El PSPV critica la tutela del PP sobre el Consell de la Dona de Xàtiva

  • Xelo Angulo proposa dotar al consell de pressupost i personal per posar en pràctica les mesures acordades i senyala la línia continuista de la nova presidenta

La secretària de polítiques publiques del PSPV, Xelo Angulo, ha proposat la modificació dels estatuts del Consell de la Dona de Xàtiva per fer-lo més operatiu. La proposta consisteix en dotar-lo de pressupost i de personal per a poder dur a terme tots els acords que s’hi prenen. La regidora ha criticat l’excessiva tutela que, al seu parer, exerceix el Partit Popular sobre el funcionament del consell. Aquest organisme acaba de reunir-se hui després d’haver estat inactiu des del passat mes d’octubre.

Angulo ha manifestat la seua reserva sobre les intencions del PP, ja que “la presidenta no fa cap moviment de cara a obtenir un consens real. No resol cap qüestió, ja que necessita l’autorització del seu partit. Després de tardar més de 3 mesos en convocar el consell, continuen presentant la programació totalment tancada des de la regidoria, no com a programació pròpia del consell que representa totes les dones de la ciutat.”.

A juí de la regidora socialista, el PP ha aconseguit fer inoperant el Consell de la Dona. Angulo basa la seua reflexió en el fet de que el consell acumulava actes de sessions pendents d’aprovació des de feia més d’un any; concretament des del mes d’octubre de 2013. Les actes que fins a hui estaven pendents d’aprovació eren les del 25 d’octubre de 2013 i les de les sessions celebrades el 3 de febrer, 9 de juny i 14 d’octubre de 2014.

Xelo Angulo ha criticat amb duresa l’escassa participació que els populars permeten als altres membres del Consell de la Dona en el seu funcionament general i, en particular, en la proposta d’assumptes a tractar. Segons la socialista, “el PP no té en compte les propostes que fan la resta de membres representatius de la societat civil i dels altres partits que pensen diferent en matèria d’igualtat. Eixa és la importància que els populars donen a aquesta matèria: es fa el que volen ells i, posteriorment, s’informa a les associacions i a l’oposició perquè peguen la cabotada. I tot per apuntar-se la medalla. Ho han  fet sempre i més ara, en època d’eleccions”.

El Consell de la Dona està presidit per Júlia Isabel Vercher, qui va accedir al càrrec com a conseqüència de la dimissió de l’anterior presidenta, Rosa Esteban. Cal recordar també que Vercher va obtenir l’acta de regidora després d’altra dimissió en el Grup Popular; la d’Enrique Perigüell. Per a la secretària de polítiques d’igualtat del PSPV, el canvi de regidora no ha implicat un canvi en les formes: “la línia de la nova presidenta és continuista en allò essencial. De tota manera serà l’últim consell presidit pel PP. A partir de maig, les forces progressistes de la ciutat tornaran a donar veu a les dones en el lloc adequat per ser escoltades i tingudes en compte, que no és altre que el Consell de la Dona”.

 

Diferències respecte la Llei de l’Avortament

Angulo ha senyalat que el PSPV de Xàtiva veu difícil arribar a un consens amb el PP de cara a l’elaboració d’un manifest conjunt per commemorar el Dia de la Dona Treballadora, com a conseqüència de l’actitud dels populars respecte de la modificació de la Llei de l’Avortament i Salut Reproductiva. Segons els socialistes, tots els anys el PSPV proposava al consell una moció per celebrar el 8 de març. Aquesta moció era pactada amb la resta de membres de l’entitat per tal que fora una proposta conjunta. Posteriorment s’elevava al plenari de l’ajuntament per manifestar el consens de tots els col·lectius en aquesta matèria.

Tanmateix, segons la regidora, “aquest any serà difícil consensuar amb el PP el contingut del manifest, després que el Grup Parlamentari Popular al Congrés dels Diputats haja introduït la proposta de modificació de la Llei d’Avortament i Salut Reproductiva, per la porta de darrere i sense poder debatre-la. No han deixat que altres partits defensen les dones i no han volgut escoltar l’opinió pública, qui s’ha manifestat majoritàriament en contra d’aquesta modificació. És una llei retrògrada que fa que les dones tornen a ser dependents i les priva de llibertat per poder decidir si volen o no ser mares”.