“En aquest mig any de nova legislatura hem començat a assentar les bases del futur d’Ontinyent”

Aquest any 2020 el comencem parlant amb l’alcalde d’Ontinyent Jorge Rodríguez, que ens ha desgranat els nombrosos projectes i reptes que la capital de la Vall d’Albaida afronta aquest i els propers anys.

 

Acaba un 2019 molt intens.

La veritat que ha estat un 2019 on he d’agrair-li-ho tot a la gent del meu poble, d’Ontinyent, que és la que sempre m’ha donat suport i sempre ha cregut en mi. Així es demostra quan va haver un canvi de partit apenes un mes i mig abans de les eleccions locals i vam aconseguir un resultat d’un 65%. Per tant, vull aprofitar per donar les gràcies a tota la gent d’Ontinyent i dir-los, sobretot, que intentarem estar a l’altura de la confiança que han dipositat en nosaltres per tal de desenvolupar el nostre projecte en els propers quatre anys.

Com estan transcorrent els primers mesos de la nova legislatura?

Pense que podem estar molt satisfets d’aquests primers mesos perquè les grans obres van a bon ritme, com és el cas del nou Hospital; hem aconseguit que la Conselleria de Justícia accepte la fàbrica de Bernabeu com a nova seu dels Jutjats donant compliment a una de les demandes que realitzaven els jutges de la ciutat; el programa Edificant ha anant donant les seues passes i ja han finalitzat les obres del Carmelo Ripoll, s’han adjudicat les de Vall Blanca i les de La Solana, s’estan adjudicant els projectes del Bonavista, del Vicent Gironés i del Martínez Valls i en breu eixirà el plec de condicions per a l’IES l’Estació. Però, des del punt de vista més local, ha estat un mig any on hem començat a assentar les bases del futur, un futur que des de la nostra òptica passa pel Benestar Social i per l’aposta per la Igualtat. De fet un 20%-25% del pressupost es dedica a Serveis Socials, a Educació, a Sanitat… D’altra banda, ha estat un mig any on hem assentat les bases dels grans projectes municipals de ciutat com és la reforma de la Glorieta, com és Sant Antoni, com són els 3 milions d’euros per executar en La Vila o els 2’2 milions d’euros per restaurar la muralla.

Parlava del pressupost municipal, un pressupost que creix en 2020.

Sí, creix i, com he dit, assenta les bases del futur. Un pressupost on es preveu la ficada en marxa de nous plans en l’àmbit social, preveu la creació del centre de joc i d’oci juvenil, la ficada en marxa del centre cívic de Sant Josep – Poble Nou, preveu la ficada en marxa del transport públic gratuït… És un pressupost que, més enllà de les xifres, va plasmant el compliment del programa electoral amb el qual vam concórrer a les eleccions locals.

A més, es reduirà el deute sense la previsió d’augmentar impostos.

Així és, ja que una de les qüestions bàsiques les darreres legislatures era sanejar l’Ajuntament. Quan vam arribar al Consistori ara fa 8 anys i mig ens vam trobar amb un deute de 20’4 milions d’euros. El que hem fet aquest temps ha estat reduir-lo en més de 14 milions d’euros. Hem acabat 2019 al voltant dels 6’8 milions de deute i es preveu que acabem 2020 al voltant dels 6’2 milions de deute. Ens situa en una posició molt avantatjada ja que una economia sanejada et permet no pagar tant de capital d’amortització ni interessos i, d’altra banda, et permet afrontar el futur amb garanties.

El pressupost municipal també té previst crear al voltant de 25 llocs de treball.

La realitat és que la ciutat d’Ontinyent ha estat molt afavorida en els últims temps amb una gran quantitat de subvencions: 20’4 milions de l’Edificant, 2’2 milions per a la muralla de La Vila, 3 milions que li vam guanyar en sentència a l’IVVSA, els 2 milions de l’ARRU… Per tant, necessitem més mans per poder executar totes aquestes inversions i també necessitem més mans perquè Ontinyent continue sent un referent en el que respecta a la política per a les persones. Les noves places que es crearan seran de Policia Local, psicòleg, agents d’Igualtat, arquitectes, arquitectes tècnics, treballadors socials…

Ontinyent és una ciutat referent en matèria d’ocupació, de fet fa uns dies se celebrava el Fòrum d’Ocupació que va ser un èxit.

