Els Borja uneixen a Canals i Gandia

VbV7BkDQSvAMupFeAsZ5atNNln22-ZyEfD4O4UemiFcCanals i Gandia tenen molt en comú. Per açò, ambdues ciutats van realitzar el cap de setmana passat un acte de fraternitat per a promocionar i millorar el coneixement, la convivència i la integració de la cultura entre aquestes poblacions. Un conveni mitjançant el qual conjuminen esforços per a difondre i compartir la història de la família més universal que tenim els valencians: Els Borja.

Tant l’alcalde de Canals com el de Gandia es van comprometre a promocionar la cultura i els valors de tots dos municipis, i açò es va materialitzar amb la foguera que es va alçar en la platja del municipi de la Safor per a celebrar la Nit de Sant Joan, construïda per mestres foguerers de la localitat de la Costera i que va atraure a milers de persones.

_IGP6866Arturo Torró, alcalde de Gandia, va instar a recuperar tradicions en els llocs i terres de la família Borja, que tant va aportar a ambdues ciutats. “Estem en un acte de fraternitat de dos pobles, però també de gratitud a aquest llinatge que tant va fer per les nostres comarques”.

Així mateix, Torró es va mostrar orgullós per albergar en la seua platja “la millor foguera” feta amb “les tècniques i amb les formes pròpies dels mestres canalins”. Arranca així una estreta col·laboració entorn de la figura de la família Borja entre Gandia i Canals que revertirà en tots dos municipis.

 

Ricardo Cardona, alcalde de Canals

“Com a alcalde que siguem una festa d’Interès Turístic Nacional, i si per a açò hem d’anar a Madrid a fer la Foguera, ens anirem”

Després d’una nit llarga, ens rep en el seu despatx un alcalde emocionat, que possiblement ha viscut un dels seus dies més especials.

No sabia la dimensió que tenia la nostra festa fins que l’hem tret fora de la nostra ciutat i hem tocat els cors de tots els que estaven eixa nit en la platja de Gandia. No solament els gandienses, sinó tots els veïns d’altres localitats, altres comunitats o altres països que allí hi havia. Quan veies a tanta gent fer-se fotos amb els nostres festers, sorprendre’s dels nostres ‘Parells’… és una cosa que t’ompli moltíssim. Primer, m’agradaria agrair a tots aquells que van participar en aquesta festa gran, festers, festeres de Gràcia, portadors… I sobretot, als cinc autobusos que omplirem de veïns per a assistir, i aquells que van anar particularment.

BGTqrFqQoar1PwACLYdn426rIWlpislNU7cImE3PtSwTambé destacar el paper dels mestres muntadors.

Per descomptat. Cal ressaltar el gran treball que han fet durant sis dies, treballant dia i nit, amb molts problemes i inconvenients que ací no tenen, ja que en l’arena no es treballa igual que en la nostra Plaça Major. Pense que el més espectacular ha sigut veure la dimensió de la Foguera amb el mar de fons, és una sensació molt estranya i espectacular.

Tindrem fideuà en les festes de Sant Antoni?

Estem estudiant en què poden participar i Gandia té moltes coses que ens pot aportar, tant a nivell gastronòmic com a nivell cultural.

Tindran aquest tipus d’actes una continuïtat?

Ja ens han fet diverses propostes però encara estem assimilant tot el que hem viscut. La nostra intenció és seguir.

_IGP7477S’ha obert la ciutat a un aparador espectacular.

La gent estava il·lusionada perquè aportarem el més profund que tenim els canalins, com són les nostres festes i la nostra tradició, a una ciutat tan important com Gandia amb la que ens uneix una germanor tan destacada com els Borja. El que ens queda és que la nostra festa siga declarada d’Interès Nacional i aquest era el nostre millor escenari per a catapultar la festa. Ha sigut una promoció brutal que ens ha costat molt poc.

Veurem algun dia les festes de Sant Antoni d’Interès Turístic Nacional?

Jo com a alcalde vull veure-ho, i si per a açò hem d’anar a Madrid a fer la Foguera, ens anirem.

 

Francisco López, regidor de festes

“Hem passat de vendre les nostres pastes a exportar la Foguera”

 M’imagine que hui és un dia de grans records.

Hui és un dia on cal recordar el que som. Em vaig emocionar moltíssim no solament per veure la nostra Foguera a Gandia, sinó per veure emocionada a tantíssims veïns de la nostra ciutat davant d’ella. De veritat valores les festes de Canals quan veus la repercussió que tenen fora. I que hi haja 200.000 persones veient la teua festa és el màxim. Sobretot pel cost que suposaria una campanya de promoció que arribara a totes aquestes persones, mentre que el cost d’açò ha sigut mínim, fent-nos únicament responsables dels autobusos de veïns que van anar fins a la platja.

Era necessari saber què magnitud tenia aquesta festa fora?_IGP7429

Era molt important donar-nos a conèixer. Nosaltres que veiem la Foguera tots els anys, no ens impressiona tant com a la gent de fora que no l’ha vist mai. És un punt molt important haver realitzat aquesta activitat. Pense que és el primer pas per a fer-la festa d’Interès Turístic Nacional, després de ser ja durant cinc anys festa d’Interès Autonòmic. Estem recopilant tota la informació i certificats que necessitem i crec que més prompte que tard se’ns va a reconèixer.

S’ha passat de vendre la nostra gastronomia a vendre realment el nostre producte més reconegut, que és la Foguera.

És un salt de qualitat important i hem passat de vendre les nostres pastes a exportar la Foguera. És un primer pas i per a tot el que siga promocionar les nostres costums i les nostres festes, farem el major esforç.

Ha sorgit el debat de traslladar Sant Antoni al cap de setmana?

No crec que siga un tema per a proposar ja que la tradició i el caràcter religiós que té aquesta festa ho fa implantejable, encara que si vérem que hi ha una petició popular ens ho arribaríem a pensar.

hogueraPassant a parlar de ‘Nits al Túnel’, se busca consolidar un paratge amb actes culturals durant aquest estiu.

Cal aprofitar aquest paratge idíl·lic que tenim i que ens fa gaudir de qualsevol tipus d’actuació. És un espai molt acollidor i còmode i hem tingut un recolzament boníssim. Al públic li facilitem l’accés mitjançant autobusos, els donem unes pastes i aigua llimó… Són unes jornades festives molt marcades en el nostre calendari cultural.

En els últims anys heu tingut un ple absolut amb molta antelació en la venda d’entrades.

Sí, des de la seua primera edició ha tingut un gran èxit i enguany hem canviat un poc el tipus d’actuacions per a variar el programa. Tenim un programa de molt nivell. Començarem amb dansa clàssica, hi haurà una segona actuació amb quatre tenors de gran èxit i rematarem amb una comèdia musical. Tenim la millor cultura, al millor preu i en un espai inigualable.

 

Fotos: Ximo Pérez, de Conèixer Canals