“Em presentaré amb més sentit comú, més força, més gestió, més maduresa i més il·lusió que mai”

Divendres, al voltant de les 13 hores del migdia, ens rebia Alfonso Rus al seu despatx. Amb ell, hem volgut fer un repàs de tot el que envolta a l’actualitat xativina els últims mesos, des de l’anunci de la baixada d’impostos, les eleccions europees, el seu futur, la Fira d’Agost o l’Olímpic. Una conversa que ens deixa un important anunci: seguirà optant a l’alcaldia de Xàtiva al 2015.

Cal començar aquesta entrevista amb l’anunci realitzat a finals de l’any passat: el Consistori xativí ha disminuït els impostos “més importants” en aquest 2014.

Hem negociat amb el catastre per rebaixar el 15% del valor en tots els rebuts. Fins al 2016 no es podia revisar, però vam negociar per fer una excepció i oferir uns valors correctes. Aquestes rebaixes afecten en un 5% en la contribució urbana, en un 20% en rústica i en un 10% en l’impost de circulació. En total, la retallada impositiva afecta a tota la població de Xàtiva i suposa per a l’Ajuntament una disminució de 2.4 milions d’euros en el pressupost, atès que afecta als principals impostos.  Així mateix, es seguirà mantenint la bonificació del 50% en el rebut de recollida de fem, situant-se la taxa en 22,64 euros.

Són moments complicats i, malgrat açò, es va decidir aquesta baixada.

Precisament per açò, ja que molta gent està passant-ho mal. És un moment complicat i hem acurtat en un 10% el nostre pressupost, un esforç necessari ja que qui no pot pagar ho agraeix molt.

Un dels pocs Ajuntaments que s’ha atrevit en una iniciativa com aquesta.

Per no dir l’únic. Molts els han congelat, però nosaltres els hem baixat ja que en un moment dur com aquest hem d’estar més encara al costat de la gent que té problemes.

Molta gent es preguntarà com ha sigut possible aquesta rebaixa.

Perquè s’han fet els deures, la gestió ha sigut bona i mantenim una línia d’equilibri entre interessos i despeses. És moment d’apretar-se el cinturó i no passa res per fer-ho. Lo primer és la gent i nosaltres estem per ajudar.

I tot açò sense fer front encara al deute de 7 milions que té la Generalitat amb Xàtiva.

Precisament hui m’han avisat que a finals d’agost ens pagaran 560.000 euros. El deute es rebaixarà al voltant dels 6 milions que ens aniran pagant l’abans possible. Amb aquests diners seriem un Ajuntament amb zero problemes. Cal recordar que aquest deute és degut a inversions realitzades. Tenim un pressupost equilibrat en personal i despeses, complint el pla d’estabilitat.

Es té previsió d’algun anunci més similar en un futur?

Fins que no tanquem el pressupost no es pot saber. Primer hem de valorar les xifres que tenim, ja que l’any passat vam tancar amb superàvit i aquests diners els podem destinar a diferents actuacions. Ara estem arreglant carrers, fent la nova biela, els camins de Bixquert, canvi de la gespa de la Murta…

Una de les inversions més important respon a les bombetes led.

El consum està baixant d’una manera molt forta. Respecte al 2013, en gener rebaixarem 135.000 kw, al febrer 44.000 kw, al març 163.000 kw, en abril 49.800 kw… En aquest any portem quasi 600.000 kw menys, un estalvi que repercuteix molt positivament en les arques municipals.

Agafant aquestes xifres com a exemple, ha servit la crisi per reconvertir-se i aprofitar millor els recursos que tenim?

Quan tot va bé, tots tenim dos cotxes, un apartament… Quan les coses van mal sabem mesurar els nostres recursos. La realitat del dia municipal és escoltar a la gent i quan veiem que tenen necessitats ens hem d’acoblar a ells. Feia falta una ciutat esportiva, un teatre, adequar aparcaments… Tot açò ho hem fet. Ara era moment de parar i centrar-nos en mantenir el que tenim i complir les expectatives en quan al pla d’ocupació.

Precisament aquesta ha de ser la virtut d’un ajuntament.

Exactament, hem de saber adaptar-nos a les diferents situacions.

Per tancar amb aquest tema, al seu dia l’oposició es va referir a aquesta baixada d’impostos com l’inici de la campanya electoral de Rus.

L’oposició sempre ha de dir alguna cosa. Quan estan alts, mal perquè estan alts… Quan els baixem, mal també…  Nosaltres escoltem al ciutadà i intentem fer-ho el millor possible per a ells.

Quin balanç fa de la legislatura, ara que hem passat l’equador?

Molt positiu ja que venim de moments molt complicats. Fa cinc anys el PSOE va fer tancar 200.000 empreses, va crear el problema de les preferents, ens va deixar més de 5 milions de parats… En dos anys, el PP ha permès que Espanya torne a funcionar. L’objectiu té que ser crear nous llocs de treball.

Aquesta setmana han eixit xifres de baixada d’atur on la Comunitat ocupa el segon lloc.

Sí, però encara fa falta molt més. Abans tenia 14 persones a la porta per muntar empreses, i ara en tinc 14 per demanar feina. Fins que no tornem a la situació d’abans no hi ha que parar.

Quina valoració fa dels resultats de les Eleccions Europees?

S’ha vist la gent descontenta. Molts esperaven tenir un lloc de treball el dia després de guanyar el PP les eleccions, però açò era impossible. Com he dit, el govern es va trobar un forat que ha passat factura. Pense que a dia de hui ja tenim credibilitat, el PIB està al 1.3% i l’any que ve serem el primer país d’Europa en funcionar. Hem parat el desastre que havia i estem en el punt o les coses comencen a evolucionar. Pense que en un any i mig anem a ser el motor d’Europa.