No hem creuat mai els braços i hem sigut conscients de la nostra capacitat real i reduïda. Hem sigut conscients que estàvem davant d’una competència aliena i impròpia, però també érem conscients que estàvem en la primera línia de tot i que no podíem mirar cap a un altre lloc davant el primer problema de la ciutat, l’atur. En aquest sentit, hem incrementat la partida del Consell Econòmic i Social passant de 160.000 a 200.000 euros i hem impulsat polítiques a l’àrea de Promoció Econòmica, com ha estat el cas del Fòrum d’Ocupació. L’objectiu és incentivar la creació de comerç, de fet la ràtio d’Ontinyent és superior a la d’altres ciutats veïnes; i la indústria, invertint al voltant de 5 milions d’euros en la millora dels polígons. Per a nosaltres és essencial i ho serà al llarg de la legislatura reduir l’atur. És cert que no estem, ni de lluny, en les xifres que vam trobar fa vuit anys, quan hi havien 5.000 aturats, i actualment rondem els 2.500, però parlem d’un atur molt feminitzat, ja que hi ha el doble de dones que d’homes aturats, i hem d’afrontar aquesta lluita amb una mirada de gènere.

Ho ha comentat abans, 2019 ha impulsat els dos grans projectes de la ciutat: el nou Hospital i els nous Jutjats.

Podem estar molt satisfets pel que fa als dos projectes. L’Hospital va arrancar en el mes d’abril amb un termini de 36 mesos d’execució, perquè esperem que estiga al voltant de l’abril de 2022. Per ara les obres van a bon ritme i estem traslladant a Conselleria reivindicacions pel que fa a la cartera de serveis: des de salut mental a, per exemple, poder oferir quimioteràpia. Pel que fa als Jutjats, la Conselleria va dubtar entre reformar el ja existent o traslladar-lo a un nou espai. Nosaltres ens vam mostrar partidaris d’adquirir el nou emplaçament, amb un cost de 500.000 euros, per cedir-lo a la Generalitat. La idea és cedir-lo en el primer trimestre de 2020 i, a partir d’ací, es redactaria el projecte amb l’objectiu d’executar-lo al llarg de 2021 – 2022.

Si per una cosa es recordarà 2019 és pel temporal de pluja de setembre on Ontinyent va quedar especialment afectada.

És el que ha marcat, en gran mesura, el treball dels últims tres mesos. Vam patir molt de mal i ens ha obligat a reaccionar d’una manera molt contundent i molt coordinada. El primer era garantir que les persones afectades tingueren on estar i, després, buscar la solució definitiva de comprar  les cases que estan en la zona inundable i enderrocar-les per fer un parc inundable. D’altra banda, estem treballant en l’estabilització dels talussos que donen a Cantereria i a la zona del Benarrai, especialment a la zona de l’Enric Valor. En el pressupost de 2020 hem previst una partida de 300.000 euros per treballar tot allò que fa referència a la Cantereria i 200.000 euros per escometre actuacions de millora de les infraestructures hidràuliques d’Enric Valor i zona Benarrai.

2020 comença am el bus gratuït.

Una promesa complida. És una qüestió molt important ja que la realitat d’Ontinyent és que el servei de bus no s’utilitza tot el que es podria i, a la fi, un servei públic que costa diners públics a la ciutadania ha d’aprofitar-se al màxim. El canvi climàtic és una realitat i hem de donar passes per combatre’l. Fer el bus gratuït pot afavorir a que els ciutadans deixen els seus cotxes a casa.

Ontinyent s’ha convertit aquests dies en un centre neuràlgic del Nadal amb moltes propostes i moltes activitats.

Hem tingut sempre una política molt clara que hem compartit amb els comerciants i els hostalers: retindre a la gent a Ontinyent i ser una ciutat d’atracció que exercira la seua capitalitat comarcal d’una manera amable. Ho hem fet mitjançant l’Ontinyent il·lusiona i el VIII Circ i Teatre, arribant a tots els barris de la ciutat.

Quin és el seu desig per aquest 2020?

Un any tranquil ja que 2018 i 2019 han estat molt moguts a nivell personal. Diuen que quan et passen moltes coses ja no demanes res, sols tranquil·litat i normalitat. Pel que fa a la gestió pública, demane estar a l’altura de la confiança dipositada i fer d’Ontinyent una ciutat que siga un referent.