Els papers vaticans dels Borja abandonen València

  • Alfonso Rus va anunciar que s’estudiarà la possibilitat de demanar la còpia dels papers per al futur museu que s’inaugurarà a final d’any a Xàtiva

Els més de 2,5 milions de documents relatius a la família xativina dels papes Borgia, procedents de l’Arxiu Secret del Vaticà, estan ja a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Aquesta setmana han abandonat València, on es trobaven dipositats des de l’any 2007, a causa del “desinterès de les institucions”, segons afirmen des del Institut d’Estudis Borgians.

Què són aquests documents?

Es tracta fonamentalment de documentació de caràcter burocràtic sobre la història de la poderosa família xativina dels Borja, sense la qual no es pot entendre l’esdevenir de l’Europa Moderna. Entre el material digitalitzat, que es va lliurar a València en al voltant de 500 volums (uns 300 dedicats als 11 anys de papat d’Aleixandre VI, des de 1492 a 1503, i més de 150 als tres, de 1455 a 1458, de Calixte III), destaquen materials referits a aspectes poc investigats sobre els dos pontífexs, com la seua tasca en el plànol espiritual, sempre en un segon lloc per les intrigues polítiques; el seu entorn cardenalici, compost pels homes que els van acompanyar des de terres valencianes i que van exercir un paper clau en la cort papal; com van administrar l’economia de la Santa Seu; o la seua labor de mecenatge.

Uns altres dels documents que es poden trobar en aquest arxiu són les famoses butlles d’Aleixandre VI per les quals es concedien als reis de Castella i Aragó les terres descobertes més enllà de l’Atlàntic a condició que foren evangelitzades; les cartes privades d’Aleixandre VI i els seus fills; testimoniatges escrits que adonen de la complexa política internacional que va mantenir aquest Papa, oscil·lant sempre entre les dues potències de l’època: Espanya i França; o l’apassionada voluntat de Calixte III a favor de la Croada.

Alfonso Rus va anunciar que s’estudiarà la possibilitat de demanar la còpia dels papers per al futur museu que s’inaugurarà a final d’any a Xàtiva.

 

La Generalitat demana al Vaticà la còpia dels documents dels papes xativins

  • La seua funció i ús són públics perquè són Patrimoni Històric de la Humanitat

La Generalitat Valenciana ha sol·licitat a l’Arxiu Vaticà tots els documents referents als papes Borja, Calixt III i Alexandre VI, per tenir-los en dipòsit a l’Arxiu del Regne i poder obrir una línia de foment de la investigació, ha anunciat la consellera d’Educació, Cultura i Esport i Portaveu del Consell, M ª José Català.

Cal recordar que els arxius originals són propietat del Vaticà i facilita còpies digitalitzades a qualsevol persona o institució interessada, com la que posseeix l’Institut d’Estudis Borgians i que ha decidit traslladar Catalunya.

Català ha recordat que encara que la propietat d’aquests documents és del Vaticà la seua funció i ús són públics perquè són Patrimoni Històric de la Humanitat, per tant, aquests documents no poden ser patrimonialitzats o instrumentalitzats ni ser explotats amb ànim de lucre per cap entitat.

Per aquest motiu, ha indicat la consellera que el Govern Valencià s’ha posat en contacte amb els responsables de l’Arxiu del Vaticà per demanar formalment “una còpia exacta dels mateixos documents, per posar-la a disposició de tots els ciutadans de forma gratuïta a l’Arxiu del Regne, sense intervenir cap interès econòmic o ànim de lucre, ni de transacció interessada “.

En aquest sentit, els documents que fins ara es trobaven a la Comunitat, en concret a l’Institut d’Estudis Borgians, eren còpies digitals els originals estan únicament al Vaticà.

La Generalitat Valenciana té previst que després de la recepció d’aquesta documentació, s’obriga una nova línia d’investigació al costat de les universitats que permetrà a tots valencians ampliar el coneixement sobre el papat de Calixt III i Alexandre VI i sobre aquest període tan interessant de la nostra història.

Un cop finalitzada la investigació, que podrà donar lloc a tesis doctorals, articles doctrinals, estudis o publicacions, les conclusions es divulgaran entre els ciutadans a través d’exposicions o conferències, entre d’altres.

