El Túnel i Riu Nou, els destins favorits a Canals i L’Alcúdia

Paratge del Túnel, a Canals

canals1El Túnel de Canals, que es troba en la partida de la Serra Grossa, és una cavitat artificial construïda a principis de segle XX amb el propòsit original d’establir un enllaç ferroviari entre Xàtiva i l’Olleria.

Aquesta cavitat és un dels refugis d’estiu i hivern de ratapinyades més important de la Comunitat Valenciana perquè allotja algunes espècies en èpoques de reproducció considerades com amenaçades de perill d’extinció en la Unió Europea.

Fins ara aquesta àrea tenia la catalogació de LIC (Lloc d’Interès Comunitari) dins de la Xarxa Natura 2000, per albergar espècies de quiròpters amb alt grau de protecció. A partir d’ara, i gràcies al treball que des de l’àrea de Medi Ambient s’està duent a terme, ja forma part de les zones ZEC (Zones d’Especial Conservació), que són àrees de gran interès mediambiental per a la conservació de la diversitat. L’àrea de protecció comença en el Túnel de Canals i arriba fins a una superfície al voltant de 56,41 metres de radi des de l’obertura principal de la cavitat.

Dins d’aquesta partida es troba l’Alberg, un edifici construït en 1997 i que compta amb unes sòlides instal·lacions que conjuminen practicitat, comoditat i harmonia amb l’entorn natural que li envolta. Consta de 580 m2 de superfície en dues altures i serveix com a punt de partida de diferents rutes senderistes que compten amb molta acceptació entre els amants de la naturalesa com són la senda de “el Portalet” i la senda “Vella del Túnel”.

La seua ubicació i capacitat, gràcies a les seues excel·lents instal·lacions, converteix aquesta aula natura en el lloc ideal per a excursions dirigides a tot tipus de col·lectius.

canals2

 

Riu Nou, a l’Alcúdia de Crespins

Segons els historiadors, l’existència de l’Alcúdia de Crespins no es pot comptar sense anar unida al naixement del Riu dels Sants, més conegut com Riu Nou. Fa dos segles, el cèlebre botànic Antoni J. Cavanillas deia que era el naixement més cabalós del regne i tant aquest municipi com gran part de la comarca han regat les seues terres amb les aigües d’aquest riu que tenen l’origen a l’aqüífer del Massís del Caroig.

alcudia1

Hui en dia la importància del riu és, potser, tant o més important que en temps passats. D’una banda es continua proveint d’aigua per al reg, d’altra banda manté una diversitat faunística i florística en les seues riberes i, finalment, té un aspecte mediambiental i paisatgístic molt necessari de conservar.

A més, aquest paratge està d’enhorabona ja que en els últims dies sorgia la notícia que el Patronat Provincial de Turisme impulsarà la ruta del Riu Nou de l’Alcúdia de Crespins. Així, València, Terra i Mar senyalitzarà aquest itinerari turístic amb l’objectiu d’impulsar el sector de la zona.

El diputat de Turisme, Ernesto Sanjuán, va destacar la importància de col·laborar amb aquesta localitat per a “revitalitzar el turisme d’interior del municipi i de la comarca de La Costera. A més, ajudarem a impulsar la ruta a través de diverses senyalitzacions, amb l’objectiu de millorar l’accés als visitants i turistes”.

El paratge de Riu Nou es pot percebre, i en la seua realitat física ho és, com un corredor vegetal i natural que recorre tot el terme conservant en part les condicions florístiques i faunístiques típiques d’aquest tipus de rius. El rius dels Sants per l’Alcúdia de Crespins comprèn des del naixement al nord-oest del terme fins a l’entrada del riu al terme de Canals, recorrent el nord-est, nord, est i sud-est el terme del municipi.

Les zones condicionades integrades dins el paratge del Riu Nou fan que el visitant puga gaudir de l’entorn sense posar en perill la sostenibilitat d’aquest. Així, hi ha zones de passeig al voltant del riu, zona de paellers construïts amb pedra natural, zona lúdica infantil i un xicotet quiosc per poder gaudir de dinars a l’aire lliure en un entorn natural.

Sens dubte, una molt bona opció per a aquests dies de festa.

alcudia3