El valencià Román Collado, estrela de la correguda de bous de la Fira d’Agost

  • El matador “El Soro” va reaparèixer a Xàtiva davant de l’expectació del nombrós públic congregat

El matador de Foios Vicente Ruiz “El Soro” va reaparèixer en la vesprada d’ahir a la capital de la Costera després de 20 anys apartat de les places. L’empresa de la plaça de bous de Xàtiva va aconseguir un cartell completat pel sevillà Daniel Luque i la jove promesa del toreig valencià Román Collado, amb bous de la ramaderia de Santiago Domecq. L’expectació va ser màxima i la plaça de bous xativina va registrar una de les seues millors entrades que es recorden.

Captura de pantalla 2014-08-17 a las 22.10.03Així, “El Soro” va retornar a torejar amb tota la il·lusió a la plaça xativina després d’una dura lluita contra una greu lesió dels lligaments del genoll que li va obligar a retirar-se en 1994, i per la qual ha hagut de passar pel quiròfan fins a en 37 ocasions.

El veterà destre, en la presentació de la correguda, va avançar que no anava a fer “el ridícul” en el que considera com “el dia més important” de la seua vida. En aquesta roda de premsa, en la qual el van acompanyar l’alcalde de Foios, Héctor Bueno, el diputat d’assumptes taurins, Isidro Prieto, i diversos representants de l’empresa, “El Soro” va tenir paraules “d’eterna gratitud” per a tots els que han confiat en ell i han fet possible aquesta reaparició, especialment a tots els metges que el van tractar. “Brinde per aquesta nova oportunitat que em dóna la vida als meus pares, que no van a poder ser testimonis però que sempre em van dir que confiara en Déu i en la ciència”, va afirmar visiblement emocionat.

“Encara que el sorisme es va formar sobre unes bases molt clares de la meua forma de donar espectacle, ara sóc un torer diferent. La pausa del temps m’ha donat repòs i una altra forma de veure la vida més sentimental. He notat durant la preparació que ara torege amb més cor, amb més sobrietat i puresa. La força i l’impuls de la joventut ja han passat”, va ressaltar.

El veterà espasa valencià, únic supervivent del famós cartell de Pozoblanco després de les morts de Paquirri i Yiyo, assegurava que no venia a Xàtiva “a demostrar res a ningú” sinó només a si mateix. “Vull demostrar-me que he guanyat la batalla a l’adversitat. Però sí volguera dir-li a la societat que cal donar sempre un vot de confiança a la gent que passa per calvaris com el meu”, afegia.

Com a curiositat, el rector de la seua localitat, Vicente Cirerer Rubio, va beneir els dos vestits i dos capots que el torer va lluir amb motiu de la seua reaparició.

D’altra banda, en paraules al nostre setmanari, Ramón Vila, regidor de Fira i Festes, va afirmar que any rere any “l’empresa taurina fa importants esforços per aconseguir un cartell atractiu a la gent i en aquesta edició destaque a Román Collado, el millor torero valencià”. Així mateix, l’edil va recordar “les condicions extraordinàries” que presenta la Plaça de Bous, a falta d’acabar “unes actuacions secundaries que no marquen el dia a dia dels actes”. “El que diu l’oposició és perquè tenen enveja, ja que tenim una Plaça impressionant, que després de la de València és la més important de la Comunitat i que poc a poc anirem nodrint-la d’espectacles”, va finalitzar el regidor.

 

Carlos Puertas, apoderat taurí de l’empresa organitzadora

“La plaça de Xàtiva és un lloc amb solera, història i categoria”

Què suposa per als torers estar en una plaça com la de Xàtiva?

És un orgull i una responsabilitat ja que estem parlant d’una plaça molt important i de categoria dins del món taurí. És un enclavament amb solera, història i categoria.

Què suposa la reaparició a la ciutat d’un torer de la categoria de ‘El Soro’?

És un revulsiu, un autèntic esdeveniment en el món taurí ja que estem parlant d’una grandíssima figura. També és una fita a nivell social ja que demostra que quan un home té una voluntat fèrria i sent els bous dins de les venes, amb tenacitat i fe pot aconseguir el que es marque.

El cartell el completen dos torers molt joves, un d’ells valencià. Com els descriuries per a la gent que no els coneix?

Són dos grandíssimes promeses del toreig a nivell nacional. El cartell és de molta categoria ja que Román Collado és la gran revelació del toreig valencià, amb una gran projecció, mentre que Daniel Luque triomfa per on passa.

Quina salut té el toreig en la zona valenciana?

València és una zona amb una gran tradició taurina i té unes comarques que sempre han sigut un referent en el sector. A nivell nacional, el sector del toreig valencià està molt reconegut i sempre respon. Una mostra són les diferents festes dels pobles on els bous són els protagonistes.

A nivell personal, quina valoració fa de la Fira de Xàtiva?

Parlar de la Fira de Xàtiva és fe-ho d’un dels esdeveniments de l’estiu. A més, també vull destacar la Fira del Bestiar i la del cavall, sent un punt de referència en el calendari per als amants d’aquest sector. Considere que té la importància suficient per congregar un gran nombre d’amants dels bous i dels animals.