Els Borja com una oportunitat de futur a Xàtiva

  • Xàtiva aposta per redirigir la temàtica borgiana a una vessant acadèmica i cultural i posa una primera pedra per ser reconeguda com a la ciutat dels dos Papes, amb l’objectiu de convertir-se en referent turístic

L’Ajuntament de Xàtiva acollia ahir la presentació dels actes que es van a realitzar durant el mes de maig en torn a la figura dels Borja.

Un seguit d’activitats culturals que tindran la seua guinda amb el primer congrés “Xàtiva: història, cultura i identitat” dedicat, en aquesta edició inicial, a les recreacions artístiques realitzades sobre els papes Borja i la seua família a totes les èpoques.

En l’acte de presentació va estar present Roger Cerdà, alcalde de Xàtiva; Jordi Estellés, regidor de Cultura; i Purificació Mascarell, coordinadora. Per a Cerdà, amb aquesta iniciativa, “ha de començar a consolidar-se a la ciutat el paper específic de la figura dels Borja, i ha de fer-ho recolzat per estudis científics rigorosos”. El primer edil va recordar els darrers 20 anys on no se seguia cap full de ruta estratègic. Estellés, en la mateixa línia, destacava que “és un error clavar-los tan sols en una única vessant, per tant volem donar-li, des del rigor científic, un enfocament multidisciplinar”. Finalment, la coordinadora dels actes, Purificació mascarell, asseverava que “Xàtiva compta amb una gran densitat històrica que cal explorar i potenciar, un potent llegat cultural que, organitzat de forma científica, ens servirà no sols per reivindicar un passat molt important per convertir la ciutat en un lloc de referència cultural per al turisme de qualitat”.

El congrés tindrà lloc al convent de Sant Domènec durant els dies 4, 5, 6 i 7 de maig. Participaran reconeguts artistes i estudiosos de la matèria per a les conferències principals i s’oferirà una programació d’activitats culturals durant els dies del congrés. Aquesta reunió d’investigadors té com a objectiu principal analitzar la recepció de les figures dels Borja, des de la seua època fins al present, a través de les diverses manifestacions artístiques que s’han inspirat en la cèlebre família valenciana. Quin concepte s’ha difós dels Borja des del cinema? Com s’han plasmat els papes a la literatura? Com ha influït la televisió, l’òpera o el teatre per consolidar la famosa “llegenda negra” que envolta aquesta nissaga? Quines expressions artístiques de la modernitat s’han interessat pels Borja i des de quina òptica? Quant hi ha de fantasia i quant de documentació històrica a les representacions artístiques que rodegen el cognom més internacional de Xàtiva?

En definitiva, aquest congrés tracta d’estudiar quin tipus de recreació dels Borja s’ha fet i es fa des dels distints discursos artístics per observar de quina manera s’ha fixat el concepte “Borja” o “Borgia” a l’imaginari col·lectiu internacional, més enllà de realitats històriques contrastades. Tractarem de respondre la següent pregunta: com l’art ha plasmat i utilitzat els Borja? Totes les comunicacions que seguisquen aquesta via i oferisquen visions innovadores sobre el tema, seran benvingudes.

Els interessats en assistir al congrés com a oients, poden fer-ho de manera gratuïta i lliure.

Activitats culturals

Però, com hem dit abans, és el cap de cartell d’un extens programa cultural que aglutinarà un ampli ventall d’activitats durant els cap de setmana de maig. Exposicions al Museu de Belles Arts i a la Seu; un recital als Jardins del Palasiet; un concert de música renaixentista; la representació “Juí als Borja” per part de la Bicicleta Teatre; i un seguit de rutes turístiques dedicades a aquesta família fa d’aquest maig una oportunitat per conèixer aquesta part de la història xativina.

Jordi Estellés i Purificació Mascarell, regidor de Cultura i coordinadora

Els Borja són les figures amb més renom que disposa Xàtiva per transcendir a un àmbit més enllà de l’autonòmic

Com naix aquesta iniciativa entorn a la figura dels Borja?

