El nou model de serveis socials incrementa en un 177% la inversió per als equips base de tots els municipis de la Costera

  • Els ajuntaments de Canals i Xàtiva, els dos amb més de 10.000 habitants de la comarca, perceben enguany un finançament de la Conselleria per a serveis socials de 228.600 i 414.370 euros respectivament

El nou model de serveis socials elaborat per la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives incrementarà en un 177’6% la inversió per a la contractació de professionals que formaran part dels equips multidisciplinaris de serveis socials de tots els municipis de la Costera, segons ha assenyalat la secretària autonòmica de Serveis Socials i Autonomia Personal, Helena Ferrando en la visita realitzada a Xàtiva fa uns dies.

Ferrando ha presentat aquest nou sistema i el seu finançament als alcaldes i regidors dels ajuntaments de la comarca, i ha destacat l’aposta de la Conselleria per la “remunicipalización” dels serveis socials amb un increment pressupostari que permetrà augmentar el ràtio dels professionals.

La secretària autonòmica ha assenyalat que la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives i la Diputació de València treballen conjuntament en aquest nou model dissenyat per la Conselleria, amb una inversió que passa dels 288.613 euros de 2016, fins als 801.213 euros que hi ha recollits en el pressupost d’enguany per als equips base.

Helena Ferrando ha ressaltat la necessitat de reconstruir un sistema públic digne “on el municipalisme siga l’instrument per a fomentar polítiques de proximitat i on els equips de base puguen treballar des de la prevenció amb l’objectiu de rescatar persones i oferir una atenció social de qualitat”. 

Aquest increment pressupostari per a l’enfortiment dels serveis socials municipals permet als ajuntaments augmentar les contractacions de personal i crear una xarxa de professionals “capaç de compaginar la proximitat a la ciutadania amb els recursos precisos per a la cobertura de les necessitats socials”, ha explicat la secretària autonòmica.

D’aquesta manera, l’objectiu és aconseguir que entre 2017-2019 tots els municipis i mancomunitats de la Comunitat disposen d’un treballador o treballadora social, un educador o educadora social, un psicòleg o psicòloga, un assessor o assessora jurídica i un administratiu o administrativa.

L’alcalde, Roger Cerdà, ha recordat que “es dóna la paradoxa que els nous ajuntaments destinem i tenim més diners per a gestionar en política social però ens trobem amb entrebancs a l’hora de poder contractar professionals. El que no podem permetre és que cap persona que acudisca als serveis socials municipals amb un problema se’n vaja sense rebre atenció adequada.

Els ràtios de professionals per habitant de la comarca de La Costera passen d’un professional cada 6.774 habitants en 2016, a un per cada 2.440 habitants a la fi d’enguany.