació del nou espectacle del Gran Fele Orinoco-Onírico http://www.circogranfele.com

  • 17/10. Espectacle de Màgia Mistika màgic show d’Ivan Quimera. http://ivanquimera.com

  • 24/10. Home romancer, espectacle musical amb la participació de Pep Gimeno Botifarra

  • 31/10. De la Terra venim, espectacle de l’Escola de Danses i de La Socarrada, ajornat de Fira