El plenari de Xàtiva aprova un préstec d’1,6 milions d’euros per a inversions

  • Roger Cerdà: “l’endeutament total en 2015 era de 25,2 milions i l’endeutament bancari era 16 milions; acabarem la legislatura amb 8 milions de deute bancari, la meitat”

Dissabte va tenir lloc el primer plenari ordinari de 2018 a l’Ajuntament de Xàtiva, coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, motiu pel qual es va guardar un minut de silenci a l’ inici de la sessió. Entre els assumptes de l’ordre del dia destaca l’aprovació dels requisits econòmics per a la concertació d’un préstec a llarg termini de 1’6 milions d’euros, destinat a finançar part dels 3 milions d’euros previstos per a inversions en el pressupost de 2018. Es tracta d’un préstec de 1.625.000 euros a 10 anys, amb un tipus d’interès variable, amb un període de carència d’un any, durant el qual només es pagaran interessos del capital disposat.

L’alcalde Roger Cerdà explicava que “acabem d’amortitzar un préstec de 1’3 milions del Pla Montoro i ara demanarem un d’1’6 per a inversions, però tot i això la nostra voluntat és seguir reduint l’endeutament”. L’alcalde va avançar que a aquests 1’3 milions es van a afegir 700.000 euros més, de manera que l’endeutament de l’Ajuntament seguirà caient a final d’exercici.

Cerdà va insistir que “quan vam entrar el 2015, l’endeutament total era de 25,2 milions d’euros, dels quals l’endeutament bancari era 16 milions d’euros. Acabarem la legislatura amb 8 milions d’euros de deute bancari, havent-la reduït a la meitat “. El primer edil continua afirmant que “seguim incrementant les inversions. En aquest exercici invertirem 3 milions d’euros a través del Pla Xàtiva Creix en obres consensuades dins de l’equip de govern i consultades amb la ciutadania, sense incrementar els impostos, si no més aviat disminuint la contribució urbana en un 15% acumulat en el que portem de legislatura”.

Per la seua banda, el portaveu del PSPV-PSOE i regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, assegurava que “el cost financer d’aquest préstec és assequible i manejable. Amb ell esperem finançar part de les obres recollides en el Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix, que hauran de dur-se a terme sense sobrecostos ni despeses extraordinàries”.

Així mateix, el portaveu d’EU, Miquel Lorente, va destacar que “gran part d’aquestes inversions van a projectes decidits per la gent a través del procés de pressupostos participatius Decideix Xàtiva”. Lorente va aprofitar la seua intervenció per fer un al·legat en reivindicació d’una millora del finançament dels ajuntaments, els quals, segons la seua opinió “reben un finançament desequilibrat respecte a les competències que assumeixen”.

Cristina Suñer, portaveu de Compromís, afirmava que “aquests 1’6 milions d’euros són per invertir-los en millora de la il·luminació, en vies públiques, en Medi Ambient, en educació, en patrimoni, en esport i en millora de la xarxa d’aigua potable. I tot això reflectit en un pla director d’inversions”.