El valencià reviu a Llocnou

Com tots els anys, amb la primavera arriben les Trobades. Enguany, a la Costera se celebrarà a Llocnou d’en Fenollet durant tot el dia de hui.

Els actes començaran a les 10 del matí amb la tradicional cercavila pels carrers del poble. Tot seguit es podrà gaudir d’un centenar de tallers i paradetes que iniciaran els seus tallers i mostraran els seus productes; escoles, associacions, empreses i editorials, un any més ompliran de continguts tot un matí perquè els menuts, i també les seus famílies, puguen assaborir un matí festiu i reivindicatiu pel valencià.

Amb el lema “La nostra escola”, Escola Valenciana enguany fa una crida per reivindicar a les Trobades l’escola que millors resultats acadèmics està donant, l’escola en valencià, una escola participativa, digna i arrelada a l’entorn més proper.

A més, enguany, a l’espai del llibre en valencià es comptarà amb la presència de diferents escriptors que signaran les seues obres: Xavier Aliaga, Toni Cucarella, Ximo Cerdà, Xavi Sarrià, Manel Arcos, Vicent Sanchis i Maurici Belmonte entre d’altres…

A més, en aquesta edició, la Trobada fa una aposta ferma per la música en valencià. Pel matí es podrà gaudir de Pep Gimeno “Botifarra” interpretant els seus Romanços de Cec, i per la nit, com a fi de festa, tindrà lloc el concert amb l’actuació dels grups X-Tencil, Mai Mai, Atupa i Atzembla, dins del projecte La Gira d’Escola Valenciana.

Els centres educatius que participen a les Trobades 2014 són la nostra escola. Són l’exemple de l’escola que ens obri la porta a les llengües, amb professorat i famílies que creuen en aquest model educatiu d’èxit, bastit amb la implicació de la societat des de fa trenta anys.

 

Cristóbal Rodríguez, alcalde de Llocnou

“Volem que els que vinguen s’ho passen molt bé, se’n vaguen contents i s’emporten una molt bona imatge de Llocnou”

Per a la gent que no coneix en que consisteix aquesta jornada, què és la Trobada d’Escoles en valencià?

És una festa que es va crear per defensar la nostra llengua, el valencià, i que cada any acull un municipi de la zona. Ací es van realitzar ja fa 10 anys, i ho recorde com un seguit d’activitats lúdiques, culturals i reivindicatives que fan les escoles de les nostres comarques.

Què suposa per a Llocnou acollir aquest esdeveniment?

Per al nostre municipi és un honor, un orgull i una responsabilitat. Som un municipi molt menut, de 900 habitants, i anem a tenir en un dia al voltant de 2.000 persones. Per al poble i per a nosaltres com a representants d’ell és una cosa molt bonica i una ocasió única que no volem desaprofitar.

Quasi es triplica la població en un dia.

Així és, estem sobrepassats per la xifra i estem treballant molt dur per a dur-ho endavant. Estan col·laborant totes les associacions del poble, anem a tenir molts voluntaris per a que ens tiren una mà, ens han cedit escenaris i cadires dels pobles del voltant… El nostre objectiu es que els que vinguen s’ho passen molt bé, se’n vaguen contents i s’emporten una molt bona imatge de Llocnou.

Una jornada que serà molt beneficiosa també per al comerç local.

Per descomptat. Va a ser un dia d’alegria per als comerços, bars… Pense que va a ser molt bo per a tots.

En què ha canviat aquesta jornada des de fa 10 anys fins ara?

Jo era molt jove i no recorde molt el que vam fer en eixa primera ocasió. El que si que anem a tenir és molt bon temps per al cap de setmana, ja que en la primera que vam acollir va ploure i va ser un desastre.

Finalment, sols queda convidar a tots els nostres lector a participar activament d’aquest dia.

Volem que els nostres veïns, els pobles del voltant, les comarques de la Costera, la Canal i la Vall que vinguen a conèixer el nostre poble i que passen un dia molt bo. Esperem estar a l’altura de les circumstàncies.

 

Carlos Caballero, coordinador de la Trobada

“Llevant d’iniciatives a nivell local com L’Informador, no trobem premsa en valencià, i hem de destacar l’important treball que realitzeu per la llengua”

Què destacaries com a més important d’aquesta jornada?

Va a ser un dia festiu on anem a tenir moltíssimes activitats lúdiques i culturals. Anem a comptar amb escriptors valencians de primer nivell, tindrem actuacions, exhibicions, activitats esportives, concerts… Pensem que hem preparat un dia molt complet i on tots van a trobar el seu espai, per descomptat, en valencià.

Portes diverses Trobades ja organitzades. Què t’ha sorprès d’aquest any?

Sobretot la gran participació i la resposta que hem tingut del poble. Generalment, els municipis fugen de clavar-se en aquest tipus de coses, la gent es para un poc ja que suposa una feina addicional. En aquesta ocasió ha sigut al revés i ha sigut el municipi el que s’ha mostrat per la llavor des de primer moment. Estem molt contents.

Quin benefici té aquesta jornada?

És una festa reivindicativa. Al nostre País van començar fa 30 anys, i a la Costera es van iniciar a principis dels 90. Volem que s’acaben les agressions a la llengua, sobretot a nivell escolar, ja que les primeres supressions d’aules són les del valencià. Tenim estudis que demostren que l’ensenyament que millor resultat dona per ser trilingüe és en valencià.

A més d’escola en valencià, també una societat en valencià.

Així és. Canal 9 era una eina d’utilització i mesura de la llengua, malgrat que molts la criticarem perquè no ens agradara com estava. Llevant d’iniciatives a nivell local com L’Informador, no trobem premsa en valencià, i hem de destacar l’important treball que realitzeu per la llengua. Quan anem a un ajuntament, sempre se’ns donen els papers en castellà… Nosaltres no anem en contra del castellà, sinó que volem que el valencià, la nostra llengua, tinga un tracte prioritari.