Jordi: Des d’un principi tots volíem donar-li sentit a la figura borgiana des d’una vessant molt acadèmica. Va ser en eixe moment quan vam entropessar amb Puri, doctora en filologia hispànica i professora a la Universitat Complutense de Madrid, que tenia aquesta necessitat de plasmar-ho des dels diferents punts de vista. El que hem fet des de l’Ajuntament és ampliar tota aquesta vessant artística que gira entorn al congrés dotant cada cap de setmana d’alguna particularitat borgiana: música, teatre, exposicions…

Purificació: Com bé diu Jordi, aquest ha estat un encontre de voluntats. Volía traslladar la meua experiència en l’àmbit acadèmic a la meua ciutat i reivindicar així el seu passat històric. L’Ajuntament ho desitjava i ha sigut una fusió d’interessos molt interessant i exitosa.

Quina importància té recuperar el protagonisme de la família Borja a Xàtiva.

P: Jo actualment visc a Madrid, i quan dic que són de Xàtiva, ningú et relaciona amb els Borja. Aleshores, hem de situar en el panorama borgià el nom de la nostra ciutat. No hem d’oblidar que Xàtiva és la ciutat natal dels dos Papes i açò s’ha perdut. Hem de tornar a l’origen i es tenia que fer des de les institucions, més enllà de firetes populars com es feien fins ara.

J: Els Borja són les figures amb més renom que disposem que poden transcendir a un àmbit més enllà de l’autonòmic. Hem d’anar molt més enllà, amb un focus internacional. I açò ho veiem ja al congrés que compta a gent d’altres països que ens donarà la seua visió al respecte. Cal recalcar el fet de que els Borja són de Xàtiva i açò s’ha diluït amb les accions que l’antic equip de govern duia a terme, firetes lúdiques sense cap planificació i estratègia.

Aleshores, es tracta d’una possibilitat no sols a nivell cultural sinó a nivell turístic.

J: Sí, va encaminat a aquesta finalitat. Anem a tenir un congrés amb molts participants, anem a tenir obres d’art que van a transcendir i es quedaran a formar part del llegat artístic de la ciutat… Volem donar-li accessibilitat a tota la gent i tots els actes van a ser gratuïts, amb diferents entitats que anem a sufragar el seu cost. Volem retornar al que no hauríem d’haver perdut mai, una vessant acadèmica. En els darrers 20 anys s’ha acudit a la part més popular dels Borja, però estem obligat a fer l’esforç i transmetre tota aquesta inquietud a una part més cultural.

P: No ha hagut en cap moment afany de l’Ajuntament de recaptar per aquest esdeveniment. Normalment, quan assisteixes a un congrés, ja hi ha que pagar 100 euros com a quota de participació. I ací l’hem eliminat, cosa que s’ha valorat molt positivament per part dels ponents i dels participants. A més, hi hauran 20 becaris en Casa el Cigroner, patrocinats pel propi Consistori.

Es veu com una mena d’inversió a llarg termini.

J: La cultura sempre és una inversió.

Es tracta d’un punt de partida per als propers anys?

P: Ho té que ser. Primer anem a veure com funciona aquests dies, malgrat que estic convençuda que eixirà tot a la perfecció ja que hem posat molt de treball, esforç, il·lusió i rigor acadèmic. Valorarem el resultat i, en funció d’açò, seguirem.

J: El que de segur anem a fer és seguir dedicant-li esforços als Borja. Açò no és un punt i final, és el primer pas per realitzar una reivindicació turística i cultural els propers anys en torn als Borja.

Convidar

P: Jo els diria que va a ser una forma excepcional i una oportunitat única per conèixer el nostre passat i la nostra història d’una manera didàctica, entretinguda i pedagògica. És una oportunitat que no es pot perdre i tenim a la mà a primeres espases parlant del nostre passat.

Captura de pantalla 2016-04-29 a las 18.26.01