Els tasts de la campanya Aigua d’Ontinyent desmunten el mite de les diferències de gust entre aigües

  • La majoria del veïnat d’Ontinyent no distingeix l’aigua embotellada de la de l’aixeta

La majoria del veïnat d’Ontinyent no distingeix de l’aigua de l’aixeta de l’embotellada per marques conegudes. És una de les principals conclusions dels més de 250 tasts a cegues realitzats dins la campanya “Agua d’Ontinyent, per a beure, per a viure”, amb la que l’Ajuntament i l’empresa Egevasa tracten d’acabar amb els falsos mites de que l’aigua pròpia te pitjor gust que l’embotellada, per tal de promoure així el seu consum entre la població i reduir l’impacte ambiental dels envasos de plàstic.

La regidora de Medi Ambient i coordinadora de la campanya, Sayo Gandia, explicava que els resultats d’aquests tasts “demostren que l’aigua de subministrament públic d’Ontinyent és un producte de qualitat i molt semblant a les aigües embotellades més conegudes. A més, com ja vam explicar en la campanya, suposa un estalvi per a l’economia de les famílies i un element de lluita contra el canvi climàtic”, destacava. Les cates cegues, realitzades en el Mercat Municipal, l’Escola d’Adults, l’acte d’inauguració de la campanya al Palau de La Vila i també al recinte firal durant la Fira de Novembre, incloïen tres mostres en gerres de vidre, una de les quals era d’aigua de subministrament públic i les altres dues, embotellades per marques conegudes. Totes tres eren servides en gots de cartró, amb ordre distint en cada tast.

Una vegada provades les tres mostres pel tastador, els organitzadors els realitzaven diverses preguntes: Si era bevedor habitual d’aigua de l’aixeta; si, després de provar totes les mostres, els era complicat o senzill distingir l’aigua de l’aixeta de la resta; i si podien identificar quina creien que era la de l’aigua de l’aixeta. Finalment, una vegada identificada, se’ls demanava que realitzaren una valoració d’aquesta.

En realitzar la primera pregunta, el 61% dels tastadors es declararen bevedors d’aigua de l’aixeta mentre que el 39% van dir beure aigües embotellades.  En realitzar la segona pregunta, el 60% dels tastadors van indicar que no notaven gran diferència entre les tres aigües tastades. El 50% dels enquestats no van identificar finalment la mostra d’aigua de l’aixeta, sent important destacar que el 31% dels quals sí que la van identificar ja eren bevedors habituals d’aquesta. Finalment, el 93% dels tastadors valora positivament l’aigua de l’aixeta d’Ontinyent: el 55% dels tastadors va indicar, una vegada identificada l’aigua de l’aixeta, que els encantaria que fóra la seua aigua de beguda diària i el 38% l’acceptaria com la seua aigua de beguda diària.