Com es valora la pujada de partits minoritaris, inclús a nivell local?

En aquest tipus de context en el que ens trobem la gent vota al que li promet feina, un pis, i als 60 anys estarà jubilat. Pense que hi ha que ser més sensats ja que no hi ha diners i aquestes polítiques no són realistes. Repetisc, l’objectiu ha de ser crear llocs de treball.

Com valora la proposta del seu partit de l’elecció directa d’alcalde?

Aquesta és una proposta que s’aprovarà i que pense que aportarà molta estabilitat. Que un partit siga el més votat i després s’ajunten altres quatre per fer-lo fora dona molts problemes en el dia a dia de l’ajuntament. És un tema polític on cadascú té la seua opinió. En el meu cas, em dona igual ja que confie molt en el meu treball i confie en les nostres possibilitats. Els que estan desencantats tenen que saber que ací hi ha un govern fort, un govern que dona la cara i si hem fet alguna cosa mal, anem a reconduir-la per millorar.

Què suposaria un hipotètic tripartit per a Xàtiva?

No passaria res. Seria un canvi negatiu ja que cadascú pensa d’una forma i és complicat posar-se d’acord en molts assumptes i parcel·les. Hem vist poblacions on no està funcionant, però pense que no passaria res. El cementeri està ple d’imprescindibles.

Alfonso Rus es presentarà al 2015?

Sí, i ho faré amb més sentit comú, més força, més gestió, més maduresa i més il·lusió que mai.

Seguint amb l’actualitat, què té que dir front al juí de la Plaça de Bous?

Sols puc dir que açò és un tema entre arquitectes que a nosaltres no ens afecta.

S’està estudiant un important conveni amb Diputació.

Sí, més de 200.000 euros que destinarem a canviar l’herba de la Murta, canviar les dutxes i diferents actuacions necessàries.

Parlem de Fira. Ja estem a uns dies de la festa més important i reconeguda de Xàtiva.

La Fira és una festa a la que nosaltres li hem tingut que pegar la volta. La ciutat s’havia acomodat i vam tindre que fer grans espectacles perquè la gent gaudira encara més. Des de fa dos anys que la gent no paga en els concerts, per exemple. També hem tingut el canvi de la Fira del Bestiar, que ha sigut un gran èxit… Hem anat evolucionant, ja que el nostre principal problema era l’espai. L’oposició ens va demanar fer un recinte firal i traure-la del nucli, però pense que per a açò farien falta 14 camps de futbol. La nostra és una Fira que necessita la ciutat, que té aquest al·licient i que demostra que està viva. Com diuen els de Xàtiva, tenim la millor fira del món, uns dies lúdics, comercials, i amb actes per a tots.

Com la viu l’alcalde?

Jo fins que no passa estic molt pendent de tots els detalls, molt damunt, ja que volem que tot isca be. Hi ha dies que arriben a Xàtiva més de 30.000 persones i hem de tenir tots els sentits posats en la Fira. Pense que estem molt preparats i fins al moment tot funciona bé.

L’Ajuntament segueix apostant per la Fira.

Sí, és un tema comercial ja que després repercuteix en els comerços i no podem baixar la guardia. Vull aprofitar per convidar als lectors, ja que ací són tots benvinguts. Qui no ha vingut mai es queda impressionat i qui ve tria el que més li agrada. La nostra Fira és una meravella.

L’any passat L’Informador va estar present en el Reial, i aquest any tornem a estar.

És digne d’admirar i des d’ací vos felicite. És un moment molt complicat el que està vivint el sector de la comunicació. Si parlem d’un periòdic gratuït, amb un esforç setmanal molt important, sols puc valorar el vostre treball molt positivament. Jo vaig estar impulsant una iniciativa similar fa molts anys, perquè pense que és molt necessari tenir una premsa local, que informe del que passa a Xàtiva i la zona. A més, és gratuït, teniu un format molt innovador i els dissabtes veig molta gent que va al quiosc a per L’Informador. Tot el que siga innovar significa consolidar un projecte.

No podem acabar l’entrevista sense parlar de l’Olímpic. S’han viscut unes setmanes d’incertesa però finalment segueix de president.

He estat vuit anys i pel meu treball és molt complicat seguir compaginant aquest càrrec. Però em resistia a pensar que l’Olímpic podia desaparèixer. En Xàtiva som 30.000 habitants… no hi ha cap persona que vulga fer-se càrrec? He decidit estar un any més per intentar que la gent es motive i s’il·lusione.

Està el llistó massa alt?

El problema seria si el llistó estiguera baix, ja que seria tot un desastre. Nosaltres hem d’estar on hem d’estar. Si baixem a Tercera, és perquè tenim que estar en Tercera i ja està. Açò és com la vida mateixa i hem d’actuar amb lògica.

Com veu a l’equip?

El veig amb molt de potencial, som un referent en la comarca i no tenim cap deute. Aquest any s’està treballant molt bé, amb criteri, rebaixant el pressupost i som conscients que tenim enfront rivals molts forts com l’Hèrcules o el Reus, que li paga a Francis quatre vegades el sou que rebia d’ací. També filials d’equips grans, que utilitzen aquest equip per preparar als futurs jugadors. A més, hem canviat d’entrenador, hem canviat a prou jugadors… Tenim il·lusió de seguir en la línia d’aquests anys.

Com es recorda la millor temporada de la història de l’Olímpic?

Tenim un record magnífic, no sols per a mi sinó per a tota la ciutat. El que vam viure en Madrid va ser immillorable, amb un Bernabéu amb 70.000 espectadors, ple d’autobusos de Xàtiva. Xàtiva va estar en boca dels mitjans de tot el món, vam donar la mida que s’esperava i crec que ha sigut beneficiós per a tots. Sempre ho recordarem.