Els dies grans de la Setmana Santa Setabense

Mª Teresa Baldrés, presidenta de la Germandat de Confraries de Xàtiva

“Hem de seguir treballant per ser un referent a la Comunitat Valenciana”

Com afrontes el teu primer any al capdavant de la Germandat?

L’afronte amb il·lusió i molta responsabilitat. Aquesta és la primera vegada que l’Agrupació de Cambreres de Ntra. Sra. de la Soledat assumeix la presidència efectiva i açò per a mi és molt important i gratificant. El meu treball i esforç des de la Germandat de Confraries consisteix en cuidar de la nostra Setmana Santa Setabense. Sóc conscient de la important labor que assumisc i per açò he hagut d’aprendre ràpid, ja que sóc presidenta de l’A. de Cambreres de Ntra. Sra. de la Soledat des de febrer de 2014.

Estàs al capdavant de la Setmana Santa més antiga de la Comunitat Valenciana. És una responsabilitat o un orgull?

Per descomptat és una responsabilitat, però abans de res un privilegi, ja que Xàtiva té arrels cristianes molt antigues. La primera confraria passional és la Confraria de la Puríssima Sang de Crist, que des de sempre ha organitzat i presidit les solemnitats de la Setmana Santa de Xàtiva. Té més de 450 anys d’història, per açò en l’actualitat segueix ostentant la presidència honorífica. Crec que hem de ser referents a la Comunitat Valenciana i per a açò hem de seguir treballant sempre.

Sin título-1Quins projectes tens en ment dur endavant?

Al meu entendre, la Setmana Santa de Xàtiva té identitat pròpia i un programa d’actes ampli que s’ha anat consolidant al llarg dels anys. Més que canvis, crec que sempre es pot millorar cadascun d’ells. Crec que és important conservar les tradicions i no oblidar transmetre valors de religiositat en tots els actes, especialment en els processionals. Partint d’aquesta base, si es plantegen canvis des de les comissions de treball, s’estudien i si és el cas, es poden dur a terme, tal com ha ocorregut enguany amb la proposta de canvi en l’estructura de la “Tamborada”, que crec ha aportat coses bones a l’acte. En finalitzar la Setmana Santa, valorarem.

Després del reconeixement com a Festa d’Interès Turístic Provincial, quin és el següent pas que ha de seguir aquesta festa?

Xàtiva viu aquest 2016 la seua primera Setmana Santa com a Interès Turístic Provincial després d’haver rebut aquest reconeixement el passat mes de juliol. A partir d’ara cal seguir endavant cap al reconeixement autonòmic, tant amb el treball de la Germandat de Confraries com amb el suport de l’Ajuntament de la nostra ciutat ja que la Setmana Santa és un esdeveniment religiós i cultural. Cal conjugar tots dos aspectes i treballar en aquest sentit.

Aquesta setmana paren els actes per Falles, però encara queda el gruix per als pròxims dies. Per què recomana als nostres lectors, sobretot de comarques veïnes, a gaudir d’aquesta festivitat de Xàtiva?

Sí, amb motiu de la coincidència de les Falles en la nostra ciutat s’han traslladat a unes altres dates actes com són el Pregó, la “Tamborada” i la“Festa de la Vespra”, així com trasllats processionals, per a deixar espai als actes de les festivitat fallera que finalitzaran el dissabte, dia de Sant Josep, per a donar pas en la nostra ciutat al Diumenge de Rams el pròxim 20 de març, data en què iniciem els actes propis de la setmana més important per als creients. Des de la presidència de la Germandat de Confraries vull convidar als lectors de L’Informador, tant de la ciutat de Xàtiva com dels municipis i comarques veïnes, a viure la Setmana Santa Setabense, a contemplar la bellesa dels seus passos processionals i a abrigallar amb la seua presència als confrares de la nostra ciutat. El meu desig és que Xàtiva celebre la seua Setmana Santa amb l’esplendor i el fervor religiós que li són propis.

ALS NOSTRES EXEMPLARS EN PAPER, LES MILLORS IMATGES.