S’estudia el tancament al trànsit de la Plaça del Mercat de divendres a dilluns

  • El plenari va aprovar declarar aquest espai com a Zona Acústicament Saturada
  • El Museu de Belles Arts obirà les portes el 20 de febrer i el 14 de febrer s’ha convocat el Consell de la Dona

El segon plenari ordinari de l’any venia precedit de dos anuncis que va donar a conèixer l’Ajuntament durant aquests dies. El primer respon a la convocatòria del Consell de la Dona per al dia 13 de febrer, una inquietud que ja va mostrat Julia Isabel Vercher, nova regidora de la Dona, en paraules al nostre setmanari la passada setmana, fruit també de la pressió i la demanda dels grups de l’oposició. L’altre anunci que va arribar durant el matí d’ahir va ser la inauguració, el proper 20 de febrer, de la Casa de l’Ensenyança com a nou Museu de Belles Arts, acte que tindrà lloc a les 20 hores.

La sessió va començar amb l’aprovació de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa per cens, acreditació, identificació i altres serveis relacionats amb la tinença i protecció d’animals de companyia. En aquest sentit es va anunciar que s’exclouran els gossos guia per a invidents ja que en aquest cas suposen un utensili per a aquest col·lectiu.

Mª Jose Masip, portaveu popular, va recordar que “ja són 2.120 gossos identificats a la ciutat, una forma d’actuar que recorda no és recaptatòria en haver tingut set mesos gratuïts per a censar-los”. Així mateix, va anunciar el contacte de nombrosos ajuntaments com el de Torrent, Crevillent, Alzira, Algemesí, Elx, entre d’altres, així com municipis d’Aragó, Andalusia i Catalunya, interessats en la mesura. Per la seua banda, Alfonso Rus va afirmar que “sense iniciar encara les sancions ja s’ha registrat un 69% menys de defecacions en la via pública”.

Per a Esquerra Unida, l’Ajuntament de Xàtiva “porta gastats 66.000 euros, una quantitat que dobla el que s’ha invertit en benestar social”, assegurant que “si hagueren preguntat a la ciutadania en què gastar aquests diners, aquesta iniciativa haguera sigut l’última”. Cristina Suñer, portaveu de Compromís, va mantenir que “l’ordenança de 1.995 era ja suficient per a acabar el problema, però que va ser incapaç d’aplicar-se per una falta de voluntat, per la qual cosa entenem que presentar una que a més suposa una despesa per als ciutadans”. El grup socialista, per la seua banda, va mantenir el seu vot en contra ja que “s’ha demostrat que és una ordenança inútil, que té un 15% d’efectivitat i que el 85% restant ha suposat un cost per a la ciutat, on paguen justs per pecadors”.

Dins de l’oficina pressupostària també es va aprovar definitivament l’ordenança fiscal d’instal·lacions esportives, eliminant l’explotació de la publicitat estàtica com demandava el Consell Esportiu Municipal.

L’altre punt destacat de la sessió va ser la declaració de Zona Acústicament Saturada (ZAS) de la Plaça del Mercat i adjacents. Una zona que para Miquel Lorente, portaveu d’Esquerra Unida, “és un motor de la ciutat i en la que deuen d’escometre’s actuacions que suposen un valor afegit com tancar el tràfic el cap de setmana”. Des de Compromís es va recordar les seues propostes de fa uns anys de realitzar una peatonalització gradual, “iniciatives que van acabar amb les burles dels regidors”, i va denunciar “la improvisació del tancament de colp de la zona que s’ha demostrat ser inútil”. Roger Cerdà, des del PSPV, va assegurar que “des de l’equip de govern no s’han dut a terme mesures per a conciliar la vida en el casc antic, és el moment de fer pacte per aquesta plaça i asseure les bases amb veïns i representants de l’oci”.

El Partit Popular va recordar que “sempre s’han atès les demandes de la zona, primer amb la peatonalització, després amb el pla acústic amb una actitud moderadora i que acaba ara amb aquest ZAS que marca la llei, ja que el descans dels veïns i la prosperitat dels negocis ens concerneix a tots”. Alfonso Rus va recordar que “tot s’ha consensuat amb els veïns, i que ara resulta que el Mercat és el motor de Xàtiva i quan en el seu dia vam llevar la runa que hi havia allí estàveu en contra. Nosaltres construïm aquest projecte i estem estudiant tancar la zona de pàrquing de divendres a dilluns”. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de totes les formacions i l’abstenció de Compromís.

 

Mocions

Ja en el torn de les mocions el PSPV va demanar facilitar l’accés al tractament de l’Hepatitis C. La moció socialista instava a la Generalitat a garantir i generalitzar la disponibilitat dels tractaments d’última generació per part de les persones afectades per aquesta malaltia. “L’accés al tractament hauria d’estar ordenat en base a un criteri mèdic i amb caràcter immediat per als casos de fibrosis 3 i 4”, defensaven. La proposta pretenia que l’Ajuntament de Xàtiva demanar al Consell que establira un acord amb el Ministeri de Sanitat perquè es tracte amb els medicaments d’última generació a tots aquells pacients que entren dins dels criteris clínics d’abordatge de la malaltia. D’altra banda, els socialistes defensaren una negociació del govern central amb les companyies farmacèutiques per “un preu raonable i accessible d’aquests medicaments, per tal de garantir l’abastiment de totes les persones afectades”.

Una proposta considerada com a “positiva” per part de tots els grups i que es va aprovar per unanimitat ja que “cap administració pot negar el accés a la salut”.

La segona moció, també socialista, demanava que Diputació subvencione les obres de reparació “urgent” de la muralla sud del Castell amb un cost estimat de 180.000 euros. En relació amb aquest assumpte, el PSPV defenia que els tècnics informen de les necessitats més urgents i que es redacte un conveni similar al qual ha permès el canvi de gespa al Camp Murta. Per al regidor Ignacio Reig que “la fortalesa amenaça ruïna en algunes zones degut al desinterès en la conservació del patrimoni per part del PP que ha menyspreat les peticions d’inversió. Ara té l’excusa que li ho demana l’oposició per aconseguir els diners de la Diputació”.

Els socialistes estimen que el cost d’aquesta intervenció se situaria al voltant d’uns 180.000 euros, “una quantitat inassumible per al pressupost municipal, atesa la delicada situació d’endeutament de l’Ajuntament. Per això, demanen la col•laboració de la corporació provincial, mitjançant la firma d’un conveni singular”.

Des del Partit Popular van recordar que la titular de la fortalesa és la Generalitat i “és ella la que es té que fer càrrec de les despeses necessàries”, recordant que des de l’arribada al govern del PP ha sigut el gros d’actuacions realitzades en aquest monument. En aquest sentit, Rus va afirmar que “Diputació farà per Xàtiva el que faça falta, però té que haver primer una petició a la Direcció de Patrimoni per així no caure en la prevaricació, pel que no podem recolzar la moció fins seguir els passos adequats”.

Els socialistes reconeixen que en els últims anys la inversió pública no ha faltat en el Castell. Tanmateix, segons adverteixen en la seua moció, aquest destacat monument necessita inversions periòdiques, no cridaneres però absolutament necessàries per mantenir la fortalesa en peu.