Roger Cerdà ens parla sobre les primàries socialistes

“Els socialistes som els que històricament hem donat els passos més importants per a l’obertura i la regeneració democràtica”

El proper 19 i 20 de juliol, el PSOE celebrarà un congrés extraordinari d’on eixirà el nou secretari general de la formació, després de l’eixida d’Alfonso Pérez Rubalcaba propiciada pels recents resultats de les Eleccions Europees. Per conèixer com estan vivint aquest històric procés intern al PSPV de Xàtiva, hem parlat amb el seu portaveu, Roger Cerdà.

S’aproxima el procés de primàries al PSOE. Com es viu des de Xàtiva?

Amb molta atenció i interès. El PSPV de Xàtiva no es posiciona amb ningú, ja que cadascú té una opinió diferent i es votarà a qui cadascú estime oportú. En el meu cas a Eduardo Madina.

Per què et decantes per aquest candidat?

És una decisió personal i que prenc perquè entenc que Madina  té totes les condicions per ser un gran secretari general. Pertany a la nova generació i té una amplia experiència com a parlamentari, des de fa vuit anys. A més, es conegut en els mitjans de comunicació i en la societat, colpit pel terrorisme etarra i que ha demostrat el seu compromís amb la política i amb les seues idees. Madina representa els valors del socialisme en un moment com l’actual i gràcies al seu treball anem a tenir un procés que es decidirà pel vot directe de tots els militants, una reclamació que tenim des de fa molt de temps.

Un procés històric ja que no té precedents dins de la democràcia espanyola.

És una política molt oberta i participativa. Els socialistes som els que històricament hem donat els passos més importants per a l’obertura i la regeneració democràtica. Al País Valencià ja tenim l’experiència de les primeres primàries obertes, on més de 50.000 valencians elegirem a Ximo Puig. Pense que d’ací 10 anys tots els partits polítics no tindran més remei que elegir als seus candidats amb aquest mètode, la línia d’obertura que la societat demanda.

Aquest procés ve determinat per l’eixida de la política d’Alfonso Pérez Rubalcaba. Com valores la seua etapa?

Rubalcaba ha sigut una peça fonamental del socialisme espanyol i també per a la política espanyola des de la transició. Nosaltres volem agrair-li que haja donat tot aquest temps pel partit, per la política i pel conjunt de l’Estat. Sols ens queda desitjar-li que a partir d’ara li vaja el millor possible, sempre reconeixent el treball i el paper que ha jugat en el PSOE. Lamentablement, el seu final ha sigut un tant abrupte com a conseqüència dels resultats de les Eleccions Europees, però pense que no deu entelar la trajectòria política d’una persona com aquesta, que ha ocupat càrrecs de vicepresident, ministre d’Interior, ministre d’Educació… Uns papers que ha desenvolupat d’una forma brillant.