 

El PSPV afirma que Rus ha rebutjat que Xàtiva siga la seu dels documents borgians

  • Roger Cerdà, portaveu: “El PP ha tornat a mostrar el seu menyspreu pel patrimoni de la ciutat i en 7 anys no ha fet res perquè Xàtiva aculla l’Arxiu Borja”

El PSPV de Xàtiva ha lamentat la “desídia i menyspreu” amb la que ha tractat el govern del PP d’Alfonso Rus l’oportunitat que ha tingut la ciutat d’acollir l’Arxiu Borja, que passa per ser el major recull de documents sobre la històrica família xativina dels papes Calixt III i Alexandre VI. El portaveu del PSPV, Roger Cerdà, ha criticat que “Rus ha rebutjat per partida doble, com a alcalde de Xàtiva i com a president de la Diputació, este arxiu que l’Institut d’Estudis Borgians ha oferit a totes les institucions valencianes”, i que fins i tot la Generalitat i els ajuntaments de València i Gandia han ningunejat.

L’Arxiu Borja conté 2,5 milions de documents digitalitzats procedents de l’Arxiu Secret del Vaticà, amb informació dels segles XV i XVI, i segons l’institut dipositari únicament calia una inversió de 20.000 € per poder impulsar les investigacions necessàries, comptant amb el suport de la Universitat de València. “Malauradament l’Arxiu Borja finalment anirà a parar a l’Arxiu Nacional de Catalunya, que sí que ha sabut valorar la riquesa del llegat documental”, afirma el regidor socialista.

A més a més Roger Cerdà recorda que “lamentablement no es la primera vegada que el govern del PP menysprea el patrimoni de la ciutat”, així ha recordat l’oportunitat que va tindre l’ajuntament d’adquirir l’antic convent de Santa Clara i que no va aprofitar, o la reconversió faraònica de la plaça de bous, “que ha perdut tot el seu atractiu i valor històric”.

Finalment, després de l’anunci de l’eixida de l’Arxiu Borja cap a Catalunya la Generalitat i Gandia han dit que reclamaran còpies al Vaticà sobre els mateixos documents, “malgrat que els han tingut durant 7 anys al seu abast”, critica el líder del PSPV. No obstant “ni després de que tot el món cívic i cultural haja recriminat a les institucions valencianes que haja deixat perdre l’oportunitat, ni després de totes estes crítiques Rus ha sigut capaç de reaccionar per reactivar la recuperació dels arxius”, lamenta Roger Cerdà.

 

Compromís demana evitar que l’arxiu dels Borja es trasllade a Barcelona

  • Suñer: “els nostres governants s’omplin la boca parlant d’identitat valenciana però no han fet res per conservar el gran arxiu dels Borja cedit en 2007”

La portaveu de Compromís Xàtiva, Cristina Suñer, ha anunciat que el seu grup preguntarà en les Corts i en la Diputació de València perquè no s’ha fet res per evitar que el Gran Fons documental de la família Borja se’n vaja de València. El fons consta d’una còpia de dos milions i mig de documents de la família originària de Xàtiva que va governar Roma al Segle XV i principis del XVI, provenen de l’Arxiu Secret del Vaticà i corresponen als papats dels xativins Aleixandre VI i Calixte III. L’arxiu va arribar al Centre de Cultura Contemporània Octubre al 2007, entregat per l’Institut Internacional d’Estudis Borgians, i ara es traslladarà a Barcelona perquè després de set anys cap institució valenciana s’ha compromés a investigar l’arxiu, cosa que sí han fet les autoritats de l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Suñer ha declarat que “els nostres governants s’omplin la boca parlant d’identitat valenciana però no han fet res per conservar el gran arxiu dels Borja. Rus és capaç de dir que nosaltres no sabem d’on són els Borja, però ell és incapaç de preocupar-se per investigar la seua història, l’únic que sap fer respecte als Borja és organitzar fires medievals”. Suñer considera que, encara que els arxius estan en mans d’una entitat privada, era obligació de les institucions aprofitar l’oportunitat per investigar la nostra història i posar a l’abast de totes i tots els documents: “no serveix d’excusa que qui dirigisca l’entitat no es porte bé amb el PP, l’interés dels xativins i de tots els valencians ha d’estar per davant d’aquestes disputes”, en referència a que l’Institut d’Estudis Borgians està relacionat amb Acció Cultural del País Valencià, institució a la que la Generalitat ha intentat ofegar amb les multes imposades per ser la propietària dels repetidors de TV3. I ha recordat que no hi ha cap problema en subvencionar, col·laborar i invertir en altres institucions privades que sí es porten bé amb el PP: “les subvencions no poden dependre de com es porten les institucions, si obeeixen a les indicacions del partit en el govern o no”.