El laboratori de microbiologia de l’Hospital Lluís Alcanyís ha realitzat més de 2.000 proves PCR de la COVID-19

  • La propera setmana es podrà realitzar la prova en 45 minuts gràcies a uns nous reactius

La PCR és una prova diagnòstica de biologia molecular que per la seua complexitat no és habitual que es realitze en hospitals comarcals. Aquesta tècnica serveix per a detectar material genètic del virus en mostres obtingudes generalment per frotis nasofaringi.   Al disposar d’equips de determinació molecular en PCR en ús en l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, es va decidir des del passat mes de febrer iniciar la realització pròpia de les PCR que normalment s’havien de traslladar a València. Amb això s’aconseguia major rapidesa en els resultats.

La iniciativa, que va partir de la Direcció de l’Hospital de Xàtiva, ha comptat amb el total suport dels professionals de microbiologia, que es van posar a treballar durant la segona quinzena de febrer per obtindre els reactius necessaris –que ja escassejaven en el mercat– per a iniciar la tècnica com més prompte millor.

La Dra. M. Carmen Alonso, cap del Servei de Microbiologia del Departament Xàtiva-Ontinyent ha explicat les dificultats i el repte que ha suposat poder realitzar la tècnica ací, així com els resultats obtinguts que superen amb escreix els d’altres Departaments i Hospitals que no compten amb estes possibilitats: “al març ja vam començar a realitzar proves enviant les mostres a l’Hospital General de València i en pocs dies iniciàrem una fase de realització de PCRs en paral·lel amb ells, fins a comprovar que eixia bé.  D’aquesta manera vam començar a organitzar-nos per a posar en marxa la PCR per a COVID-19 a Xàtiva. La nostra primera PCR es va muntar el 23 de març però abans ja es patia un desabastiment general de reactius i això generava tensions”, afirma Alonso.

Segons la Dra. “per a poder dur a terme aquest treball des de la Direcció del Centre se’ns va dotar de dos tècnics més per a incrementar la nostra capacitat” al mateix temps que no cessava la cerca de reactius. La determinació en PCR comporta no sols disposar d’equipament sinó la dedicació d’almenys 6 hores per tanda –en cada tanda es poden processar 24, 48 o 96 mostres– el que suposa un esforç destacable de personal i despesa en reactius. La setmana que ve aquest laboratori podrà realitzar la PCR en casos urgents en 45 minuts gràcies a uns nous reactius ja disponibles en el mercat.

La Dra. Alonso explica que “al principi va haver-hi molta angoixa diària perquè el desabastiment de reactius era important” però encara així la demanda es va incrementar exponencialment a partir del 23 de març: “hi havia molta pressió assistencial, molts pacients ingressats, calia realitzar proves a persones en domicilis, també a l’atenció primària. Va ser una setmana molt dolorosa”.

Segons reconeix la cap del Servei de Microbiologia “ens hem organitzat amb molt bon rendiment i suport per part dels tècnics de laboratori, infermeria i auxiliar administrativa que han estat disposats a treballar quantes hores fera falta i de motu propi van començar a vindre a les 7 del matí per a muntar la tècnica”.

Hui encara treballen a màxim rendiment en una prova que s’està considerant la més demandada en esta pandèmia. La Dra. Alonso assevera que açò és “una mostra d’un compromís personal dels tècnics sense els quals no haguera estat possible muntar esta tècnica ací” dels destaca la seua “destresa en la realització de tècniques de biologia molecular en PCR per la seua formació”.

En aquest sentit, des de Microbiologia es ressalta que “anem per davant d’altres Departaments  quant a realització de PCR inclús superant les exigències dels protocols actuals”  destacant també l’avanç en la realització de la tècnica de Serologia “que hem sigut dels primers Departaments a realitzar per quimioluminiscencia, –que no són els test ràpids– utilitzant sèrum” una tècnica que es va implantar a mitjan abril. Disposar d’una prova per a CODI-19 en Serologia està servint també per a establir un protocol intern dissenyat pel Servei d’Anestèsia per a conéixer si estan infectats els pacients que han de ser atesos de forma urgent o no demorable durant aquesta crisi sanitària.