“Els porcs senglars són un problema que està afectant greument als veïns de Bixquert”

Molts són els temes d’actualitat que engloben aquests dies les regidories de medi ambient i joventut, dos àrees que encapçala Enrique Perigüell. Amb ell hem parlat aquesta setmana per conèixer de primera mà les novetats de temes tan diversos com les batudes de porcs senglars o el tradicional viatge a la neu.

La setmana passada informàvem de l’inici d’unes batudes a Bixquert per acabar amb la plaga de porcs senglars. Crec que hi ha novetats al respecte.

Sí, vam dir que teníem autoritzades cinc batudes i dos ganxos, començant per aquest dissabte 18. En la zona urbana és impossible caçar, està totalment prohibit i no hi ha viabilitat al respecte ja que és una zona habitada, hi ha xalets, animals domèstics… Per aquest motiu, la principal novetat és el que tant la Conselleria com l’Associació de Caçadors i la Regidora hem decidit dur a terme. Així, instal·larem una sèrie de llaços per la zona.

En què consistirà aquesta acció?

perigüellLa Conselleria ha demanat uns topes homologats, per a que així siguen més selectius. Així, evitarem que els animals més menuts no es puguen enganxar. A açò cal sumar una vigilància extrema, obligant a les cinc persones autoritzades dues visites al dia a les zones amb aquestes eines.

Desestimar, per tant, qualsevol perill per als veïns.

S’instal·larà en barrancs, lluny de la possibilitat de ferir a persones. Sempre està el risc d’agafar algun animal domèstic, per açò la vigilància i supervisió serà extrema i hem estudiat tant minuciosament totes les opcions.

Quan finalitzarà aquesta iniciativa?

Les batudes i els ganxos finalitzaran en febrer i els llaços estan autoritzats fins abril. Una vegada arribem a aquest període s’obriran unes setmanes per fer balanç i veure el resultat. A partir d’ací estudiarem noves mesures.

Entén la possibilitat d’alguna crítica a aquestes accions?

Hi haurà qui estarà més content i hi haurà qui menys. Nosaltres hem escoltat totes les propostes i les hem traslladat a Conselleria, que són els que únicament han autoritzat açò. A més, hem treballat colze a colze amb l’Associació de Caçadors de Xàtiva. És un problema que està afectant greument als veïns de Bixquert i l’únic que volem es que es solucione quan abans.

Canviant completament de terç, un any més arriba el viatge a la neu.

Una vegada més la regidoria de joventut continua apostant per un clàssic, el viatge a la neu. La nostra intenció és organitzar una eixida tant per a la gent jove de Xàtiva com de la nostra zona. Any rere any segueix sent un èxit, es plena i deixa veure que estem anant pel camí correcte. És la primera activitat de l’any que organitzem.

Es tracta d’una iniciativa molt consolidada ja en el temps.

Sí, porta més de 20 anys realitzant-se. Abans, en temps de bonança econòmica es realitzaven dos viatges i s’omplien, però en aquestes últimes edicions ens hem decantat per sols un. És una iniciativa que té la seua clientela, que molta gent espera any a any a que arribe i volem que torne a ser un èxit.

En què consistirà el viatge d’aquest any?

Són 55 places i la gent es pot inscriure en la Casa de la Joventut. El preu és de 159 euros i el farem al Pas de la Casa, l’últim poble d’Andorra. És un dels llocs més alts d’aquesta part del Pirineu, amb una qualitat de neu de les millors i que garanteix estar a peu de pista.

Quina novetat es presenta aquest any?

imageHem insistit molt en que siga un viatge el més a prop a peu de pista possible. Per experiència, a mi no m’agrada caminar amb les botes d’esquí, o tenir que esperar un bus… Encara que valga 5 euros més, val la pena oferir més qualitat.

Quin és el perfil de gent que gaudeix d’aquesta eixida?

Hi ha gent en experiència, hi ha d’altres que és la primera vegada que esquien, també van grups d’amics a passar-ho be… Són viatges econòmics, ja que lluitem molt el preu, i amb moltíssima qualitat. Jo personalment recorde que vaig començar a esquiar amb 17 anys en aquests tipus de viatges i l’experiència és immillorable.

Per últim, dos temes. El primer, comença la instal·lació de plaques als establiments amb terrassa.

Així és, ja en breu, en les properes dues setmanes, anem a començar a col·locar les plaques corresponents a l’ordenança d’ordenament de la via pública. En ella s’exigia que es possara en la façana de cada establiment el nombre de cadires i taules autoritzades, així com el nombre d’expedient que tenen, facilitant així la tasca a la inspecció.

Diumenge es celebra la tradicional benedicció d’animals.

Què dir de Sant Antoni. És ja un clàssic i una tradició que congrega a molta gent de Xàtiva i d’altres municipis. Així, diumenge és un dia per a donar protagonisme als nostres animals que ens són fidels i ens donen companyia a canvi de res. Des d’ací convidar a tots els que tinguen mascotes a gaudir d’aquesta jornada.