El JOC, Centre Social Joventut, Oci i Cultura de Xàtiva obri les portes

  • El centre obrirà tots els dies de la setmana, amb diferents horaris en funció dels serveis que s’oferiran

En la vesprada d’ahir obria les seues portes el nou servei municipal JOC, Centre Social Joventut, Oci i Cultura. A partir de les 18.30 hores, el centre quedava obert per al públic en general. Prèviament, a les 17.30 hores, es va realitzar una visita dirigida a associacions i col·lectius de la ciutat. Els actes inaugurals es van completar amb una batucada i tallers infantils i van finalitzar amb festa jove, amb l’actuació de DJ Baldoví Live Drums i DJ Márquez.

Prèviament, durant el matí, es va realitzar una visita per a la premsa que va comptar amb la presència de l’alcalde Roger Cerdà, la regidora de Benestar Social Xelo Angulo i la regidora de Joventut Lena Baraza.

La pròpia Baraza afirmava que “aquest centre obri la via per a fer un canvi en les polítiques juvenils ja que, realment, mai s’ha centrat l’atenció en la gent jove”. Per a l’edil “visquem en un món d’adultcentrisme i ara se’ls dóna veu als joves, ja que la idea inicial va nàixer als centres educatius quan vam preguntar als joves per quines necessitats tenien”. “Estem creant nous interessos en els joves i, sobretot, un oci diferent que fuig del carrer i que evita el moment de consumir substàncies que no són correctes”, finalitzava. Per la seua part, Xelo Angulo va destacar el trasllat d’alguns serveis de Benestar Social cap aquest espai. “Per al govern de l’Ajuntament de Xàtiva la qüestió social és prioritària, amb una manera inclusiva de fer política on la gent gran i la gent jove i la gent amb més recursos econòmics i amb menys puga gaudir dels mateixos drets”. Angulo va mostrar la seua alegria “per poder disposar d’un espai inclusiu, una espai per a la ciutat, de tots i de totes, en un lloc emblemàtics. Hi ha una prioritat, com són els nostres joves, però la resta de col·lectius de Xàtiva tenen un espai del que poden gaudir d’una manera coordinada”.

Per a Roger Cerdà, aquest espai incrementa els serveis municipals, dins del pla d’inversió Xàtiva Creix, amb un espai reivindicat per la ciutadania. L’alcalde ressaltava que “la ciutat hui està d’enhorabona, aquest és un triomf col·lectiu, de totes aquelles persones que han treballat de valent per aconseguir que açò siga hui una realitat. És un espai que ha d’anar creixent en companyia nostra i que ha d’anar obrint-se a la ciutadania. Un espai diferent, nou, modern, que dóna resposta a la gent jove però també als reptes que aquelles persones amb més necessitats tenen a la nostra ciutat i que, a més a més, està en la zona més poblada de Xàtiva”. El primer edil va expressar el desig de que el JOC es convertisca “en un espai de referència per a tota la ciutat, un lloc tranquil, segur, acompanyat de professionals i que de segur farà que gaudisquen els visitants”.

Roger Cerdà va avançar que el primer acte que es realitzarà serà un sopar de cap d’any per a la gent jove.

Una alternativa d’oci

El nou servei municipal que l’Ajuntament de Xàtiva ha habilitat al Barri Nord-Oest es troba ubicat a la confluència entre els carrers Abú Masaifa i Poetes Xativins. El JOC és un espai diàfan de 400m², insonoritzat i dotat amb un ampli equipament per a l’ús juvenil i també de la ciutadania en general: tennis taula, billar, futbolí, diana, projector-pantalla gegant, quatre televisors Led, dos consoles Nintendo Switch, dos consoles Play Station 4, ordinadors portàtils, WiFi, zona amb sofàs, jocs de taula, etc. 

El centre obrirà tots els dies de la setmana, amb diferents horaris en funció dels serveis que s’oferiran. Un dels usos principals respondrà a la necessitat d’oferir alternatives d’oci als joves, adolescents i preadolescents de la ciutat des de l’àmbit municipal. En eixe context, JOC obrirà divendres i vespres de festiu de 17 a 00.00 hores, dissabtes i festius sense dia escolar a l’endemà, de 17 a 1.00 hores i diumenges i festius amb dia escolar a l’endemà, de 16 a 20 hores. Per a tal fi, el centre comptarà amb programació juvenil que integrarà l’oferta confeccionada per Joventut i la proposada pels mateixos usuaris de manera participativa.

Altres serveis que es prestaran des de l’espai JOC tenen més a veure amb l’àmbit de benestar social. En aquest sentit, el centre obrirà entre setmana, oferint diversos programes atesos per personal qualificat, com ara psicòlegs, educadors i monitors.

Concretament, als matins de dilluns a divendres es duran a terme els programes “Mentalis” (de 9 a 13 hores), per a gent adulta amb principis de demència senil o d’Alzheimer, i el programa “I ara què?” (de 9.30h a 13.30 hores), focalitzat en persones amb diversitat funcional, amb activitats adreçades a aconseguir autonomia personal i adaptació social, atendre necessitats bàsiques, terapèutiques i socioculturals, així com a desenvolupar habilitats socials i proporcionar suport i assistència a les famílies.

Continuant amb aquesta programació de serveis, a les vesprades de dilluns a dijous es durà a terme el programa “Gambaru” (de 16 a 17.30 hores), per a xiquets i joves d’entre 6 i 16 anys, amb l’objectiu de recolzar aspectes escolars i treballar habilitats socials, i també es programaran diversos tallers i activitats lúdiques, entre les 16 hores i les 18.30 hores. Així mateix, durant les vesprades de dilluns a dijous, i coordinat amb el programa “Gambaru”, es realitzaran diversos tallers d’oci i aprenentatge per a xiquets d’edats compreses entre els segments de menors de 6 anys, de 6 a 12 anys i de 12 a 16 anys.

Això no obstant, JOC romandrà obert per a l’ús de totes i tots els joves i associacions de la ciutat, amb horari de dilluns a divendres de 8.30 a 14 hores i de dilluns a dijous de 17 a 21 hores.

Cal recordar que aquesta instal·lació va ser un dels projectes elegits per la ciutadania dins dels pressupostos participatius “DecideiXàtiva’16” a proposta, entre d’altres, de l’associació de veïns del Barri Nord-Oest i del Consell d’Acció i Política Social de Xàtiva (CAPS), un dels òrgans de participació creat durant la present legislatura. A més a més, l’equipament del JOC va ser el projecte més votat en el “DecideiXàtiva’17”, a proposta de la xarxa de corresponsals juvenils d’InfoJove Xàtiva.