Els xiquets i xiquetes de Xàtiva, cridats a decidir el destí de les seues inversions

  • El decideiXàtiva Infantil aconsegueix que tots els centres educatius de primària i secundària de la ciutat, amb un total de 3.200 alumnes, participen a aquesta primera edició de Pressupostos Participatius Infantils
  • Aquesta setmana, del 4 al 8 de juny, es realitza la consulta final que decidirà quins projectes seran els escollits

Durant un mes els xiquets i les xiquetes de Xàtiva han elaborat i consensuat propostes d’inversions en sessions i dinàmiques desenvolupades tant als centres escolars com a la Casa de Cultura.

La primera edició del decideiXàtiva Infantil ha arribat a la fase de consulta ciutadana on més de 3.000 menuts i menudes de 6 a 15 anys decidiran quines millores necessita la ciutat.

La consulta es realitzarà als propis centres educatius, amb urnes i paeretes facilitades des del propi ajuntament. En aquest “referèndum infantil” es podrà triar entre les cinc opcions consensuades en les fases prèvies per l’alumnat, tant en primària com a secundària: 5.000 euros per a les edats compreses en l’educació Primària (de 6 a 12 anys) i 5.000 euros per a les edats compreses en l’educació Secundària (de 13 a 15 anys).

Aquesta setmana, del 4 al 8 de juny, es realitza la consulta final que decidirà quins projectes seran els escollits.

Per a Miquel Alcocel Maset, regidor de Participació Ciutadana, “el decideixàtiva infantil ha tingut una espectacular resposta dels menors de 15 anys de Xàtiva, que han fet 10 propostes per a procés del decideixativa infantil. De totes elles es desprèn un gran sentit de col·lectivitat i solidaritat, i per altra banda un emocionant sentiment de estima per la seua ciutat.” Continua Miquel afirmant que “Totes les propostes busquen el be comú, i han evitat propostes dirigides només a uns sectors determinats o a l’interès d’un centre o centres escolars. Ja només en aquest punt del procés, ja ens permet dir que la societat de Xàtiva del futur, va a estar en bones mans”.

Per la seua part, la regidora d’Educació, Amor Amorós, assegura que”estem molt il·lusionats amb aquest projecte sorgit del propi decideiXàtiva i el seu grup motor, que persegueix la creació d’un espai de participació propi de xiquets i xiquetes”. Per a Amorós, “a participar s’aprèn participant i amb el decideiXàtiva Infantil anem a crear eixa cultura de la participació donant la possibilitat a tots els xiquets i xiquetes de Xàtiva de exercir els seus drets, presents, de ciutadania”.

 

Les propostes sorgides als tallers amb representants de tots els centres i que passaran a la consulta final són:

PRIMÀRIA

1. LA LUDOTECA DE XÀTIVA.

Nou espai municipal d’oci i trobada amb jocs de taula, cinema, manualitats, etc. per a xiquetes i xiquets de 6 a 12 anys amb un servei de préstec de jocs.

2. PARC INCLUSIU D’AVENTURA.

Zona de jocs d’aventura (piràmide de fils, rocòdrom, tirolina, etc.) per a xiquetes i xiquets de més de 6 anys que estiguen també adaptats a la gent amb diversitat funcional.

3. PAPERERES ECODIVERTIDES.

Adquisició de papereres de separació de residus als parcs amb dissenys gràfics divertits per a les xiquetes i xiquets per a millorar l’espai i atraure el seu ús. Els missatges i dibuixos dels dissenys estaran relacionats amb la conscienciació i sensibilització en temes d’ecologia i reciclatge.

4. XÀTIVA BONICA.

Projecte participatiu entre escoles per al disseny i elaboració de murals per a ser pintats col·lectivament amb temàtiques de sensibilització aprofitant Dies Internacionals. L’Ajuntament ha de facilitar i condicionar els espais murals municipals que es puguen utilitzar, conservar i mantenir en el futur.

5. PORTA’T LA BICI.

Adquisició i col·locació de pàrquings de bicicletes als espais públics com parcs, jardins, entrada als centres educatius, etc.

 

SECUNDÀRIA

1. CONNEXIÓ JOVE.

Creació d’àrees WI-FI gratuït en aquells espais públics d’encontre per a joves que es completa amb la instal·lació d’estacions de punts de càrrega de bateria dels mòbils.

2. XÀTIVA SENSE BULLYING.

Projecte participatiu i formatiu entre centres escolars de Xàtiva per a sensibilitzar sobre la necessitat d’acabar amb el problema de l’assetjament escolar. El resultat físic del procés serà la creació d’un mur-panell públic simbòlic exposat a Xàtiva on les xiquetes, xiquets i joves podran expressar les seues experiències, reflexions i manifestacions al voltant del tema.

3. NOVES FONTS PER A XÀTIVA.

Millorar el manteniment de les fonts actuals de Xàtiva i renovar aquelles en mal estat per a posar-ne noves que faciliten la seua accessibilitat a les persones amb diversitats funcionals i col·lectius més vulnerables (gent gran, xiquetes i xiquets, etc.)

4. INFORMA’T D’OCI.

Dotació de mobiliari urbà per a la creació de punts d’informació que suporten la cartelleria de la programació juvenil i d’oci de Xàtiva. Se situaran en llocs estratègics com l’entrada als centres educatius o espais oberts i públics freqüentats per joves.

5. ESPAIS COBERTS PER A ESPERAR EL BUS.

Instal·lació de marquesines amb bancs a les parades dels autobusos pròximes als centres educatius de Xàtiva perquè els alumnes es puguen protegir de la pluja i el sol quan esperen l’arribada del bus.