El PSPV exigeix que investiguen els sobrecostos al CCX

  • El regidor Ignacio Reig alerta que “Rus va reconèixer irregularitats en 2012 i va anunciar una investigació que després no ha fet”

El regidor del PSPV a l’Ajuntament de Xàtiva, Ignacio Reig, ha anunciat que el seu grup demanarà una investigació sobre les causes dels sobrecostos en les obres del Centre Cultural Xàtiva (CCX). Concretament, els socialistes reclamen les conclusions de la investigació que Alfonso Rus va anunciar després què es coneguera l’existència de factures pendents de l’empresa FCC, S.A. per aquestes obres. Els socialistes demanen explicacions del sobrecost causat per la modificació del projecte per a la construcció d’una planta soterrani per a garatge. El garatge, que ha costat 437.000 euros, no s’ha utilitzat mai en quatre anys i està inutilitzat per filtracions i pel trencament de l’elevador.

El regidor socialista tem que Rus finalitze la legislatura sense haver donat les explicacions a què es va comprometre. Cal recordar que, quinze mesos després de inaugurat el centre, l’empresa FCC, S.A. va presentar al registre d’entrada de l’ajuntament tres factures per revisió de preus i projectes complementaris de modificació, el muntant global de les quals superava el milió d’euros. Tot i que l’ajuntament ha rebutjat part d’aquestes factures, no hi ha una informació clara sobre l’estat actual de la qüestió.

Segons els socialistes, la clau dels sobrecostos s’ha de buscar en un informe de l’arquitecte municipal de 29 de març de 2011. L’informe diu que la dotació econòmica prevista per a l’execució del projecte inicial és insuficient i proposa unes obres complementàries per valor de 437.901,66 euros. El sorprenent és que l’edifici havia estat inaugurat cinc dies abans per Alfonso Rus i la consellera de Turisme en aquell moment, Trinidad Miró. Reig afirma al respecte que “el projecte complementari va ser aprovat després de la finalització de les obres i la precipitada inauguració”.

Per Ignacio Reig, “ens trobem davant d’una altra obra de Rus que ha costat el doble del pressupost inicial en estranyes circumstàncies. Al CCX s’ha seguit una dinàmica similar a la Plaça de Bous. Es va fer una adjudicació molt a la baixa, per poder beneficiar una empresa en concret. Després, es fan les obres a corre-cuita i s’inaugura abans de les eleccions de 2011, amb el repartiment de medalles corresponent. Posteriorment s’aprova un projecte modificat un complementari i, finalment, s’accepta una revisió de preus. L’alcalde té el seu moment de glòria, la constructora cobra amb generosos marges i la ciutat de Xàtiva queda endeutada fins a les celles i fins 2027”, conclou.

 

Planta d’aparcament inutilitzada

Les modificacions proposades per l’arquitecte municipal consistien en “augment d’excavació de terres” i “canvi d’estructura incrementant en una planta”. El seu informe està datat el 24 de març de 2011, cinc dies després de la inauguració d’aquesta instal·lació cultural. Ignacio Reig, titlla “d’ocurrència” la construcció d’un garatge que no s’ha utilitzat mai i “que ara presenta un estat lamentable, inservible per les filtracions i per l’avaria de l’elevador que van instal·lar. Esperem que, passades les eleccions, es pugui auditar adequadament aquest expedient. Si es pot acreditar les irregularitats, anirà a la fiscalia”.